Zastropování energií nebude na celou spotřebu, řekl Síkela. Bude v plné výši, reagoval Fiala

Do návrhu souboru opatření Evropské komise proti vysokým cenám energií by mohlo ještě přibýt prodloužení dočasného krizového rámce pro velké firmy a jednat se ještě bude i o změně způsobu stanovení cen elektřiny. V pořadu Otázky Václava Moravce v České televizi to dnes řekl ministr průmyslu a obchodu Josef Síkela (za STAN). Řekl také, že zastropování cen se zřejmě nebude týkat celé spotřeby.

Jozef Síkela

O návrhu opatření mají v pátek jednat evropští ministři zodpovědní za energetiku. Podle Síkely by se do něj do té doby mohla ještě některá opatření zapracovat.

Podle Síkely se nyní diskutuje o tom, že by se zvlášť určovala cena pro plynové elektrárny, kde elektřina vychází kvůli vysoké ceně plynu nejdráž, a zvlášť pro ostatní levnější zdroje. To, o čem se teď jedná, je oddělení plynu a ostatních zdrojů. Cena by se počítala průměrem cen jednotlivých zdrojů a jejich objemem (podílem na celkové výrobě). Tím pádem by nastalo dramatické snížení cen. Takže by byl zvlášť trh pro energii z plynu a zvlášť pro jiné zdroje, například uhlí, uvedl Síkela.

Bývalý ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (ANO) řekl, že podle něho tento návrh na půdě EU neprojde. Podle něj by se měl změnit systém určování cen na evropské burze a také alespoň dočasně zbavit výrobce elektřiny zátěže z emisních povolenek. Podle bývalého šéfa ČEZ Jaroslava Míla to ale zachovává nefunkční systém evropské energetické burzy a model, který způsobil současnou krizi.

Komise před týdnem představila soubor návrhů, který počítá mimo jiné s využitím nadměrných zisků elektráren využívajících levnější zdroje než plyn a producentů fosilních paliv. Podle Bruselu by členské státy měly díky tomu získat přes 140 miliard eur (3,43 bilionu Kč). Unijní exekutiva navrhla také povinné pětiprocentní úspory elektřiny v nejvytíženějších hodinách, což má eliminovat nasazení drahých plynových zdrojů, které slouží pro pokrytí těchto špiček.

Podle Síkely je v návrhu také například průlomové zastropování cen energií pro domácnosti i pro malé a střední podniky, které umožní pomoc velkému množství firem, aniž by bylo porušeno unijní právo.

Síkela ale očekává, že při jednání v EU bude stanovena horní hranice pro kompenzace firmám i domácnostem na základě jejich předchozí spotřeby. "Formulace u domácností je, že by to nemělo být na úplně celou spotřebu, to znamená, že by tam měl být nějaký úsporný element," řekl s odkazem na předběžnou dohodu. V Česku to podle ministra půjde lehce, protože domácnosti už začaly s energiemi šetřit. Premiér Petr Fiala (ODS) nepředpokládá, že by vláda pro tuto zimu využila možnost omezit zastropování cen energií, o kterém se nyní na úrovni EU hovoří. "Rozhodnutí zastropovat ceny elektřiny a plynu bude platit tak, jak bylo oznámeno, tedy v plné výši pro všechny domácnosti," sdělil ČTK.

K podpoře českých firem Síkela uvedl, že podniky žádající příspěvek na energie v nižší výši nebudou dále prověřovány. "Kdo prokáže, že má zvýšené náklady na energie a bude žádat pouze o tu nižší částku, to znamená do 45 milionů korun na jeden subjekt, tak tam bude jakési zrychlené řízení," řekl ministr.

