PŘEHLED: Dopravu i dnes komplikuje sníh. Které kraje vyžadují největší opatrnost?

Česko se i dnes potýká se sněhem. Zatímco některé kraje hlásí silnice bezproblémové a sjízdné, většina upozorňuje na možné komplikace. Řada komunikací je tak sjízdná s větší či menší opatrností a na některých silnicích místy leží i rozbředlý sníh.

Ilustrační foto

Na silnicích ve středních Čechách místy leží zbytky rozbředlého sněhu

Silnice ve středních Čechách jsou dnes ráno většinou mokré, místy na nich leží zbytky rozbředlého sněhu po chemickém ošetření. Řidiči by měli být proto opatrní, vyplývá z informací Ředitelství silnic a dálnic a krajských silničářů.

Krajští cestáři měli v noci na dnešek v terénu 50 vozů zimní údržby. Během soboty vyjelo na silnice v kraji 155 vozů, nejvíce na Kladensku a Kutnohorsku. Policie v celém regionu zaznamenala větší množství nehod, většinou se obešly bez zranění. Po 15:00 sněžit přestalo a mírně se oteplilo. K večeru se ale srážky vrátily, místy byly smíšené.

Ve vyšších oblastech Pardubického kraje je na silnicích místy rozbředlý sníh

Silnice v Pardubickém kraji jsou sjízdné se zvýšenou opatrností. Na silnicích ve vyšších polohách regionu leží po chemickém ošetření zbytky rozbředlého sněhu. V okolí Lanškrouna na otevřených úsecích se mohou vlivem větru tvořit sněhové jazyky a závěje. Na Svitavsku je na některých silnicích nižších tříd ujetá vrstva sněhu, vyplynulo z ranního sdělení silničářů.

V Pardubickém kraji bylo ráno většinou zataženo, místy ještě sněžení nebo déšť se sněhem. Teploty se pohybovaly kolem nuly, na horách kolem minus tří stupňů Celsia.

Silnice v hradeckém kraji jsou po nočním sněžení sjízdné se zvýšenou opatrností

Silnice v Královéhradeckém kraji byly ráno po nočním sněžení sjízdné se zvýšenou opatrností. Na vozovkách ve vyšších oblastech kraje ležel po chemickém ošetření místy rozbředlý sníh, na některých horských silnicích vrstva sněhu. Řidiči by měli být zvláště opatrní v nejvyšších partiích Orlických hor, například v okolí Šerlichu, vyplynulo z ranního hlášení Ředitelství silnic a dálnic.

V Královéhradeckém kraji bylo ráno kolem nuly, na horách kolem minus tří stupňů Celsia, zataženo, místy ještě sněžení nebo déšť se sněhem.

Na jižní Moravě v noci sněžilo, silnice jsou sjízdné s opatrností

Silnice na jižní Moravě jsou kvůli nočnímu sněžení či mrznoucímu dešti sjízdné většinou jen se zvýšenou opatrností. Silničáři hlásí z některých okresů také nebezpečí náledí či námrazy. Na silnicích, které se ošetřují jen pluhováním a inertním posypem, pomalu odtává slabá sněhová pokrývka, vyplývá z informací na webu Správy a údržby silnic Jihomoravského kraje.

Podle místa a nadmořské výšky nasněžilo podle kamer umístěných u silnic od poprašku do několika centimetrů sněhu. Teploty se pohybují okolo nuly a vozovka může namrzat. Někde jsou zbytky rozbředlého sněhu. V Brně vyjeli silničáři hodinu po půlnoci a zatím jsou stále v ulicích, uvedl ve zprávě pro média provozní ředitel Brněnských komunikací Jan Klištinec.

V Moravskoslezském kraji sněží, silnice jsou sjízdné se zvýšenou opatrností

Silnice v Moravskoslezském kraji jsou po nočním sněžení sjízdné, řidiči na nich ale musí dbát na zvýšenou opatrnost. Na většině vozovek jsou zbytky rozbředlého sněhu nebo jsou po chemickém ošetření mokré. Sníh je i na dálnicích. V kraji dál sněží a je kvůli tomu horší viditelnost. Vyplývá to z informací Ředitelství silnic a dálnic.

