ROZHOVOR: Zneužíváním evropských dotací na Slovensku se zabývá Evropský parlament, říká Zdechovský

Na Slovensku docházelo k případům zneužívání zemědělských dotací, ve kterých jsou namočení vysocí úředníci Pôdohospodárské platebné agentury (PPA), řídící pracovnice Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR, vyšetřovatel policejního sboru Národní kriminální agentury (NAKA) i prokurátoři Úřadu speciální prokuratury Generální prokuratury SR. Závažné zjištění představili minulý týden ve středu na tiskové konferenci ve Štrasburku předsedkyně evropského výboru pro rozpočtovou kontrolu (CONT) Monika Hohlmeierová a koordinátor výboru za Evropskou lidovou stranu Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL).

Tomáš Zdechovský

Minulý týden jste spolu s Monikou Holhlmeierovou představili dost závažné informace týkající se zneužívání evropských zemědělských dotací na Slovensku. O co konkrétně se jedná?

Jde opakované neoprávněné udělování dotací Pôdohospodárskou platobnou agenturou (PPA) na zemědělskou půdu a následného selhání slovenského systému státního zastupitelství. Bavíme se o případech, kdy se čerpaly dotace na zemědělské plochy, kde byly třeba parkoviště, lanovky nebo hřbitov. Docházelo k systematickému zneužívání evropských peněz, na kterém se aktivně podíleli vysoce postavení úředníci Pôdohospodárské platebné agentury (PPA), jež přerozdělovala tyto finance z EU žadatelům, policejní vyšetřovatele, a dokonce nad touto dlouhotrvající praxí drželi ochranou ruku i státní zástupci. Takhle to fungovalo několik let.

Kdy jste se poprvé dozvěděl o těchto případech?

První informace ke mně začaly proudit někdy v roce 2017. Dostal jsem pár mejlů, ve kterých mi psali drobní slovenští farmáři a zemědělci, že se v jejich okolí děje něco podezřelého. Slyšeli z více stran o tom, že některé osoby čerpaly dotace na zemědělskou plochu, a přitom tam stálo třeba parkoviště. To byla jedna skutečnost.

Jaká byla ta druhá?

Začal jsem se o to více zajímat a zjistil jsem, že přímé platby dostávalo v roce 2019 na Slovensku 19 000 farmářů, z toho 17 000 byli drobní zemědělci obhospodařující jen 10 % půdy. Až tři čtvrtiny plateb obdrželo 5 % největších příjemců. A tito drobní zemědělci se dostávali pod čím dál větší tlak těch velkých, kteří chtěli jejich půdu a používali k tomu metody zastrašování a vydírání. Těchto případů začalo od roku 2013 rapidně přibývat. Policie to odmítala řešit, a tak v tom zůstali sami. Proto se obrátili na Evropskou unii, na OLAF a na stůl jsme to dostali i my v CONTu. Kontrolní mise pak došla k závěru, že slovenská vláda měla takové prostředí zastřešovat a na šikaně malých zemědělců se dokonce podílet.

Proč se tím podle vás nechtěla policie zabývat a co se pak změnilo?

Souviselo to se systémem, který panoval na Slovensku za Ficovy éry. Jednalo se o dobře organizovaný zločin, který prorostl až do politiky. Částečně se to změnilo se smrtí investigativního novináře Jána Kuciaka a jeho přítelkyně Martiny Kušnírové. Kuciak upozorňoval na rozsáhlé podvody spojené se zemědělskými dotacemi. Psal o italské mafii, která na východě Slovenska podnikala v zemědělství a čerpala miliony euro na dotacích na stovky až tisíce hektarů zemědělské půdy. Jen v letech 2015-2016 se firmám těchto rodin podařilo získat od PPA na přímých platbách víc než 8 milionů eur.

Kuciak také jako první upozornil na korupční kauzu „Dobytkár“, ve které úplatky přesáhly 10 milionů eur. Svoji práci už nestihl dokončit. Po jeho vraždě začaly vyplavávat podrobnosti na povrch, začalo se zatýkat, začali vypovídat svědci a došlo k částečnému odhalení systému.

Podle všeho ale nedošlo k úplnému odhalení a následnému napravení.

Zdaleka ne. Asi se naivně myslelo, že s novou slovenskou vládou se to změní. Vidíme ale, že zaběhnutá praxe stále funguje. V létě jsem odjel na Slovensko, odkud jsem si přivezl spoustu materiálů, které teď procházíme. Máme informace o dalším zneužívání dotací, které v tuto chvíli ověřujeme. Proto se tím začneme znovu zabývat v Evropském parlamentu.

Na začátku jste popsal, že šlo o udělování dotací Pôdohospodárskou platobnou agentúrou na zemědělskou půdu a následného selhání slovenského systému státního zastupitelství. Máte nějaké konkrétní informace?

Bavíme se tady o docela dobře popsaném případu „Čimhová“. Začátky této kauzy sahají až do roku 2013, kdy žádaly o dotaci na stejný pozemek dvě osoby. Na jedné straně chovatelka ovcí Gabriela Ondríková a na druhé Polnohospodářské družstvo LČH Čimhová. Spor měla rozsoudit kontrola, která však zjistila, že nárok na podporu formou dotace nemá ani jeden z žadatelů.

