Brazílie otočila boj s covidem. Z noční můry se dostala díky očkování

Poté, co zaznamenala jeden z nejhorších vývojů epidemie covidu-19 na světě, se Brazílii podařilo obrátit stránku, razantně snížit počet úmrtí, nastartovat masovou očkovací kampaň a posílit schopnost vyrábět vakcíny, napsal deník Financial Times.

Ilustrační foto

Během zničující druhé vlny na jaře letošního roku byl nejlidnatější latinskoamerický stát globálním ohniskem nákazy a v dubnu počet úmrtí za 24 hodin dosahoval i 4200 lidí. Průměrný denní přírůstek úmrtí v sedmidenním období se ale od té doby snížil na zhruba 200, což je při srovnání na 100.000 obyvatel méně než v USA, Británii či Evropské unii. "Brazílie se postupně probouzí z tohoto špatného snu a hlavní zásluhu na tom má naše vysoká míra proočkovanosti," řekl vědec a bývalý ministr zdravotnictví José Gomes Temporão.

Kritici současné brazilské vlády tvrdí, že zlepšení nastalo navzdory prezidentovi Jairovi Bolsonarovi, který dříve označil onemocnění za "chřipečku" a čelí obvinění, že zdravotnickou krizi nezvládl. Krajněpravicový politik se postavil proti uzávěrám a chtěl ponechat hospodářské aktivity otevřené, posměvačně se vyjadřoval ohledně nošení roušek a šířil pochybnosti stran vakcín proti covidu-19. Kritici se domnívají, že za zlepšením stojí silné zdravotnické odvětví a také iniciativy na podporu očkování ze strany občanské společnosti a firemního sektoru. Kancelář brazilského prezidenta se odmítla vyjádřit.

Po pomalém startu a problémy s dodávkami vakcín je nyní naočkováno 64 procent z 213 milionů obyvatel Brazílie, což je výrazně více než světový průměr, který činí 44 procent. Mezi deseti největšími zeměmi je Brazílie na druhém místě a počet podaných dávek je čtvrtý nejvyšší na světě, ukazuje server Our World in Data.

Zlepšení v očkování vytvořilo naději na konec kalamity, která v zemi způsobila na 615.000 úmrtí, což je druhý nejvyšší počet na světě po USA. "Brazílie patřila k nejhorším případům během pandemie a byla ukázkovým příkladem, co ohledně covidu-19 nedělat," uvedl profesor globálního zdravotnictví na Georgetownské univerzitě ve Washingtonu Lawrence Gostin. "Očkování se tak jeví jako jezdecký oddíl, který přijel zachránit bitvu," dodal Gostin.

Změny si všimla i zdravotní sestra Thatyana Borgesová Machadová, která pracuje v amazonském městě Manaus, kde letos začátkem roku umírali pacienti na udušení, protože chyběl stlačený kyslík. "Dnes už tady nevládne chaos," uvedla s tím, že zdravotnická vyšetření se vrátila do normálu.

Velkou roli sehrála rozšířená důvěra v očkování. Podle průzkumu Světové banky a OSN se jen tři Brazilci ze 100 nemíní nechat naočkovat, což je nejnižší údaj v Latinské Americe a Karibiku, kde průměr činí osm procent. To je v ostrém rozporu s chováním Bolsonara, který přísahá, že se nenechal naočkovat, a vloni vtipkoval o tom, že lidé naočkovaní přípravkem od firem Pfizer a BioNTech se promění v aligátory. Facebook a Youtube nedávno odstranily video, kde tento bývalý kapitán tvrdil, že očkování napomáhá rozvoji nemoci AIDS.

"Naštěstí má Brazílie silnou historii očkovacích kampaní a důvěru ve vědu a vakcíny," řekl starosta Ria de Janeiro Eduardo Paes. "Začalo to v 70. letech během vojenské diktatury a od té doby se vytvořila jistá kultura," dodal. Mezi Brazilci tak vznikla hluboká důvěra ve veřejný zdravotnický systém, který každoročně vyrábí a podává desítky milionů očkovacích dávek proti nemocem, jakou jsou chřipka, žlutá horečka či meningitida.

