Při likvidaci požáru roubeného domu v Novém Boru zemřel dobrovolný hasič

Při likvidaci požáru roubeného domu v Novém Boru na Českolipsku zemřel dnes ráno 39letý dobrovolný hasič. Zřítil se na něj strop, svým zraněním přes veškerou snahu zdravotníků podlehl, řekla ČTK krajská policejní mluvčí Ivana Baláková. Požár domu v části Arnultovice sice hasiči uhasili, zásah ale neskončil a možná potrvá celou noc. Policie pohřešuje 73letého spolumajitele, který v domě bydlel. Není vyloučeno, že byl v době požáru doma a zemřel.

Požár roubeného domu v Novém Boru na Českolipsku

"Nejsme schopni to (osud majitele) vyvrátit ani potvrdit. Objekt je členitý a ten člověk se tam mohl snažit před požárem schovat, ale klidně i někam odjet a neví, že se něco děje," řekl ČTK před 18:30 krajský mluvčí hasičů Jakub Sucharda. Podle něj objekt dál prohledávají a na místě jsou jak hasiči, tak i policisté. Postupovat ale musí opatrně. "Konstrukce jsme sice vyztužili, není to ale všude stabilní," řekl Sucharda.

Dobrovolný hasič zemřel ráno poté, co se na něj zřítil strop. "Ačkoliv se všichni snažili o okamžité vyproštění hasiče a jeho resuscitaci, tak nakonec svým zraněním podlehl," řekl mluvčí hasičů.

Lítost nad ztrátou lidského života a soustrast rodině a pozůstalým vyjádřil ministr vnitra Vít Rakušan (STAN), generální ředitel HZS Vladimír Vlček, ředitel hasičů v Libereckém kraji Jan Hadrbolec i hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj). "Za posledních deset let v České republice přišlo o život při zásazích u požárů šest dobrovolných a tři profesionální hasiči," dodala mluvčí HZS ČR Jaroslava Benešová.

Okolnosti neštěstí vyšetřuje policie, která zároveň vede jako pohřešovaného spolumajitele domu. "Na základě informací, které máme, že se včera (v úterý) v domě zdržoval, předpokládáme, že by se skutečně v tom domě v době požáru mohl nacházet. Nikdo ho neviděl v okolí domu a v tom domě bydlel a příliš ho neopouštěl. Vedeme ho jako osobu pohřešovanou, protože se nikde neobjevil a nikdo ho neviděl," doplnila policejní mluvčí.

Hlášení o požáru roubenky přijalo operační středisko hasičů krátce po 4:45. "Při příjezdu jednotek na místo byla požárem zasažena značná část podkroví. K hašení byly nasazeny tři vodní proudy a vysokotlaké hasicí a řezací zařízení CCS Cobra, kterým si hasiči ochlazovali spodní část domu. Byl to samostatně stojící objekt obklopený stromy, hasiči ochlazovali i okolí, aby se oheň na stromy nerozšířil," doplnil Sucharda. Oheň podle něj dům zničil. Příčinu a výši škody začnou vyšetřovatelé zjišťovat ve čtvrtek.

V souvislosti s chladnějším počasím hasiči očekávají, že podobných požárů může přibývat. "Lidé víc topí a projeví se to právě v případech, kdy jde o starší objekty, které to nemají úplně podle norem a nemají dobře vyřešené stavební konstrukce a hlavně topeniště, kamna a podobně," řekl. Zatím ale nějaký skokový nárůst počtu požárů nezaznamenali. "Ještě není tolik zima a lidé jsou vystrašení energetickou krizí, takže šetří. Dá se ale předpokládat, že pokud bude tuhá zima, tak požárů bude určitě přibývat," dodal mluvčí hasičů.

Zeman je při vědomí, hospitalizace bude pokračovat

18.03.2024 14:10 Lékaři v pondělí zhodnotili zdravotní stav exprezidenta Miloše Zemana, který od minulého týdne leží…

Evropská komise obdržela návrh Česka na stavbu továrny na penicilin

17.03.2024 15:22 Evropská komise obdržela návrh Česka na výstavbu továrny na penicilin. Pokud bude návrh schválen,…

Případy školáků s černým kašlem se mají posuzovat individuálně

15.03.2024 17:13 Žádné dítě, které není očkováno proti černému kašli, nebude vyřazeno z výuky. Výklad Hygienické…

Zeman je po operaci a ve vážném stavu, uvedla nemocnice

15.03.2024 12:52 Bývalý prezident Miloš Zeman, který byl ve čtvrtek operován kvůli kritickému nedokrvení nohy, je ve…

Miloš Zeman je po operaci v nemocnici

14.03.2024 19:09 Bývalý prezident Miloš Zeman byl hospitalizován v Motolské nemocnici kvůli náhlému nedokrvení nohy,…

Pohonné hmoty malinko zlevnily. Výhledově ceny opět porostou

14.03.2024 13:32 V Česku se od března zastavilo zhruba půldruhého měsíce trvající zdražování pohonných hmot. Benzin…

ANO by v únoru vyhrálo volby. Nový průzkum mu přisuzuje "jen" 31 procent

14.03.2024 09:09 V únorových sněmovních volbách by hnutí ANO získalo 31 procent hlasů. Na druhém místě by se…

Sněmovna bude Babišovo chování řešit příští týden v úterý

13.03.2024 17:49 Poslanecká sněmovna se bude příští týden zaobírat chováním bývalého premiéra Andreje Babiše (ANO).…

Tragédie u Řevnic zastavila vlaky. Pád sloupu nepřežil dělník

13.03.2024 15:18 Tragédie se ve středu stala u středočeských Řevnic. Po pádu starého sloupu elektrického vedení…

Poslanci se sejdou na mimořádné schůzi kvůli Babišovi

12.03.2024 21:11 Strany vládní koalice se v úterý dohodly na svolání mimořádné schůze Poslanecké sněmovny kvůli…

Související:

Nejnovější