Ivermektin. Lék, který pobláznil Čechy natolik, že jim hrozí i vězení, zasadil políček dezinformátorům

Kolem covidu se v posledních dvou letech vyrojila řada kauz. Jen málokterá ale měla takovou odezvu v médiích, jako lék ivermektin. Rozebíral se na sociálních sítích, v médiích, televizi, některé zpravodajské servery za něj bojovaly bez ohledu na řádné studie, a část občanů si jej dokonce potajmu sháněla v zahraničí. Poté, co se jeho účinnost nikdy neprokázala, se zdánlivě rozhostilo ticho po pěšině, nyní ale bude mít celá kauza i soudí dohru.

Ivermektin

Ačkoliv byl ivermektin některými považován za nadějný svatý grál v boji s koronavirem, ve skutečnosti tomu tak nikdy nebylo. Chyběla totiž data, která by podporovala bezpečnost a účinnost léku proti nemoci covid-19. Navzdory tomu mělo Česko za vlády Andreje Babiše k dispozici dávky léku pro desítky tisíc pacientů a ivermektin byl propagován nejen některými médii, ale i veřejností.

Jeden takový případ nyní míří k soudu. Okresní státní zastupitelství v Plzni podle České televize podalo obžalobu za šíření poplašné zprávy na muže, který loni na jaře natáčel video na covidovém oddělení Fakultní nemocnice Plzeň, domáhal se tam, aby lékaři podali jeho nemocné matce prostředek ivermektin a obviňoval lékaře a zdravotníky, že nechávají covidové pacienty umírat, protože jim tento lék nechtějí podávat.

Muže pustili zdravotníci v době vrcholící jarní pandemie na covidové oddělení za jeho matkou, která byla ve velmi špatném stavu. Sám v nahrávce připustil, že ho za ní pustili, aby se s ní rozloučil, protože umírala. Už před nákazou covidem byla podle něj po mrtvici na polovinu těla ochrnutá. Podle jeho tvrzení ale nemusela na covid umírat, kdyby jí lékaři podali ivermektin, a domáhal se toho, aby matce lék okamžitě podali.

Zdravotníci muži například marně vysvětlovali, že jeho matce akutně selhávají ledviny a v takovém případě lék nelze podat. Podání léku se muž domáhal i podle zveřejněné nahrávky telefonátu u přednosty kliniky. I ten mu vysvětloval, že účinnost léku není prokázaná a nejsou prokazatelné výsledky ani doporučení odborných společností. Muž ale tvrdí, že je účinný. "Na to nepotřebuji být lékař, abych toto věděl," uvedl.

Člověk nepotřebuje být lékař, aby věděl, že účinný není

Ve skutečnosti je tomu ale přesně naopak. Účinnost ivermektinu se neprokázala a naopak proti němu vzešla řada varování, která jsou volně k nalezení napříč celým internetem. Lék nedoporučila například Světová zdravotnická organizace (WHO), Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA), americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) či dokonce sám výrobce ivermektinu.

Podle agentury Reuters společnost Merck & Co Inc na svém webu dokonce varuje před užíváním léčiva. Argumentuje kromě jiného například nedostatkem dat o bezpečném používání léku v souvislosti s covidem.

"Nejsou žádné smysluplné důkazy o klinické účinnosti u pacientů s onemocněním covid-19," uvádí firma ve svém prohlášení a dodává, že stejně tak nejsou k dispozici ani vědecká data pro terapeutické užití léku. Právě nedostatek dat, která by podporovala užití ivermektinu jakožto účinného léku, je důvodem, proč se od něj nakonec upustilo. Jednoduše se neprokázalo, že by jeho užívání mělo význam.

Na to ostatně dlouhodobě upozorňovali i sami lékaři. Česká společnost intenzívní medicíny (ČSIM) nedoporučila podávání ivermektinu u kriticky nemocných pacientů s covidem-19. Podle nich není znám jeho významný léčebný efekt a nelze prokázat, že by jeho užívání bylo bezpečné.

Studie pak neprokázaly významný účinek ani u pacientů s mírným průběhem nemoci. Naopak se zjistilo, že mezi ivermektinem a placebem nejsou velké rozdíly. Většina do té doby publikovaných závěrů přitom vycházela pouze z tvrzení lékařů nebo nekompletních studií, kterým chyběla například randomizace pacientů, porovnání s placebem, nebo nedokázaly stanovit úspěšnost léku.

Nedávná zjištění podle serveru BBC navíc ukázaly, že všechny vědecké studie, které poukazují na účinnost léku proti covidu-19, obsahují vážné chyby nebo vykazují známky manipulace s daty. Účinnost ivermektinu proti covidu se tak nikdy nepodařilo prokázat.

Kauza ivermektin měla jednu výhodu. Nachytala dezinformátory

Ve veřejném prostoru existuje řada známých lidí, včetně několika neúspěšných politických kandidátů, kteří na ivermektin stále nedají dopustit. Na nich lze pak ukázkově demonstrovat vyjma až zaslepené nedůvěry k lékařským a vědeckým pracovníkům i jinou pozoruhodnou záležitost. A sice jejich nedostatečnou informovanost.

Podíl ve firmě, která si ivermektin nechala patentovat a použila ho k léčbě říční slepoty u lidí, má totiž i dezinformátory "milovaný" Bill Gates, který je v některých kruzích považován dokonce za strůjce pandemie. A společnost Merck & Co. dokonce kooperuje s výrobci vakcín. Tyto informace se ale šiřitelům dezinformací takříkajíc "nehodí do krámu".

Společnost Merck & Co. podporuje nadace Billa Gatese a firma navíc dlouhodobě spolupracuje s některými ze současných výrobců vakcín proti covidu. Potvrzuje to například článek ze serveru Wall Street Journal, který lze dodnes poměrně lehce najít. Ten upozornil, že nadace Gates Foundation je investorem ve společnostech Merck & Co., Pfizer Inc., Johnson & Johnson a mnoha dalších.

Od té doby sice uplynulo 20 let, ale na vzájemných vztazích se toho moc nezměnilo. Před časem vyšlo na webu Gates Foundation prohlášení, kde se řada firem zavázala k boji proti pandemii covidu. Mezi nimi se opět nachází Merck & Co., stejně jako Pfizer, Johnson & Johnson, ale i AstraZeneca nebo Gilead, vyrábějící remdesivir, či Eli Lilly, která stojí za protilátkovým lékem bamlanivimabem.  

Ivermektin se stal hitem mezi šiřiteli dezinformací, paradoxně ale stejní lidé obviňují Billa Gatese z vyvolání pandemie a odsuzují vakcíny jako prostředek snahy o zotročení/vraždění lidstva, ačkoliv k má ke Gatesovi i vakcínám tento veterinární lék skutečně velmi blízko. 

Vědci spočítali, kolik lidí trpí obezitou. Číslo je alarmující

02.03.2024 10:10 Podle serveru BBC, který se odvolává na studii zveřejněnou v odborném časopise The Lancet, je na…

Související:

Nejnovější