Co se děje ve Facebooku? Uniklé dokumenty odhalily znepokojivé praktiky

Společnost Facebook tento týden čelí řadě obvinění ohledně svého vnitřního fungování. Jejich převážnou část zveřejnil list The Wall Street Journal (WSJ). Obvinění vycházejí z interních dokumentů, což znamená, že na ně upozornili a k jejich zveřejnění přispěli zaměstnanci Facebooku, napsal server BBC. Společnost Facebook se proti obviněním ohradila a mimo jiné uvedla, že dokumenty, jež WSJ, použil, nejsou aktuální.

Facebook

Z dokumentů, na něž odkazuje WSJ, mimo jiné vyplývá, že mnoho celebrit, politiků a vysoce postavených uživatelů mělo na sociální síti facebook odlišná pravidla ohledně toho, jaký obsah mohou zveřejňovat. Společnost Facebook v tomto případě připustila, že výtka ohledně systému kontroly (XCheck) je relevantní. Hájí se však tím, že tento systém byl navržen tak, aby obsahoval další krok, pokud si zveřejněný obsah žádal hlubší pochopení.

Americký hospodářský list dále poukázal na to, že zaměstnanci Facebooku pravidelně upozorňovali na aktivitu drogových kartelů a obchodníků s lidmi na sociální síti. Reakce společnosti byla údajně "slabá". V listopadu 2019 například odvysílal arabský kanál BBC reportáž o prodeji pomocníků v domácnosti prostřednictvím sociální sítě Instagram. Z interních dokumentů Facebooku vyplývá, že společnost už dříve o tomto problému věděla. Podle WSJ zasáhla teprve tehdy, když firma Apple pohrozila, že stáhne její produkty ze svého obchodu App Store

Kritici upozorňují, že Facebook nemá prostředky na to, aby moderoval veškerý obsah na své platformě a chránil 2,8 miliardy uživatelů. David Kirkpatrick, autor knihy The Facebook Effect, řekl v podcastu BBC Tech Tent, že podle něj nemá Facebook motivaci obsah mimo Spojené státy regulovat.

Co se týče práce s dezinformacemi, ta se loni z 83 procent zaměřovala na Spojené státy, připomněl Kirkpatrick statistiku WSJ. Facebook přitom z 90 procent působí mimo USA, uvedl. A má podle něj negativní dopad na politiku v zemích jako Filipíny, Polsko, Brazílie, Maďarsko či Turecko.

Facebook také čelí žalobě skupiny svých akcionářů. Ti mimo jiné tvrdí, že platba Facebooku ve výši pět miliard dolarů (108,4 miliardy Kč) americké Federální obchodní komisi (FTC) za vyřešení skandálu s daty 87 milionů uživatelů facebooku, které neoprávněně získala společnost Cambridge Analytica, byla tak vysoká proto, že měla ochránit Marka Zuckerberga před odpovědností. Společnost Facebook uvedla, že k probíhajícímu právnímu sporu nemá co říci.

Deník The New York Times tento týden naznačil, že se Facebook snaží do zpravodajských kanálů uživatelů dostat obsah, který společnosti straní. Noviny uvedly, že projekt Amplify byl navržen tak, aby "lidem ukazoval pozitivní příběhy o sociální síti". Facebook uvedl, že v jeho systémech řazení zpráv nedošlo k žádným změnám.

Další kritiku si společnost Facebook vysloužila za to, že si byla vědoma toho, že Instagram je pro mnoho náctiletých "toxickým" místem. Vyplynulo to z jejího průzkumu, jehož výsledky ale nezveřejnila. Dvaatřicet procent dospívajících dívek v něm uvedlo, že když jsou nespokojené se svým tělem, Instagram tento pocit ještě umocňuje. Televize Fox News tento týden uvedla, že člověk, který stojí za únikem tohoto dokumentu, odhalí svou identitu a bude spolupracovat s Kongresem.

Na základě knihy The Contrarian o investoru Peteru Thielovi, podporovateli bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa, média tento týden též informovala o dohodě, které v říjnu 2019 při večeři v Bílém domě dosáhli Zuckerberg a Trumpův zeť Jared Kushner. Zuckerberg údajně přislíbil, že Facebook "se bude nadále vyhýbat faktické kontrole politických výroků". Trump se měl na oplátku vyhnout regulaci Facebooku.

Témata: facebook

Putin oslavil volební triumf i se soupeři na Rudém náměstí v Moskvě

18.03.2024 21:24 Ruský prezident Vladimir Putin v pondělí slavil své vítězství v prezidenských volbách, které…

Česko eviduje první letošní oběť černého kašle

18.03.2024 18:57 Černý kašel má v Česku letos první oběť, vyplývá z dnes zveřejněných statistik Státního zdravotního…

Americký list upravil titulek. Česko už není postsovětským satelitem

18.03.2024 17:06 Americký deník Wall Street Journal po vlně příspěvků na sociálních sítích upravil titulek článku, v…

KLDR cvičně odpálila další rakety krátkého doletu

18.03.2024 11:49 Severokorejská diktatura v pondělí odpálila několik raket krátkého doletu, informoval o tom její…

Putin má jistý další mandát. Ve volbách získal přes 87 procenta

18.03.2024 09:13 Ruský prezident Vladimir Putin bude ve funkci dalších šest let. Volilo ho přes 87 procent lidí,…

Netanjahu: Izraelská armáda podnikne ofenzívu na Rafah i přes mezinárodní…

17.03.2024 17:38 Izraelská armáda podnikne plánovanou ofenzívu na město Rafah na jihu Gazy, které je baštou Hamásu,…

Volby v Rusku dnes končí. Zatím odvolilo 65 procent lidí

17.03.2024 13:49 Celostátní účast voličů v ruských prezidentských volbách v neděli ve 12:50 moskevského času (10:50…

Americké úřady začaly vyšetřovat společnost Meta kvůli drogám

17.03.2024 11:59 Americké úřady začaly vyšetřovat společnost Meta v souvislosti s nezákonným prodejem drog, k němuž…

Macron tvrdí, že na Ukrajině zřejmě bude nutná pozemní operace proti Rusku

17.03.2024 09:30 Francouzský prezident Emmanuel Macron se obává, že na Ukrajině bude možná "v určitém okamžiku"…

Šéf OSN odsoudil Rusko za pořádání prezidentských voleb v částech Ukrajiny

16.03.2024 21:51 Generální tajemník OSN António Guterres odsoudil Rusko za pořádání prezidentských voleb v částech…

Související:

Nejnovější