Muž zapálil byt, v němž zemřelo 11 lidí. Dostal doživotí

Pětapadesátiletý muž, který loni v srpnu založil v bohumínském panelovém domě požár, při kterém zemřelo 11 lidí, zřejmě stráví zbytek života ve vězení. Státní zástupce Michal Król dnes řekl novinářům, že uzavřeli dohodu o vině a trestu, v níž muž obžalovaný z vraždy a obecného ohrožení přijal doživotní vězení. Nesouhlasil ale s dohodou ohledně náhrady škody.

Policisté eskortují muže obviněného kvůli požáru v Bohumíně.

Obsah dohody musí schválit soud. Podle Króla by se to mohlo stát do dvou měsíců. Pozůstalí po obětech už dávali dřív najevo, že s dohodou nesouhlasí a chtějí klasický soudní proces.

Obviněný dnes podle Króla vypadal smířený s osudem a moc nemluvil. "Ke všemu se přiznal," řekl. Dohodu o náhradě škody chtěl muž nechat na rozhodnutí soudu. "Má na to právo," řekl Król. Nároky poškozených se tak bude zabývat soud, když bude dohodu schvalovat. Relativně nový právní institut dohody o vině a trestu má odlehčit soudům a urychlit soudní řízení. V tomto případě by znamenal, že muž se vyhne soudnímu procesu s výpověďmi svědků a dokazováním.

Poškozených dnes přišlo do budovy soudu jen několik. Další zastupovali advokáti. "Situace je pro ně tíživá. Proto tady nechtějí být," řekl novinářům zmocněnec poškozených Petr Kausta. Dodal, že jeho klienti vyčíslili své nároky v milionech a za přijatelný trest považují jen doživotí.

Zástupce další skupiny poškozených Jaromír Parobek a jeho klienti požadují rovněž doživotí. "Navíc nesouhlasí s uzavřením dohody," řekl Parobek. Dodal, že s uspokojením finančních nároků poškozených za psychickou či materiální újmu moc nepočítá hlavně kvůli předpokládané délce trestu.

Dohodu o vině a trestu mezi obviněným a státním zástupcem lze od loňska nově uzavřít u všech trestných činů včetně zvlášť závažných zločinů. Z dohod uzavíraných v posledním čtvrtletí loňského roku u zvlášť závažné kriminality se nejvíce týkalo drogových deliktů, následovaly loupeže, zneužití pravomoci a další trestné činy. Dohodu musí schválit soud s přihlédnutím k zájmům poškozených.

"Proč to udělal? O to se mi jedná! Proč upálil nevinné lidi," ptal se dnes po příchodu k soudu šedesátiletý Milan Bernat. Při požáru přišel o jedenáctiletou vnučku, syna a jeho přítelkyni. "Stále nás to trápí," dodal.

Požár panelového domu vypukl loni 8. srpna odpoledne. Motivem žhářského útoku byly podle žalobce spory v rodině. Obviněný nezvládl fakt, že jej opustila manželka a nastěhovala se do bytu, kde bydlel její syn s družkou a svým synem. Právě dveře tohoto bytu polil muž podle policie přineseným benzinem a zapálil. Požár se rychle šířil. V bytě bylo 15 lidí, konala se tam zrovna oslava narozenin.

Oheň v bytě zahubil útočníkovu manželku, syna, vnuka a jeho matku. O život přišly i další dvě děti pozvané na oslavu. Dalších pět lidí zahynulo po pádu z okna, když se snažili plamenům uniknout. Čtyřem dalším se podařilo z bytu uniknout přes balkon.

Policie informovala o anonymní hrozbě vůči univerzitám

11.03.2024 11:04 Policie v pondělí dopoledne informovala, že se zabývá výhrůžkami anonyma, který hrozí střelbou na…

Vražda v Hořovicích: Zemřely dvě děti a žena, podezřelým je její partner

25.02.2024 09:25 Středočeská policie vyšetřuje od soboty případ trojnásobné vraždy v bytovém domě v Hořovicích na…

Zabralo to 20 let. Policie objasnila vraždu novorozence v Krupce

09.02.2024 21:28 Policii se po téměř dvaceti letech podařilo objasnit případ vraždy novorozence v Krupce na Teplicku…

Související:

Nejnovější