Ruský útok raketami u Oděsy. Zemřelo 20 lidí

Na dvě desítky stoupl počet obětí ruského nočního raketového útoku ve vsi Serhijivka u Oděsy na jihozápadě Ukrajiny, uvádí ruskojazyčný web BBC. Mezi 20 mrtvými je i jedenáctiletý chlapec, mezi čtyřmi desítkami zraněných je šest dětí a těhotná žena, dodala BBC. Mluvčí oblastní správy Serhij Bratčuk podle listu Ukrajinska pravda informoval již o 21 obětech, včetně dvanáctiletého chlapce. Předchozí bilance byla 18 mrtvých a 38 raněných.

Serhij Bratčuk

Ruské letouny v noci na dnešek vystřelily tři rakety na letovisko Serhijivka v okrese Bilhorod-Dnistrovskyj, vzdálené asi 80 kilometrů jižně od Oděsy. Jedna ze střel poničila devítipodlažní obytný dům, další dvě zasáhly nedaleké rekreační zařízení.

V obytném domu, kde záchranáři již ukončili svou práci, bylo zabito 16 lidí, další čtyři - včetně zmíněného chlapce - přišli o život v rekreačním zařízení, kde pátrání pokračuje, protože pod troskami mohou být ještě lidé, dodala BBC s odvoláním na místní úřady. Z trosek se zatím podařilo vyprostit osm lidí, včetně tří dětí, uvedli záchranáři.

"V důsledku útoku strategických letounů Tu-22 ze strany Černého moře na Bilhorodsko-Dnistrovskyj okres třemi raketami Ch-22 byl zasažen vícepodlažní dům a dvě rekreační zařízení," informovalo dnes Jižní velitelství ukrajinských sil.

"Teroristická země v reakci na porážky na bojišti zabíjí naše lidi," uvedl šéf kanceláře ukrajinského prezidenta Andrij Jermak.

Ruskojazyčný servis britské stanice BBC píše, že jde o druhý ruský útok na Oděskou oblast za posledních méně než 24 hodin. Ve čtvrtek dopadly v tomto regionu dvě ruské rakety, podle místních úřadů nezpůsobily materiální škody ani nikomu neublížily.

Kreml znovu prohlásil, že ruská armáda neútočí na civilní objekty. "Chci opět připomenout slova prezidenta a vrchního velitele, že ozbrojené síly Ruské federace během speciální vojenské operace neútočí na civilní cíle a civilní infrastrukturu," řekl mluvčí Vladimira Putina Dmitrij Peskov.

Ukrajinské úřady trvají na tom, že zasažená místa, která se v noci na dnešek stala terčem ruských raket, neměla žádný vztah k vojenské infrastruktuře.

Bez ohledu na četná svědectví mezinárodních organizací na ochranu lidských práv a humanitárních organizací ruští představitelé nadále popírají, že v důsledku útoků ruských sil trpí civilisté. Navzdory důkazům Kreml označuje podobné zprávy za "lži a provokace", dodala BBC.

Podle ukrajinských úřadů raketa Ch-22 odpálená z ruského bombardéru v pondělí zasáhla nákupní centrum ve středoukrajinském Kremenčuku. Zemřelo přitom nejméně 20 lidí. Podle ruské verze raketa dopadla na sklad zbraní dodaných Ukrajině ze Západu a následně začalo hořet obchodní centrum, vedle něhož se sklad nacházel.

Jeden z generálů ukrajinské armády podle agentury Reuters ve čtvrtek řekl, že Rusové se snaží zasahovat ukrajinskou vojenskou a kritickou infrastrukturu, často ale používají nepřesné rakety ze sovětské éry. Kvůli tomu na Ukrajině umírá mnoho lidí z řad civilního obyvatelstva. Rakety Ch-22 byly původně - na přelomu 50. a 60. let minulého století - vyvinuty jako protilodní střely.

OSN od začátku ruské invaze na Ukrajinu eviduje více než 4700 zabitých civilistů. Předpokládá, že skutečný počet obětí bude mnohem vyšší.

Rusové se nepouštějí ukrajinské stopy. Nesmyslná propaganda, reagují…

28.03.2024 21:55 Rusové ve čtvrtek prohlásili, že pachatelé teroristického útoku v koncertní síni Crocus City Hall u…

OSN mluví o globální tragédii s jídlem. Lidstvo plýtvá potravinami

28.03.2024 11:27 V roce 2022 skončila každý den ve světových domácnostech miliarda porcí jídla v odpadkovém koši,…

Rusko na Česko nezaútočií, prohlásil Putin před piloty

28.03.2024 09:14 Rusko nemá žádné plány na útok na země NATO a nezaútočí na Polsko, pobaltské státy nebo Českou…

Vláda schválila další příspěvek na dodávky munice Ukrajině

27.03.2024 20:02 Prezenční studenti v doktorském studijním programu na vysoké škole by měli mít zákonem garantovaný…

Rusové nestojí o pomoc s vyšetřováním teroru u Moskvy

27.03.2024 15:24 Rusko nepotřebuje pomoc Západu při vyšetřování útoku v koncertním sále Crocus City Hall u Moskvy.…

Na Slovensku zastřelili medvěda, který se vydal do města

27.03.2024 13:09 Třicetitisícové slovenské okresní město Liptovský Mikuláš si může oddechnout. Ministr životního…

NATO uvažuje o sestřelování ruských raket nad svým územím

27.03.2024 10:45 NATO zvažuje možnost, že by sestřelovalo ruské rakety, které se přiblíží k hranicím…

Zelenskyj vyměnil šéfa RNBO Danilova

26.03.2024 21:50 Ředitele ukrajinské Rady národní bezpečnosti a obrany (RNBO) Olexije Danilova byl odvolán z funkce…

Moskevský soud prodloužil vazbu pro novináře Gershkoviche

26.03.2024 18:18 Déle než rok stráví ve vazbě v Rusku americký novinář Evan Gershkovich. Moskevský městský soud mu v…

Rusko se nepouští ukrajinské stopy. V pozadí teroru prý jsou i Američané a…

26.03.2024 15:40 Navzdory slovům prezidenta Vladimira Putina, že páteční teroristický útok v koncertní síni u Moskvy…

Související:

Nejnovější