Lukašenko řekl, že válka na Ukrajině začala už před rokem 2014

Válka na Ukrajině začala dávno před rokem 2014, řekl v projevu na zasedání Rady hlav bezpečnostních a zvláštních služeb Společenství nezávislých států běloruský prezident Alexandr Lukašenko. Podle agentury Belta dodal, že pokud by ruská invaze nezačala před více než rokem, začala by zítra, ale Rusko a Bělorusko by na tom byly hůře.

Alexandr Lukašenko (aranžované snímky běloruské propagandy)

"Naprosto souhlasím s prezidentem Putinem, když říká, že jsme tuto válku nezačali. Nezačalo to ani v roce 2014. Začalo to dávno před rokem 2014. Viděli jsme všechno, co se zde stalo: "hnědý" převrat, který se odehrál, a to, k čemu je Ukrajina vedena. Viděli jsme, kdo je v popředí," řekl v projevu Lukašenko.

Dodal, že pokud by totální invaze nezačala před více než rokem, začala by zítra, ale Rusko a Bělorusko by na tom byly hůře. "Všechno směřovalo tímto směrem. Snad jedinou chybou je, že jsme tento problém nevyřešili v letech 2014-15, předtím, než Ukrajina měla armádu nebo byla připravena... Všichni chtěli mírové urovnání, ale Ukrajina mezitím vytvořila schopné ozbrojené síly," podotkl.

Zdůraznil také, že vedení Ukrajiny má mnoho možností, jak může svým lidem v zemi zajistit mír. "Ale ti první prezidenti. (Janukovyč, Porošenko, ani Zelenskyj, pozn. red.) toho nevyužili. Proč? Chtěli válku? Ne. Byli k tomu prostě tlačeni," prohlásil s tím, že vedení Ruska začaly kvůli válce odsuzovat například Izraele nebo Gruzie. "Proč odsuzujete? Včera jste byli horlivými zastánci této operace," řekl.

V projevu také zřejmě naznačil možnost, zničení Ukrajiny. "Představte si, že by se v Mexiku začali vysmívat občanům Spojených států, Američanům. To Mexiko by už neexistovalo," uvedl bez dalšího kontextu.

Běloruský vůdce je tvrdým kritikem Západu a nejbližším spojencem režimu Vladimira Putina. Podporuje i krvavou invazi, kterou Rusko proti Ukrajině vede, a sám proti svému sousedskému státu horlivě vystupuje. V červenci roku 2022 například tvrdil, že de facto uznal nezákonnou a samozvanou Doněckou a Luhanskou lidovou republiku a ruskou anexi Krymu, uvedl server Ukrajinska pravda

Před nedávnem pak například prohlásil, že všechna tvrzení o ukrajinské protiofenzívě jsou "dezinformace". Podle něj by Ukrajina a Rusko by měly zasednout k jednacímu stolu bez jakýchkoli předběžných požadavků ze strany Kyjeva.

"Teď se často zmiňuje 'protiofenzíva, protiofenzíva!'... Dezinformace jsou nebezpečné v každé bitvě. Vzpomeňte si na bitvu u Kurska, o Stalingrad, kdy jsme úspěšně dezinformovali nepřítele a vyhráli bitvu..." uvedl.

"Ale musím říci, že největší dezinformací je tato 'protiofenzíva'. Z mého pohledu neexistuje žádná 'protiofenzíva' a ani nemůže existovat. Je to prostě šílenství. Bojovat na jedné až pěti frontových liniích, pokud jde o prostředky a personál, je prostě šílenství!" tvrdí.

"Ne, potřebují vyburcovat Ukrajince, potřebují je natáhnout, aby pokračovali a utopili nás v této konfrontaci. To je to, co se dnes děje na frontě. Vidíme to. Je to přímo za našimi hranicemi," dodal Lukašenko.
 
 

Rusové se nepouštějí ukrajinské stopy. Nesmyslná propaganda, reagují…

28.03.2024 21:55 Rusové ve čtvrtek prohlásili, že pachatelé teroristického útoku v koncertní síni Crocus City Hall u…

OSN mluví o globální tragédii s jídlem. Lidstvo plýtvá potravinami

28.03.2024 11:27 V roce 2022 skončila každý den ve světových domácnostech miliarda porcí jídla v odpadkovém koši,…

Rusko na Česko nezaútočií, prohlásil Putin před piloty

28.03.2024 09:14 Rusko nemá žádné plány na útok na země NATO a nezaútočí na Polsko, pobaltské státy nebo Českou…

Vláda schválila další příspěvek na dodávky munice Ukrajině

27.03.2024 20:02 Prezenční studenti v doktorském studijním programu na vysoké škole by měli mít zákonem garantovaný…

Rusové nestojí o pomoc s vyšetřováním teroru u Moskvy

27.03.2024 15:24 Rusko nepotřebuje pomoc Západu při vyšetřování útoku v koncertním sále Crocus City Hall u Moskvy.…

Na Slovensku zastřelili medvěda, který se vydal do města

27.03.2024 13:09 Třicetitisícové slovenské okresní město Liptovský Mikuláš si může oddechnout. Ministr životního…

NATO uvažuje o sestřelování ruských raket nad svým územím

27.03.2024 10:45 NATO zvažuje možnost, že by sestřelovalo ruské rakety, které se přiblíží k hranicím…

Zelenskyj vyměnil šéfa RNBO Danilova

26.03.2024 21:50 Ředitele ukrajinské Rady národní bezpečnosti a obrany (RNBO) Olexije Danilova byl odvolán z funkce…

Moskevský soud prodloužil vazbu pro novináře Gershkoviche

26.03.2024 18:18 Déle než rok stráví ve vazbě v Rusku americký novinář Evan Gershkovich. Moskevský městský soud mu v…

Rusko se nepouští ukrajinské stopy. V pozadí teroru prý jsou i Američané a…

26.03.2024 15:40 Navzdory slovům prezidenta Vladimira Putina, že páteční teroristický útok v koncertní síni u Moskvy…

Související:

Nejnovější