Spolu bez vlastního kandidáta na Hrad. Nepřímou podporu dostala trojice osob

Vládní koalice Spolu (ODS, KDU-ČSL a TOP 09) nenominuje do lednové volby hlavy státu vlastního kandidáta, aby nerozmělňovala hlasy. V prvním kole ani nedá konkrétní doporučení pro jednoho kandidáta. Na tiskové konferenci v Brně to uvedl premiér a předseda občanských demokratů Petr Fiala.

Petr Fiala

Koalice nicméně plánuje před prezidentskou volbou spustit informační kampaň. Nechce, aby se na Hrad dostal extremista či populista. Jako osobnosti vhodné pro funkci prezidenta jmenoval premiér Fiala senátora Pavla Fischera, bývalou rektorku Danuši Nerudovou a generála Petra Pavla.

Se všemi třemi jmenovanými zástupci koalice o svém rozhodnutí jednali. "Věřím, že každý z nich může vykonávat funkci v souladu se základními hodnotami, které zastávají naše strany," uvedl Fiala. "Naším cílem a odpovědností jako nejsilnějšího uskupení zůstává zabránit vstupu populistických a extremistických sil do funkce prezidenta republiky," doplnil s tím, že prezident zastupuje Česko na řadě mezinárodních jednání včetně Severoatlantické aliance.

První místopředseda TOP 09 a senátor Tomáš Czernin poukázal na malou komunikaci dosavadního prezidenta Miloše Zemana se Senátem. Země má podle něj naději, že na začátku příštího roku bude zvolen prezident, který bude komunikovat s vládou i oběma parlamentními komorami, všemi občany.

Předseda lidovců Marian Jurečka uvedl, že Fischer, Nerudová a Pavel mají své sympatizanty a vybočují z řady dalších kandidátů, o kterých se ve veřejném prostoru mluví. Někteří členové strany se podle něj podílí na sběru podpisů a členská základna KDU-ČSL se aktivně zapojí do kampaně.

V souvislosti s kritizovaným členstvím Pavla v předlistopadové komunistické straně Fiala uvedl, že nejdůležitější je pro koalici, aby prezident měl jasnou prozápadní orientaci a ctil Ústavu, a že vnímá hlasy voličů.

První kolo prezidentské volby se bude konat 13. a 14. ledna, druhé o dva týdny později. Přihlášku musí kandidáti podat nejpozději počátkem listopadu. Za favority lednové volby jsou podle průzkumů veřejného mínění považováni Pavel a předseda opozičního hnutí ANO Andrej Babiš, který ale dosud účast ve volbách nepotvrdil. Mezi hlavními kandidáty je také Nerudová nebo senátor Marek Hilšer. Senátor Fischer měl podle zářijového modelu agentury Median podporu asi šesti procent voličů.

Fischer, Nerudová i Pavel ocenili postoj Spolu k prezidentské volbě

Senátor Pavel Fischer, bývalá rektorka Danuše Nerudová i generál Petr Pavel ocenili dnešní vyjádření koalice Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) k prezidentské volbě. Premiér Petr Fiala (ODS) předtím oznámil, že koalice nepodpoří před prvním kolem jediného kandidáta, ani nenasadí vlastního. Jako uchazeče o Hrad, kteří jsou nejbližší voličům Spolu, však označil právě Fischera, Nerudovou a Pavla.

Z dalších kandidátů senátor Marek Hilšer ČTK napsal, že o podporu nežádal a od ODS si ji ani nedovede představit, také podnikatel Karel Janeček konstatoval, že o podporu nežádal. Bývalý premiér Andrej Babiš (ANO), který s případným oznámením kandidatury čeká, se v komentáři pro ČTK pustil do kritiky koalicí zmíněných jmen, premiéra a celé koalice. "Nejsem ani smutný, ani překvapený, jsem rád, že mohu být kandidátem občanů České republiky," komentoval výběr koalice odborový předák Josef Středula, kterého podpořil při cestě na Hrad dosavadní prezident Miloš Zeman.

"Oceňuji důvěru, kterou mi koalice Spolu vyjádřila," sdělil ČTK Fischer. Nerudová uvedla, že by byla nadstranickou prezidentkou a vždy stála na straně občanů. "Vážím si toho, že se mě vládní strany rozhodly podpořit i přesto, že jsem nezávislá kandidátka a že můj názor na kroky vlády je často kritický," napsala na twitteru.