Na zhruba 25 kilometrů dlouhém úseku silnice I/56 na Frýdecko-Místecku v Beskydech mezi Frýdlantem nad Ostravicí a částí Bílé Hlavatou platí v obou směrech zákaz vjezdu pro nákladní vozy těžší 12 tun. Silnice je jedním z hlavních tahů na Slovensko. Vede v kopcích kolem přehrady Šance s pitnou vodou, takže se tam silnice nesmí solit a těžké vozy mají v kopcích i při slabé sněhové vrstvě problémy.

Na severu Čech jsou silnice sjízdné s opatrností

V Ústeckém a Libereckém kraji jsou dnes všechny silnice s opatrností sjízdné. Sněhové jazyky se objevují ve vyšších polohách, místy může být ledovka. Silničáři vyjeli s technikou do hor, zjistila ČTK. Policisté řeší nehodu dvou osobních aut v České Lípě a u obce Spořice na Chomutovsku na sjezdu z D7, který je uzavřen kvůli vysypanému nákladu. Dodávka se do příkopu převrátila u obce Černovice na Chomutovsku na silnici 13, kde provoz není omezen.

Sníh leží na silnici 10 v obcích Harrachov, Kořenov, Desná a Tanvald v okrese Jablonec nad Nisou. Řidiče nabádají silničáři kvůli sněhovým jazykům k jízdě se zvýšenou opatrností. Komunikace v polohách pod 300 metrů nad mořem jsou většinou suché, v některých úsecích se může tvořit ledovka. Na sypače narazí motoristé na horách, vozidlo údržby se pohybuje také na dálnici D8 mezi Ústím nad Labem a hranicí s Německem.

Silnice ve Zlínském kraji pokryl sníh, s opatrností je vše sjízdné

Silnice ve Zlínském kraji pokryl v noci na dnešek sníh, vozovky jsou všechny sjízdné, zvýšená opatrnost je ale na místě, řekl dnes ČTK zlínský dispečer správy silnic. Se sněhem na cestách musejí řidiči počítat v nižších i vyšších polohách, všechny sypače jsou v terénu. Silničáři nabádají řidiče, aby se nepokoušeli vyjet na letních pneumatikách, silnice jsou kluzké.

"Sněžilo, cesty jsou zasněžené, auta jsou ve výjezdu všechny, sypeme. Na Zlínsku napadlo zhruba od pěti centimetrů, na kopcích kolem Valašských Klobouk, napadne možná i deset centimetrů, a stále sněží. Vše je s opatrností sjízdné, zimní pneumatiky už jsou nutnost, je potřeba jezdit pomalu, klouže to," řekl dnes ČTK dispečer zlínských silničářů.

Olomoucký kraj pokryl sníh, místy napadlo až deset centimetrů, vše je sjízdné

Olomoucký kraj v noci na dnešek pokryl sníh, místy napadlo až deset centimetrů. Na silnicích většinou leží rozbředlý sníh či ujetá sněhová vrstva, silničáři mají v terénu všechny sypače. Všechny silnice jsou však podle nich sjízdné, zvýšená opatrnost je ale na místě. V některých regionech, jako je Přerovsko, Šumpersko a Jesenicko, stále sněží, řekli dnes ČTK dispečeři správ silnic.

Nejvíce sněhu napadlo na Olomoucku. "Během noci napadlo pět až deset centimetrů sněhu, nasazeno bylo 20 sypačů a údržba stále probíhá. Na silnicích udržovaných chemicky leží vrstva sněhu po chemickém posypu, která postupně roztává, na inertních vozovkách leží ujetá sněhová vrstva krytá posypem. Na Šternbersku se místy tvoří sněhové jazyky, ale není to nic dramatického," řekl dnes ČTK dispečer olomouckých silničářů. Dodal, že všechny silnice jsou sjízdné, ale opatrnost je nutná.