Na dva projekty, které by měly snížit závislost Česka na plynu a ropě z Ruska, vláda podle Síkely počítá téměř s deseti miliardami korun. "Osm miliard (korun) v tuto chvíli máme předběžnou představu na Stork II a zhruba miliardou a půl bychom se mohli vejít do rozšíření kapacity TAL," uvedl ministr. Plynovod Stork II by měl propojit Česko a Polsko, Transalpinský ropovod (TAL) přivádí do České republiky ropu z italského Terstu.

Podle ekonoma Lukáše Kovandy z Trinity Bank se jedná o poměrně zásadní zvrat v rétorice vládních představitelů. "Dosud z jejich výroků plynulo, že v případě domácností by mělo být zastropování bez omezení. Zastropování se tak mělo vztahovat k celému rozsahu spotřeby. Takové řešení ale bylo problematické, na což experti upozorňovali. Zastropování v dosavadní podobě totiž nijak nemotivovalo k úspornému jednání. Motivovat měla pouze tak jako tak zvýšená cena, což se částečně už letos opravdu děje. Spotřeba energií letos kvůli jejich zvýšené ceně totiž vskutku znatelně klesá," uvedl v komentáři zaslaném serveru newsbox.cz.

"Vláda ovšem nakonec i pod zmíněným expertním tlakem svůj původní postoj přehodnocuje, což je ekonomicky rozumné, zřejmě však z politických důvodů posečkala s oznámením přehodnocení až do povolebního období. Pro domácnosti její přehodnocení totiž znamená, že jejich úspora nebude taková, s jakou mohly počítat hned po zveřejnění záměru zastropovat ceny. Neplatí tedy tímto ani výpočty ve vládním dokumentu, jenž se zastropování týká a který vypočítává výši úspory pro modelové domácnosti. O zastropování pouze části spotřeby není ve vládních výpočtech zmínka," dodal.

Zeman je při vědomí, hospitalizace bude pokračovat

18.03.2024 14:10 Lékaři v pondělí zhodnotili zdravotní stav exprezidenta Miloše Zemana, který od minulého týdne leží…

Evropská komise obdržela návrh Česka na stavbu továrny na penicilin

17.03.2024 15:22 Evropská komise obdržela návrh Česka na výstavbu továrny na penicilin. Pokud bude návrh schválen,…

Případy školáků s černým kašlem se mají posuzovat individuálně

15.03.2024 17:13 Žádné dítě, které není očkováno proti černému kašli, nebude vyřazeno z výuky. Výklad Hygienické…

Zeman je po operaci a ve vážném stavu, uvedla nemocnice

15.03.2024 12:52 Bývalý prezident Miloš Zeman, který byl ve čtvrtek operován kvůli kritickému nedokrvení nohy, je ve…

Miloš Zeman je po operaci v nemocnici

14.03.2024 19:09 Bývalý prezident Miloš Zeman byl hospitalizován v Motolské nemocnici kvůli náhlému nedokrvení nohy,…

Pohonné hmoty malinko zlevnily. Výhledově ceny opět porostou

14.03.2024 13:32 V Česku se od března zastavilo zhruba půldruhého měsíce trvající zdražování pohonných hmot. Benzin…

ANO by v únoru vyhrálo volby. Nový průzkum mu přisuzuje "jen" 31 procent

14.03.2024 09:09 V únorových sněmovních volbách by hnutí ANO získalo 31 procent hlasů. Na druhém místě by se…

Sněmovna bude Babišovo chování řešit příští týden v úterý

13.03.2024 17:49 Poslanecká sněmovna se bude příští týden zaobírat chováním bývalého premiéra Andreje Babiše (ANO).…

Tragédie u Řevnic zastavila vlaky. Pád sloupu nepřežil dělník

13.03.2024 15:18 Tragédie se ve středu stala u středočeských Řevnic. Po pádu starého sloupu elektrického vedení…

Poslanci se sejdou na mimořádné schůzi kvůli Babišovi

12.03.2024 21:11 Strany vládní koalice se v úterý dohodly na svolání mimořádné schůze Poslanecké sněmovny kvůli…

Související:

Nejnovější