Ruskou leteckou základnou na Krymu otřásly exploze, jeden mrtvý

Exploze a požár byly dnes ohlášeny z ruské letecké základny na západě anektovaného Krymu; příčiny dosud nejsou známé a spekulace o možném ukrajinském útoku zůstávají nepotvrzeny. Na místo se vypravil šéf správy anektovaného poloostrova Sergej Aksjonov, který nařídil vytvořit okolo letiště pětikilometrovou bezpečnostní zónu.

Ruská armáda, ilustrační fotografie.

Ruské ministerstvo obrany mezitím vše vysvětlilo explozí několika kusů letecké munice v úložišti na letišti Saky (rusky Saki) u Novofedorivky (rusky Novofedorovky). Příčiny výbuchů se zjišťují, neoficiálně se podle ruských médií hovoří o porušení pravidel požární bezpečnosti. Exploze si podle místních úřadů vyžádaly jednoho mrtvého z řad civilistů a sedm zraněných, včetně dvou dětí.

K událostem na vojenském letišti na Krymu se ukrajinská vojenská rozvědka podle listu Ukrajinska pravda odmítla vyjádřit. "Exploze postihly leteckou základnu okupantů, odkud vzlétala letadla bombardující Záporožskou, Mykolajivskou a Chersonskou oblast," zdůraznila ukrajinská tisková agentura Unian.

"Ukrajina dostala rakety o doletu 200-300 kilometrů a použila je," napsal bývalý poradce ukrajinského ministra vnitra Viktor Andrusiv, ale ruské ministerstvo obrany tvrdí, že munice na letišti prostě vybuchla, bez přispění dalšího faktoru, dodal Unian. Oleksij Arestovyč z ukrajinské prezidentské kanceláře zažertoval o zhoubnosti ruského zvyku kouřit v blízkosti střelného prachu a naznačil, že příště by na řadě mohl být Kreml. K účasti na explozích se nepřihlásilo ani ukrajinské ministerstvo obrany, které vydalo prohlášení, že "nemůže určit příčinu (požáru a explozí na letišti), ale připomíná pravidla požární bezpečnosti a zákaz kouření".

"Mnozí předpokládají, že série silných výbuchů a požár na ruské letecké základně na Krymu, vzdálené nejméně 200 kilometrů od nejbližších ukrajinských pozic, je výsledkem útoku, který podnikli Ukrajinci. Ale důkazy o tom chybějí a ani dosud nebyly informace, že by spojenci předali Ukrajině rakety s takovým doletem. A ruské ministerstvo obrany tvrdí, že exploze jsou výsledkem nehody," napsala stanice BBC na svém ruskojazyčném webu.

"Na letišti Saky u Novofedorivky na Krymu v úložišti obklopeném pozemními valy explodovalo několik kusů letecké munice," citoval TASS z vyjádření ruského ministerstva obrany. Exploze si podle tohoto zdroje nevyžádaly zraněné či oběti ani nepoškodily leteckou techniku. "Přijímají se opatření k uhašení vzniklého požáru a ke zjištění příčin výbuchu," dodalo ministerstvo. Požár se mezitím podařilo uhasit.

Na letišti jsou podle TASS vojenská letadla a vrtulníky, včetně strojů vojenského námořnictva, a nachází se zde také výcvikové středisko pilotů námořnictva.

"Na Krymu napadli vojenské letiště a muniční sklady u letovisek Saky a Novofedorivka," napsal na svém webu ruský list Kommersant s odvoláním na nejmenovaný zdroj z místních úřadů.

"Na letišti jsou výbuchy. Tady nám to rozbilo všechna okna," uvedla šéfka sakského okresu Viktorija Kazmirovová podle ruské redakce BBC. "Výbuchů už bylo víc než deset. Dvacet kilometrů od Novofedorivky drnčí okna a v autech se spouštějí alarmy," dodal místní novinář.

Minulý měsíc na velitelství ruské Černomořské flotily v Sevastopolu na Krymu zaútočil dron, zraněno bylo šest lidí. Místní úřady pak zrušily oslavy Dne námořnictva. Od vypuknutí války Ruska proti Ukrajině před 167 dny došlo v ruském zázemí k sérii požárů a explozí muničních skladů, skladů pohonných hmot a dalších zařízení.

Rusko anektovalo ukrajinský poloostrov Krym v roce 2014 po referendu, které nebylo mezinárodně uznané. Poloostrov, který zůstává pod ruskou kontrolou, byl ušetřen intenzivního bombardování a dělostřeleckého ostřelování, jaké se odehrávaly v jiných oblastech východní a jižní Ukrajiny od 24. února, kdy prezident Vladimir Putin nařídil ruským ozbrojeným silám vpadnout na Ukrajinu.

Putin oslavil volební triumf i se soupeři na Rudém náměstí v Moskvě

18.03.2024 21:24 Ruský prezident Vladimir Putin v pondělí slavil své vítězství v prezidenských volbách, které…

Česko eviduje první letošní oběť černého kašle

18.03.2024 18:57 Černý kašel má v Česku letos první oběť, vyplývá z dnes zveřejněných statistik Státního zdravotního…

Americký list upravil titulek. Česko už není postsovětským satelitem

18.03.2024 17:06 Americký deník Wall Street Journal po vlně příspěvků na sociálních sítích upravil titulek článku, v…

KLDR cvičně odpálila další rakety krátkého doletu

18.03.2024 11:49 Severokorejská diktatura v pondělí odpálila několik raket krátkého doletu, informoval o tom její…

Putin má jistý další mandát. Ve volbách získal přes 87 procenta

18.03.2024 09:13 Ruský prezident Vladimir Putin bude ve funkci dalších šest let. Volilo ho přes 87 procent lidí,…

Netanjahu: Izraelská armáda podnikne ofenzívu na Rafah i přes mezinárodní…

17.03.2024 17:38 Izraelská armáda podnikne plánovanou ofenzívu na město Rafah na jihu Gazy, které je baštou Hamásu,…

Volby v Rusku dnes končí. Zatím odvolilo 65 procent lidí

17.03.2024 13:49 Celostátní účast voličů v ruských prezidentských volbách v neděli ve 12:50 moskevského času (10:50…

Americké úřady začaly vyšetřovat společnost Meta kvůli drogám

17.03.2024 11:59 Americké úřady začaly vyšetřovat společnost Meta v souvislosti s nezákonným prodejem drog, k němuž…

Macron tvrdí, že na Ukrajině zřejmě bude nutná pozemní operace proti Rusku

17.03.2024 09:30 Francouzský prezident Emmanuel Macron se obává, že na Ukrajině bude možná "v určitém okamžiku"…

Šéf OSN odsoudil Rusko za pořádání prezidentských voleb v částech Ukrajiny

16.03.2024 21:51 Generální tajemník OSN António Guterres odsoudil Rusko za pořádání prezidentských voleb v částech…

Související:

Nejnovější