Všechny sypače jsou venku také na Přerovsku, tam navíc stále sněží, ale srážky by již měli ustávat, uvedl tamní dispečer. Bílo je na Přerovsku všude, napadly zhruba tři centimetry, místy i více. "Zpočátku mrholilo, pak to kolem 02:00 přešlo ve sněžení. Všechny vozovky jsou na Přerovsku sjízdné po posypu nebo plužení, zvýšená opatrnost je ale na místě," uvedl dispečer. Nejméně tři centimetry sněhu napadly také na Prostějovsku, i tam jsou silničáři v terénu a provádějí zimní údržbu, vozovky jsou sjízdné se zvýšenou opatrností, uvedla prostějovská dispečerka.

Sněžilo i na severu kraje. "Na Jesenicku v celém okrese stále drobně sněží. Všechny silnice jsou sjízdné se zvýšenou opatrností. Silnice udržované chemicky jsou místy holé a mokré po chemickém posypu, ve vyšších polohách na nich leží slabá rozbředající vrstva. Na inertních vozovkách je od středních poloh ujetá sněhová vrstva krytá posypem," řekl ČTK dispečer jesenických silničářů. Na Šumpersku napadlo během noci až pět centimetrů sněhu a stále mírně sněží. "Všechny silnice jsou propluženy, v nižších polohách leží zbytky rozbředajícícho sněhu, od vyšších poloh leží ujetý sníh," řekl ČTK dispečer šumperských silničářů.

Silničáři na Vysočině měli kvůli sněžení přes noc 140 výjezdů

Silničáři na Vysočině měli večer a v noci kvůli sněhu asi 140 výjezdů. Teď jsou všechny silnice v kraji sjízdné se zvýšenou opatrností, řekl ČTK dispečer krajské správy a údržby silnic Vysočiny. Podle meteorologů bude dnes v kraji zataženo, k večeru by mělo na většině území sněžit.

Na Vysočině v noci na dnešek nejdřív pršelo, pak začalo sněžit. Nejdřív začali silničáři jezdit na Třebíčsku a Žďársku, pak i ve všech dalších okresech. "Teď máme všechno ošetřené. Na jedničkách a dvojkách, kde se sype chemií, mohou být zbytky rozbředlého sněhu po posypu," řekl dispečer. Na vozovkách, kde se používá štěrk, může být zledovatělá vrstva sněhu krytá posypem.

Témata: sníh | doprava

Fiala a Rakušan zradili ČR, řekl Babiš na schůzi k migračnímu paktu

18.04.2024 13:02 Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší…

Česko bude nadále podporovat firmy vyvážející zboží na Ukrajinu

17.04.2024 21:58 Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na…

Ukrajina dostane první kusy dělostřelecké munice v červnu, uvedl Fiala

17.04.2024 19:00 Ukrajina by mohla dostat první dělostřelecké granáty pořízené v rámci české iniciativy v červnu,…

Zeman se po letech konečně omluvil Šarapatkovi

17.04.2024 16:49 Exprezident Miloš Zeman se po letech soudních tahanic konečně omluvil bývalému poradci Zdeňku…

Česko eviduje výpadek léku Algifen. Lékaři znají alternativy

16.04.2024 12:28 Z výrobních důvodů panuje v Česku krátkodobý výpadek léku Algifen NEO. Ministerstvo zdravotnictví v…

Fialu přijali v Bílém domě. Biden ocenil spojenectví s Českem

15.04.2024 23:40 Americký prezident Joe Biden přijal v pondělí odpoledne místního času v Oválné pracovně Bílého domu…

Česko má nasmlouváno 180 tisíc granátů pro ukrajinskou armádu, řekl Fiala

15.04.2024 21:53 Česko má nasmlouváno 180 tisíc kusů dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu a pracuje na…

V Česku přibylo za týden téměř 1500 nových případů černého kašle

15.04.2024 16:02 V Česku během uplynulého týdne přibylo dalších 1494 nových případů černého kašle, uvedl Státní…

Volby do Sněmovny by vyhrálo hnutí ANO

14.04.2024 21:23 Podle posledního průzkumu agentury Kantar pro Českou televizi (ČT) by opoziční hnutí ANO vyhrálo…

Schillerová si nedokáže představit, že by ANO vytvořilo vládu s SPD

14.04.2024 16:00 Alena Schillerová, předsedkyně poslaneckého klubu ANO, v pořadu České televize Otázky Václava…

Související:

Nejnovější