Fiala uvedl Balaše do funkce ministra. Má řešit důsledky války na Ukrajině

Velkou výzvou pro nového ministra školství Vladimíra Balaše (STAN) bude úprava rámcových vzdělávacích programů. Po dnešním uvedení Balaše do funkce to novinářům řekl premiér Petr Fiala (ODS).

Vladimír Balaš

Zabývat se podle něj musí ale i aktuálními výzvami, mezi něž patří důsledky příchodu uprchlíků před válkou z Ukrajiny. Balaš chce ministerstvo stabilizovat a radikální změny nechystá. Nevyloučil ale personální úpravy poté, co dokončí schůzky s vedením úřadu.

Fiala dnes poděkoval končícímu ministrovi Petru Gazdíkovi (STAN), který k poslednímu červnovému dni rezignoval kvůli svým stykům s obviněným lobbistou Michalem Redlem z kauzy Dozimetr. Gazdík podle premiéra za půlrok ve funkci odvedl obrovský kus práce. "Musel se vyrovnávat s řadou nečekaných problémů, ať už to byly nová vlna covidu-19 omikron či válka na Ukrajině a všechny její důsledky včetně uprchlické vlny," řekl. Vedle těchto krizí podle něj Gazdík zvládl výborně začít i s některými koncepčními kroky.

Před novým ministrem, u kterého Fiala ocenil zkušenosti z výuky, budou podobné úkoly. Naplňovat má podle premiéra programové prohlášení kabinetu, které pokládá vzdělávání za jednu z priorit. "Velkou výzvou je úprava rámcových vzdělávacích programů, toho, co se děti ve školách učí," uvedl Fiala. Zopakoval cíl, aby se žáci a studenti učili méně faktů, ale měli naopak hlubší znalosti a schopnosti je využívat. Přetrvávají pak podle něj i aktuální výzvy související se začleňováním ukrajinských dětí.

Balaš chce pokračovat v koncepci nastolené předchozími ministry a nehodlá nic radikálně měnit. Školství podle něj naopak potřebuje stabilitu. Na ministerstvu již začal s rozhovory s vedením. "Až je dokončím, nevylučuji, že nějaké personální změny budou. Můžeme se zabývat i drobnou reorganizací na úrovni ministerstva," konstatoval. Již nyní Balaš tuší, kde by mohl být problém. "Věřte, že ho budu řešit velmi razantně," řekl.

Zopakoval, že za akutní otázku k řešení považuje začleňování ukrajinských uprchlíků do škol. Ministerstvo se mu podle něj už věnuje. Ve čtvrtek například vydalo pro školy návod k novele zvláštního zákona s opatřeními pro integraci běženců, uvedl. Rychle se chce začít věnovat také problematice kapacit středních škol v některých regionech, jako jsou Praha a střední Čechy. Zmínil, že se kvůli tomu příští týden sejde s primátorem Zdeňkem Hřibem (Piráti) a středočeskou hejtmankou Petrou Peckovou (STAN).

Fiala Balašovi popřál, aby ve funkci vydržel co nejdéle, protože na ministerstvu školství jsou nutné kontinuita a uvážlivé kroky. Ministerstvo školství patří mezi úřady, kde se ministři střídají nejčastěji. "Časté střídání ministrů školství určitě není něco, na co bychom mohli být v České republice hrdi. Když se podíváte do zahraničí, často to bývá resort, kde to vedení bývá dlouhodobé," řekl. Kontinuita ve směřování resortu je podle něj potřebná hlavně proto, že jakékoli změny v nastavení škol se ve výsledcích vzdělávání projeví až za více let.

Fialova vláda uvalila sankce na lidi z proruské skupiny působící v Česku

27.03.2024 17:32 Vláda se ve středu rozhodla uvalit sankce na trojici subjektů z proruské sítě, která se pokoušela…

BIS za účasti prezidenta zhodnotila bezpečnostní situaci

26.03.2024 12:59 Petr Pavel v úterý jako první prezident od dob Václava Havla navštívil sídlo Bezpečnostní…

Zemanův stav se zlepšuje, propuštění z nemocnice se ale nechystá

25.03.2024 15:50 Hospitalizace exprezidenta Miloše Zemana v pražské Fakultní nemocnici Motol pokračuje. Lékaři v…

Česko eviduje další úmrtí člověka nakaženého černým kašlem

25.03.2024 11:42 V České republice letos zemřel druhý člověk, který byl nakažen černým kašlem. Zemřelá pacientka…

Zemana přeloží na standardní pokoj. Hospitalizace pokračuje

22.03.2024 11:10 Bývalý prezident Miloš Zeman je už přes týden hospitalizován v pražské Fakultní nemocnici Motol.…

Za několik dní začne platit letní čas. Kdy přeřídit hodinky?

20.03.2024 21:44 Na dnešní den 20. března připadl den jarní rovnodennosti, po meteorologickém tak začalo i…

Zeman je stabilizovaný, v pátek by ho mohli přeložit

20.03.2024 19:16 Exprezident Miloš Zeman, který po operaci zůstává v pražské Fakultní nemocnici Motol, je při vědomí…

Zemanův zdravotní stav se nemění, uvedla nemocnice

19.03.2024 14:08 Zdravotní stav bývalého prezidenta Miloše Zemana se v noci z pondělí na úterý nezměnil. Zeman od…

Počasí: Meteorologové varují před nočním mrazem

19.03.2024 12:32 Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) v úterý vydal novou výstrahu před mrazem ve vegetačním…

Zeman je při vědomí, hospitalizace bude pokračovat

18.03.2024 14:10 Lékaři v pondělí zhodnotili zdravotní stav exprezidenta Miloše Zemana, který od minulého týdne leží…

Související:

Nejnovější