I přes nesplnění základních podmínek obdrželo družstvo Čimhová dotaci ve výši 423 584 eur (původně 468 450 eur). Hlavním příjemcem výhod tohoto družstva byl Peter Nízký, jehož většina podniků nevykazuje žádný zisk. Dotaci pro Nízkého schválil a prosazoval navzdory její neoprávněnosti tehdejší ředitel Sekce přímých podpor PPA Juraj Kožuch. Ten je aktuálně stíhány v kauze „Dobytkár“.

V celém případu proběhlo několik auditů, které potvrdily podvodné jednání. Trestní oznámení Ministerstva financí Slovenské republiky ze spáchání trestného činu poškozování finančních zájmů EU skončilo bezvýsledně. Podobně dopadl s trestním oznámením také podnikatel v zemědělství Jaroslav Pavelek, který se seznámil s obsahem auditu a znal nekalé praktiky družstva Čimhová.

Závěry vládního auditu i vnitřního auditu PPA vyšetřovatel ignoroval a trestní stíhání řídícího pracovníka PPA zastavil. Pavelek podal proti tomuto rozhodnutí stížnost, kterou však prokurátor Jeníček v srpnu 2020 zastavil. Od začátku doručení trestních oznámení vykonával nad případem prokurátorský dozor také Ján Šanta, který je kamarádem a bývalým spolužákem Nízkého.

Do případu se vložili zástupci Iniciativy polnohospodářů Gyňov, kteří podali 20. dubna 2021 trestní oznámení ve věci zneužití pravomocí veřejného činitele, kterého se podle nich dopustili prokurátoři Šanta s Jeníčkem. Okresní ředitelství Policejního sboru v Pezinku toto oznámení o šest dní později smetlo. Proti verdiktu následně podali polnohospodáři stížnost.

Je vůbec šance, že se případy Dobytkár nebo Čimhová dostanou před soud?

Když sleduji, co se děje na Slovenku v posledních dnech, kdy jsou zatýkáni vysocí představitelé policie, tak o tom začínám trochu pochybovat. Jde podle všeho o likvidaci policistů, kteří se snažili bojovat proti tomuto systému. Přijde mi zároveň úsměvně, že bývalý premiér Fico, jehož strana opět začíná získávat preference v průzkumech, vyzývá Evropskou komisi, aby zakročila, protože dochází ke kolapsu právního státu. Ten stejný člověk, který to prostředí vytvořil.

Co konkrétního v tom můžete udělat vy?

Budeme tlačit na vyšetření těchto závažný případů a zároveň budeme požadovat záruky, aby k nim už nedocházelo. Celý systém musí být mnohem transparentnější a musí se zlepšit kontrola přidělování dotací. To se samozřejmě neobejde bez personální obměny v daných institucích. Není možné, aby docházelo k tak masivnímu odklonu evropských prostředků. Je mi jedno jestli jde o Babiše nebo o Slovensko. Pokud k nám dojdou informace o zneužívání dotací a podaří se je potvrdit, v tu chvíli se tím začneme zabývat. Padni komu padni.

Pokud by nedošlo k nápravě systému, hrozí Slovensku zastavení zemědělských dotací?

Pokud nebudou fungovat mechanismy kontrol, tak by Slovensku mohly být pozastaveny tyto dotace do doby, než se to zlepší. Samozřejmě to odnesou zase ti nevinní farmáři, kteří se ničím neprovinili. Já doufám, že se na Slovensku co nejdříve vzpamatují.

Zeman je při vědomí, hospitalizace bude pokračovat

18.03.2024 14:10 Lékaři v pondělí zhodnotili zdravotní stav exprezidenta Miloše Zemana, který od minulého týdne leží…

Evropská komise obdržela návrh Česka na stavbu továrny na penicilin

17.03.2024 15:22 Evropská komise obdržela návrh Česka na výstavbu továrny na penicilin. Pokud bude návrh schválen,…

Případy školáků s černým kašlem se mají posuzovat individuálně

15.03.2024 17:13 Žádné dítě, které není očkováno proti černému kašli, nebude vyřazeno z výuky. Výklad Hygienické…

Zeman je po operaci a ve vážném stavu, uvedla nemocnice

15.03.2024 12:52 Bývalý prezident Miloš Zeman, který byl ve čtvrtek operován kvůli kritickému nedokrvení nohy, je ve…

Miloš Zeman je po operaci v nemocnici

14.03.2024 19:09 Bývalý prezident Miloš Zeman byl hospitalizován v Motolské nemocnici kvůli náhlému nedokrvení nohy,…

Pohonné hmoty malinko zlevnily. Výhledově ceny opět porostou

14.03.2024 13:32 V Česku se od března zastavilo zhruba půldruhého měsíce trvající zdražování pohonných hmot. Benzin…

ANO by v únoru vyhrálo volby. Nový průzkum mu přisuzuje "jen" 31 procent

14.03.2024 09:09 V únorových sněmovních volbách by hnutí ANO získalo 31 procent hlasů. Na druhém místě by se…

Sněmovna bude Babišovo chování řešit příští týden v úterý

13.03.2024 17:49 Poslanecká sněmovna se bude příští týden zaobírat chováním bývalého premiéra Andreje Babiše (ANO).…

Tragédie u Řevnic zastavila vlaky. Pád sloupu nepřežil dělník

13.03.2024 15:18 Tragédie se ve středu stala u středočeských Řevnic. Po pádu starého sloupu elektrického vedení…

Poslanci se sejdou na mimořádné schůzi kvůli Babišovi

12.03.2024 21:11 Strany vládní koalice se v úterý dohodly na svolání mimořádné schůze Poslanecké sněmovny kvůli…

Související:

Nejnovější