Pavel uvedl, že o rozhodnutí koalice věděl od premiéra předem. ČTK sdělil, že oceňuje rozhodnutí Spolu nepostavit vlastního kandidáta, odsunout své stranické zájmy a dát místo toho přednost společným hodnotám. "Předpokládám, že Andrej Babiš si z nich příklad nevezme, tak se alespoň můžu těšit na pořádný souboj v debatách," uvedl. Bývalý premiér Babiš zatím účast v prezidentské volbě nepotvrdil ani nevyloučil.

Na setkání s médii Pavel řekl, že nevnímá jako problém, že Fiala jako vhodné osobnosti pro funkci prezidenta jmenoval trojici kandidátů. "Protože všichni tři kandidáti z pohledu koalice reprezentují přibližně stejné hodnoty, takže dali svým voličům možnost, aby si vybrali podle vlastních preferencí," řekl Pavel s tím, že pokud by byli jednoznačně jmenováni jako kandidáti trojkoalice, tak by to jejich možnost oslovit i voliče z jiných stran dost limitovalo. "Proto je to i vůči těm kandidátům férový postup," míní Pavel.

Senátor Marek Hilšer, který kandiduje též, ČTK napsal, že koalici o podporu nežádal. "Nejsem tedy ani překvapen, že jsem se neocitl ve výčtu jejích favoritů. Těším se na další pokračování kampaně a věřím, že zvítězí kandidát, který přinese pozitivní změnu," uvedl s tím, že je známý odmítáním vlivu zákulisních hráčů, kteří v Česku ovlivňují politickou kulturu už od 90. let. "Těžko si představit, že by nejsilnější strana koalice Spolu mohla ve mně pragmaticky vidět svého potenciálního spojence," uvedl na adresu ODS.

Podle Babiše dnes premiér neřekl nic nového, ještě popřel, co vykládal v posledních měsících. "Podpoří bývalého komunistického rozvědčíka řízeného zbrojařským lobbistou, pána, co by diskriminoval homosexuály a nevýraznou dámu bez jasného názoru na cokoliv důležitého," napsal ČTK a zopakoval, že koalici považuje za projekt namířený proti němu.

Uchazeč o účast ve volbě Karel Janeček ČTK napsal, že rozhodnutí koalice zaznamenal a plně ho respektuje. "Já sám jsem zcela nezávislým kandidátem a žádnou z politických stran jsem o podporu mé kandidatury nežádal," konstatoval.

Bývalá předsedkyně Energetického regulačního úřadu (ERU) Alena Vitásková ČTK řekla, že koalice postupovala moudře, protože postavením dalších kandidátů by rozdrobila sílu. Na dotaz, zda ji není líto, že mezi podpořenými uchazeči není, odpověděla, že "v tomto složení nikoli".

Rozhodnutí Spolu nenasadit svého kandidáta na Hrad se podle politologů čekalo

Rozhodnutí koalice Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) nenasadit do prezidentské volby vlastního kandidáta se podle politologů oslovených ČTK dalo očekávat. V nynější energetické krizi by měl takový člověk těžkou pozici a jako "vládní" kandidát by se také stal snadným terčem pro ostatní uchazeče o Hrad, což by mohlo nahrát i možné kandidatuře lídra opozičního hnutí ANO Andreje Babiše.

Koalice Spolu před prvním kolem voleb nepodpoří jediného kandidáta, nejblíže trojici vládních stran jsou však podle premiéra Petra Fialy (ODS) senátor Pavel Fischer, bývalá rektorka Danuše Nerudová a generál Petr Pavel. Podle Josefa Mlejnka z Univerzity Karlovy není takové rozhodnutí překvapivé. "Dlouho se to očekávalo. Zejména v době energetické krize a růstu cen by měl jako de facto vládní kandidát těžkou pozici, asi i kvůli tomu nechtěl nikdo z případných kandidátů tuto rukavici zvednout," uvedl.

Energetická krize, vysoká inflace a pokles životní úrovně ovlivňují důvěru k vládě, poznamenal politolog Lubomír Kopeček, který působí na Masarykově univerzitě a v Národním institutu SYRI. "Ve stávající situaci by jeden oficiální kandidát Spolu neměl velkou šanci na úspěch. Naopak by mohl změnit volby v hlasování proti vládě a nahrát úspěchu případné kandidatury Andreje Babiše. Reálně by tak vládní kandidát paradoxně spíše zvýšil šance na zvolení Andreje Babiše. V tomto ohledu tak jde o racionální postup," uvedl Kopeček.