Státní farmaceutické firmy se také snažily zaručit dostupnost vakcín proti covidu-19. První dávky vakcíny dodala díky dohodě s čínskou farmaceutickou společností Sinovac brazilská firma Butantan se sídlem v Sao Paolu. Ačkoliv místní klinické testy prokázaly relativně nízkou účinnost vakcíny, kolem 50 procent, zastánci očkování tvrdí, že očkovací látka byla v tehdejším období životně důležitá. Později pak začalo převažovat očkování za použití přípravků, které vyvinuly firmy Pfizer a AstraZeneca.

Celkově vláda objednala na 600 milionů dávek vakcíny od více výrobců. Bývalá koordinátorka očkování Carla Dominguesová ale kritizuje vládní počínání jako "neadekvátní". Tvrdí, že vláda "zpozdila nákup vakcín a nekoordinovala očkovací kampaň". "Kdyby (dávky) dorazily dříve, tak by bylo daleko méně mrtvých," uvedla.

Ku prospěchu Brazílie je také posílení domácích výrobních kapacit, které sníží její potřebu dovážet dávky vakcín či její části. Ústav Fiocruz dostal od společnosti AstraZeneca technologii, aby mohl vyrábět účinnou látku pro vakcíny. V době, kdy se často mluví o nerovnosti při rozdělování vakcín mezi bohatšími a chudšími zeměmi, může Brazílie pomoci s řešením mezinárodního nedostatku očkovacích látek. Jedna z místních farmaceutických firem začne příští rok vyrábět pro Latinskou Ameriku vakcíny vyvinuté firmami Pfizer a BioNTech. Butantan sice již nemá platnou smlouvu pro výrobu vakcíny CoronaVac, ale má v úmyslu začít vyrábět účinnou látku a vyhodnocuje možnosti ji prodávat do zahraničí. Brazilští vědci také vyvíjí vlastní vakcínu určenou pro domácí i zahraniční trh.

Brazilskou imunitu prověří nová varianta omikron a také různá shromáždění během vánočních svátků. Mnoho měst, včetně Ria de Janeiro či Sao Paula, zrušilo oficiální silvestrovské oslavy. Kombinace proočkovanosti a imunity získané po těžké vlně nákazy představuje pro Brazílii "komparativní výhodu", uvedl profesor Gostin. "Hovořit o vítězství je ale příliš brzy," dodal.

Ukrajinci tvrdí, že zasáhli a zničili ruský strategický bombardér

19.04.2024 11:47 Ukrajinská armáda v pátek oznámila, že zničila ruský strategický bombardér po útoku ruských raket a…

Izraelská odveta vůči Íránu přišla v noci. Oficiálně se o útoku mlčí

19.04.2024 09:06 Izrael v noci na pátek zaútočil na Írán. Uvedla to americká média s tím, že jde o odvetu za jeho…

Ruské ztráty na Ukrajině vyčíslila BBC. Padly desítky tisíc vojáků

18.04.2024 10:43 Během konfliktu na Ukrajině zahynulo už přes 50.000 příslušníků ruské armády. Uvedla to ve středu…

Rusko se Krymu ani Donbasu nevzdá, prohlásil Fico

17.04.2024 13:22 Slovenský premiér Robert Fico prohlásil, že Rusko nikdy nevrátí Ukrajině anektovaný poloostrov Krym…

Došly nám rakety, přiznává Zelenskyj po zásahu elektrárny pro Kyjev

16.04.2024 15:15 Rusko dokázalo zničit důležitou elektrárnu dodávající elektrickou energii do Kyjeva, protože…

Opozice jde po Netanjahuovi. S pomocí Gance chce sesadit jeho vládu

16.04.2024 11:01 Lídr izraelské opozice Jair Lapid vyzval ministry vlády národní jednoty Bennyho Gance a Gadiho…

Izrael by dnes mohl přikročit k odvetě za íránský útok

15.04.2024 19:34 Izraelská reakce na víkendový íránský útok může přijít už dnes, napsal americký deník Wall Street…

Zelenskyj si kvůli sílícím ruským útokům stěžuje na obcházení sankcí

15.04.2024 10:48 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli vyzval Západ, aby učinil další kroky proti…

Medvěd na Slovensku dnes zranil dva turisty

14.04.2024 20:01 Dnes došlo ve středoslovenském pohoří Poľana k incidentu, kdy medvěd zranil dva turisty. Na místě…

Írán: Noční útok dosáhl všech svých cílů

14.04.2024 13:39 Náčelník štábu íránských ozbrojených sil Mohammad Bagheri dnes uvedl, že noční útok "dosáhl všech…

Související:

Nejnovější