Ruské útoky ve čtyřech směrech na východě a jihu Ukrajiny byly neúspěšné

Ruské útoky ve čtyřech směrech, na Bachmut, Avdijivku a Slovjansk v Donbasu na východě Ukrajiny a na Novopavlivku na jihu země, byly neúspěšné, hlásí ukrajinský generální štáb v ranní svodce o situaci na bojišti.

Ruská armáda, ilustrační foto

Tvrzení znepřátelených stran nelze v podmínkách válečného konfliktu ověřit z nezávislých zdrojů.

Britské ministerstvo obrany na twitteru v ranním přehledu upozornilo, že Rusko je pravděpodobně v pokročilé fázi plánování referenda o připojení separatistické Doněcké lidové republiky (DNR), i když není jasné, zda již bylo konečné rozhodnutí o hlasování přijato. Kreml si zřejmě uvědomuje, že armáda nedobude celou Doněckou oblast, což představuje neúspěch maximalistických cílů operace na Ukrajině.

Americký Institut pro studium války (ISW) uvedl, že nejtvrdší boje se nyní svádějí u Charkova, na ose Izjum-Slovjank, v oblasti Siversku a Lysyčansku, u Bachmutu, v okolí Avdijivky a Doněcku a na jihu Ukrajiny. To podle analytiků svědčí o tom, že Moskva dává přednost postupu vojsk u Bachmutu a možná Siversku a snaží se využít sil separatistické DNR k obsazení území u Avdijivky, které se nepodařilo dobýt v roce 2014. Soustředění dobrovolnických praporů u Izjumu a Slovjansku svědčí o tom, že tento úsek není v centru pozornosti Moskvy a může být zranitelný protiútoky ukrajinských sil, míní ISW. Složení ruských sil na jihu země je relativně různorodější než jinde a může vytvářet ruskému velení potíže při řízení, zvláště pokud budou ukrajinské síly pokračovat v protiofenzívě v Chersonské oblasti.

Většina příslušníků velitelství ruských sil opustila okupovaný Cherson kvůli tomu, že přístupové cesty ovládá ukrajinské dělostřelectvo, které také poničilo mosty přes Dněpr. V ukrajinské televizi to uvedl zástupce šéfa oblastní správy Jurij Sobolevskyj. "Rusové v současnosti nemají ani jednu bezpečnou zásobovací trasu, která by byla s to naplnit potřeby vojenského uskupení u Chersonu. Antonivskyj most už nelze přejít ani pěšky. To se také stalo hlavním důvodem, proč vojenské velení opustilo Cherson. Většina z nich odjela z Chersonu, jsou o tom důkazy," řekl Sobolevskyj podle listu Ukrajinska pravda.

Gubernátor Luhanské oblasti Serhij Hajdaj v ukrajinské televizi uvedl, že při víkendovém zásahu štábu Wagnerovy skupiny (v přepisu z ruštiny Vagnerovy skupiny) v okupovaném městě Popasna přišla o život stovka žoldnéřů, popřel však zprávy o zabití ruského oligarchy Jevgenije Prigožina, který je pokládán za majitele skupiny a jemuž se přezdívá Putinův kuchař. Při zásahu ale podle Hajdaje přišli o život Prigožinovi zástupci. "Bohužel, pokud jde o kuchaře, tak vám radost neudělám," řek Hajdaj podle agentury Unian.

Rusko za posledních 24 hodin přišlo na Ukrajině o přibližně dvě stovky vojáků, 12 tanků, 15 obrněných vozidel, pět děl a vrtulník, uvedl ukrajinský generální štáb. Od začátku války, která dnes pokračuje 173. dnem, přišlo Rusko o 43.750 vojáků, 1876 tanků, 4141 obrněných vozidel, 985 děl, 261 raketometů, 136 protiletadlových zbraní, 233 letadel, 195 vrtulníků, 787 dronů a 15 plavidel, odhaduje ukrajinské velení.

Ukrajinským silám se během 48 hodin podařilo sestřelit tři ruské bitevní vrtulníky Ka-52, dva o víkendu a jeden dnes, zdůraznil list Ukrajinska pravda s odvoláním na velitelství ukrajinského letectva a protivzdušné obrany.