Také podle Petra Justa z Metropolitní univerzity Praha zvolila koalice Spolu již déle naznačované řešení. "Ani výběr jmen, které koalice Spolu podpořila, není překvapivý vzhledem ke stanoveným kritériím, jako jsou jasně prozápadní kurz a dodržování ústavy," uvedl. V rozhodnutí nespatřuje nutně personální nouzi či neúspěšné hledání kandidáta. "Viděl bych za tím spíše snahu nestigmatizovat jednoho konkrétního kandidáta 'vládním cejchem'," uvedl. Dotyčný by se stal terčem veškerých protivládních sil. "Podpora kandidátů formálně nezávislých na vládní koalici i na koalici Spolu může toto stigma částečně otupit," míní.

Nevýhodou zvoleného postupu je, že se hlasy sympatizantů Spolu pravděpodobně roztříští mezi trojici kandidátů, doplnil Just. "Zajímavé bude, jak toto rozhodnutí zamíchá preferencemi. Nerudová již nějakou dobu stoupá, takže tam je potenciál na případné další posílení pozic. Zda to bude na úkor Pavla, je asi předčasné hodnotit," uvedl. Krok Spolu podle něj nebude mít vliv na Babišovo rozhodnutí, zda bude na Hrad kandidovat. "On se bude řídit hlavně tím, co mu ukážou průzkumy - ať ty veřejně publikované, nebo ty, které si nechává dělat jeho tým," doplnil.

Podle Mlejnka je podpora trojice kandidátů ze strany Spolu poměrně vlažná, protože výraznější by mohla být "polibkem smrti". "Šance kandidátů to myslím moc neovlivní. Pokud jde o Andreje Babiše, neexistence jasného vládního kandidáta, vůči němuž by se mohl vymezovat, ho spíše přiměje k rozhodnutí, že kandidovat nebude," odhaduje.

Podle Kopečka umožňuje opatrná podpora trojice kandidátů politikům Spolu širší výběr při vyslovování podpory. "A utlumí tak případnou nespokojenost uvnitř jednotlivých stran. Ta by byla spojena s koncentrací jen na jedno jméno. Je zjevné, že míra přijatelnosti této trojice je uvnitř každé strany značně rozdílná," doplnil.

Zeman je při vědomí, hospitalizace bude pokračovat

18.03.2024 14:10 Lékaři v pondělí zhodnotili zdravotní stav exprezidenta Miloše Zemana, který od minulého týdne leží…

Evropská komise obdržela návrh Česka na stavbu továrny na penicilin

17.03.2024 15:22 Evropská komise obdržela návrh Česka na výstavbu továrny na penicilin. Pokud bude návrh schválen,…

Případy školáků s černým kašlem se mají posuzovat individuálně

15.03.2024 17:13 Žádné dítě, které není očkováno proti černému kašli, nebude vyřazeno z výuky. Výklad Hygienické…

Zeman je po operaci a ve vážném stavu, uvedla nemocnice

15.03.2024 12:52 Bývalý prezident Miloš Zeman, který byl ve čtvrtek operován kvůli kritickému nedokrvení nohy, je ve…

Miloš Zeman je po operaci v nemocnici

14.03.2024 19:09 Bývalý prezident Miloš Zeman byl hospitalizován v Motolské nemocnici kvůli náhlému nedokrvení nohy,…

Pohonné hmoty malinko zlevnily. Výhledově ceny opět porostou

14.03.2024 13:32 V Česku se od března zastavilo zhruba půldruhého měsíce trvající zdražování pohonných hmot. Benzin…

ANO by v únoru vyhrálo volby. Nový průzkum mu přisuzuje "jen" 31 procent

14.03.2024 09:09 V únorových sněmovních volbách by hnutí ANO získalo 31 procent hlasů. Na druhém místě by se…

Sněmovna bude Babišovo chování řešit příští týden v úterý

13.03.2024 17:49 Poslanecká sněmovna se bude příští týden zaobírat chováním bývalého premiéra Andreje Babiše (ANO).…

Tragédie u Řevnic zastavila vlaky. Pád sloupu nepřežil dělník

13.03.2024 15:18 Tragédie se ve středu stala u středočeských Řevnic. Po pádu starého sloupu elektrického vedení…

Poslanci se sejdou na mimořádné schůzi kvůli Babišovi

12.03.2024 21:11 Strany vládní koalice se v úterý dohodly na svolání mimořádné schůze Poslanecké sněmovny kvůli…

Související:

Nejnovější