Experti na kávu vysvětlili, proč byste do ní místo cukru měli dát sůl

Káva je jedním z mála nápojů, které si někteří z nás musí patřičně upravit tak, aby měl přesně takovou chuť, jakou potřebujeme. Nezřídka to zahrnuje například cukr, smetanu nebo mléko. Experti na kávu ale tvrdí, že to, co byste do kávy měli dát skutečně, je sůl.

Káva, ilustrační foto

Káva je hořká, ale návyková. Mnoho lidí ji proto pije patřičně upravenou, tedy oslazenou nebo zředěnou například mlékem. Sama o sobě jim totiž kolikrát nechutná. 

Každý přitom ví, že to co dělá kávu kávou je kofein. Ten ale její hořkou chuť nezpůsobuje. Podle vědců z Technické univerzity v Mnichově převážná část hořkosti v kávě pochází z laktonů kyseliny chlorogenové a fenylindolu.

Obě složky jsou antioxidanty, které se nacházejí v pražených kávových zrnech. A čím více se káva praží, tím více je hořká, což mají lidé tendenci přebíjet právě cukrem a mlékem.

U soli je známo, že zesiluje sílu dalších příchutí. Hořkost ale funguje jinak. Ta totiž namísto normální reakce chuťových pohárků uvolní ionty vápníku, které vysílají do mozku onen "hořký signál". Sůl však tuto reakci potlačí a zamaskuje hořkou chuť.

Pokud se tedy zdá, že káva má nižší kvalitu a je hořká, přidejte si do ní špetku soli. Věřte, že nebudete jediní. Podle serveru Little Coffee Place jde o tradici, která se běžně dodržuje například ve Skandinávii nebo v Turecku.

Témata: káva

Nejnovější