Od pondělí se ztíží neočkovaným lidem návrat do České republiky z Chorvatska a Rakouska

Od pondělí se ztíží neočkovaným lidem návrat do České republiky z Chorvatska a Rakouska. Na takzvané mapě cestovatele se přesunou z oranžové kategorie do červené, která značí vysokou míru rizika nákazy koronavirem. Návrat naopak bude jednodušší z Dánska, Švédska, Andorry, San Marina a z Kanárských ostrovů a Madeiry.

Cesta do Chorvatska

Tato území se přesunou do oranžové sekce značící střední míru rizika. V dnešní tiskové zprávě o tom informovalo ministerstvo zdravotnictví. Změny budou i u dalších států, nemají však vliv na režim při příjezdu do Česka. Testy v zahraničí budou moci znovu provádět i čeští zdravotníci, ministerstvo upravilo mimořádné opatření. ČTK a Českému rozhlasu to potvrdil ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).

Na základě dat Evropského střediska pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ministerstvo zdravotnictví každý týden aktualizuje seznam zemí podle míry rizika nákazy. K územím s nízkým rizikem nákazy budou v Evropě patřit Maďarsko, Polsko, Vatikán a Azorské ostrovy. Z mimoevropských zemí pak Austrálie, Hongkong, Japonsko, Jižní Korea, Jordánsko, Kanada, Katar, Macao, Nový Zéland, Saúdská Arábie, Singapur, a Tchaj-wan.

Ze zelené kategorie vypadne Bosna a Hercegovina, úřad ale neinformoval o tom, do jaké bude nově spadat. Kromě Bosny se ze zelené do oranžové přesune Slovensko, z červené Andorra, Dánsko, San Marino, Švédsko a Kanárské ostrovy a Madeira. Zařadí se tak k Finsku, Itálii, Lucembursku, Lotyšsku, Maltě a Rumunsku.

U zeleně a oranžově označených zemí musí cestující vyplnit příjezdový formulář a být testován před vstupem do ČR nebo nejpozději pět dnů po příjezdu absolvovat antigenní nebo PCR test.

Mezi červená území s vysokým rizikem nákazy budou patřit Belgie, Bulharsko, Estonsko, Francie, Chorvatsko, Irsko, Island, Kypr, Lichtenštejnsko, Litva, Monako, Německo, Nizozemsko, Norsko, Portugalsko, Rakousko, Řecko, Slovinsko, Španělsko, Švýcarsko a Baleárské ostrovy. Do tmavě červené kategorie značící velmi vysokou míru rizika pak náleží všechny nejmenované státy.

Při návratu ze země s vysokou nebo velmi vysokou mírou rizika je povinný PCR test v Česku nejdříve pátý, ale nejpozději 14. den po příjezdu. Do té doby musí být dotyčná osoba v samoizolaci. Před návratem se test vyžaduje pouze v případě, že člověk použije veřejnou dopravu. Také zde platí povinnost před příjezdem vyplnit příjezdový formulář.

Podmínky při návratu se netýkají osob, které mají dva týdny ukončené očkování nebo v posledních 180 dnech prodělaly onemocnění covid-19. Zůstává ale povinnost vyplnit příjezdový formulář.

Česko uznává očkování občanům třetích zemí, kteří mají dokončenou vakcinaci z mimounijní země látkou schválenou Evropskou agenturou pro léčivé přípravky (EMA), nebo jí odpovídající vakcínou, kterou schválila Světová zdravotnická organizace (WHO) pro nouzové použití. Tyto osoby musejí mít vystavený ověřitelný certifikát, který je zveřejněn v seznamu certifikátů na webu ministerstva. Může jít také o očkování ze zemí, pro které byl uzavřen implementační akt a vydávají certifikát podle evropského nařízení.

Testy na přítomnost covidu-19 před návratem do ČR budou moci provádět všechny osoby oprávněné k činnosti v daném státě. Podle ministra Vojtěcha tedy i čeští zdravotníci. Ministerstvo zdravotnictví upravilo opatření v návaznosti na rozhodnutí Městského soudu v Praze, který opatření zrušil. Úřad totiž v polovině letošního června určil, že testy mohou dělat pouze zahraniční poskytovatelé zdravotních služeb. Do té doby mohly testy dělat akreditované laboratoře, tedy včetně českých, které tuto službu například poskytovaly cestovním kancelářím.

Zeman je při vědomí, hospitalizace bude pokračovat

18.03.2024 14:10 Lékaři v pondělí zhodnotili zdravotní stav exprezidenta Miloše Zemana, který od minulého týdne leží…

Evropská komise obdržela návrh Česka na stavbu továrny na penicilin

17.03.2024 15:22 Evropská komise obdržela návrh Česka na výstavbu továrny na penicilin. Pokud bude návrh schválen,…

Případy školáků s černým kašlem se mají posuzovat individuálně

15.03.2024 17:13 Žádné dítě, které není očkováno proti černému kašli, nebude vyřazeno z výuky. Výklad Hygienické…

Zeman je po operaci a ve vážném stavu, uvedla nemocnice

15.03.2024 12:52 Bývalý prezident Miloš Zeman, který byl ve čtvrtek operován kvůli kritickému nedokrvení nohy, je ve…

Miloš Zeman je po operaci v nemocnici

14.03.2024 19:09 Bývalý prezident Miloš Zeman byl hospitalizován v Motolské nemocnici kvůli náhlému nedokrvení nohy,…

Pohonné hmoty malinko zlevnily. Výhledově ceny opět porostou

14.03.2024 13:32 V Česku se od března zastavilo zhruba půldruhého měsíce trvající zdražování pohonných hmot. Benzin…

ANO by v únoru vyhrálo volby. Nový průzkum mu přisuzuje "jen" 31 procent

14.03.2024 09:09 V únorových sněmovních volbách by hnutí ANO získalo 31 procent hlasů. Na druhém místě by se…

Sněmovna bude Babišovo chování řešit příští týden v úterý

13.03.2024 17:49 Poslanecká sněmovna se bude příští týden zaobírat chováním bývalého premiéra Andreje Babiše (ANO).…

Tragédie u Řevnic zastavila vlaky. Pád sloupu nepřežil dělník

13.03.2024 15:18 Tragédie se ve středu stala u středočeských Řevnic. Po pádu starého sloupu elektrického vedení…

Poslanci se sejdou na mimořádné schůzi kvůli Babišovi

12.03.2024 21:11 Strany vládní koalice se v úterý dohodly na svolání mimořádné schůze Poslanecké sněmovny kvůli…

Související:

Nejnovější