Ani tato tvrzení není možné ověřit z nezávislých zdrojů.

Rusko hlásí zabití stovky bojovníků z Polska a Německa

Ruské ministerstvo obrany tvrdí, že jeho ozbrojené síly zabily v obci Zoločiv u Charkova přes 100 bojovníků z Polska a Německa, kteří se účastnili bojů na Ukrajině. Dalších 50 "žoldnéřů" ruské letectvo zranilo, prohlásil dnes podle agentury TASS mluvčí ruského resortu obrany Igor Konašenkov, přičemž použil termín, jenž Moskva tradičně využívá pro označení dobrovolníků bojujících na straně ukrajinských vojáků bránících zemi před ruskou agresí. Podobná prohlášení jednotlivých stran nelze bezprostředně nezávisle ověřit.

Moskva rovněž hlásí, že při leteckém úderu v Chersonské oblasti zahynulo přes "160 nacionalistů" z mechanizované brigády ukrajinských ozbrojených sil a přes "260 nacionalistů" dvou ukrajinských brigád v Doněcké oblasti. Konašenkov dále podle ruské služby BBC informoval mimo jiné o sestřelení tří ukrajinských dronů nebo o zničení ukrajinských muničních skladů v Mykolajivské a Charkovské oblasti za uplynulý den.

Stanice BBC poznamenala, že úřady v Mykolajivské a Charkovské oblasti dříve informovaly o ruském ostřelování civilní infrastruktury. Na místě jsou podle starosty Charkova ranění. Agentura AP píše o nejméně třech zabitých a téměř 20 raněných ukrajinských civilistech v důsledku ruského dělostřeleckého ostřelování v Doněcké a v Charkovské oblasti.

Rusové se nepouštějí ukrajinské stopy. Nesmyslná propaganda, reagují…

28.03.2024 21:55 Rusové ve čtvrtek prohlásili, že pachatelé teroristického útoku v koncertní síni Crocus City Hall u…

OSN mluví o globální tragédii s jídlem. Lidstvo plýtvá potravinami

28.03.2024 11:27 V roce 2022 skončila každý den ve světových domácnostech miliarda porcí jídla v odpadkovém koši,…

Rusko na Česko nezaútočií, prohlásil Putin před piloty

28.03.2024 09:14 Rusko nemá žádné plány na útok na země NATO a nezaútočí na Polsko, pobaltské státy nebo Českou…

Vláda schválila další příspěvek na dodávky munice Ukrajině

27.03.2024 20:02 Prezenční studenti v doktorském studijním programu na vysoké škole by měli mít zákonem garantovaný…

Rusové nestojí o pomoc s vyšetřováním teroru u Moskvy

27.03.2024 15:24 Rusko nepotřebuje pomoc Západu při vyšetřování útoku v koncertním sále Crocus City Hall u Moskvy.…

Na Slovensku zastřelili medvěda, který se vydal do města

27.03.2024 13:09 Třicetitisícové slovenské okresní město Liptovský Mikuláš si může oddechnout. Ministr životního…

NATO uvažuje o sestřelování ruských raket nad svým územím

27.03.2024 10:45 NATO zvažuje možnost, že by sestřelovalo ruské rakety, které se přiblíží k hranicím…

Zelenskyj vyměnil šéfa RNBO Danilova

26.03.2024 21:50 Ředitele ukrajinské Rady národní bezpečnosti a obrany (RNBO) Olexije Danilova byl odvolán z funkce…

Moskevský soud prodloužil vazbu pro novináře Gershkoviche

26.03.2024 18:18 Déle než rok stráví ve vazbě v Rusku americký novinář Evan Gershkovich. Moskevský městský soud mu v…

Rusko se nepouští ukrajinské stopy. V pozadí teroru prý jsou i Američané a…

26.03.2024 15:40 Navzdory slovům prezidenta Vladimira Putina, že páteční teroristický útok v koncertní síni u Moskvy…

Související:

Nejnovější