Státní zastupitelství opět žádá Sněmovnu o vydání Babiše ke stíhání

Pražské městské státní zastupitelství předalo dnes odpoledne v souvislosti s žádostí o vydání dosluhujícího premiéra Andreje Babiše (ANO) k trestnímu stíhání spis ke kauze Čapí hnízdo mandátovému a imunitnímu výboru Sněmovny. ČTK to sdělil mluvčí žalobců Aleš Cimbala.

Andrej Babiš

Případ se týká údajného dotačního podvodu. Členové výboru budou mít možnost seznamovat se s dokumenty tři týdny. Babiš vinu v případu Čapí hnízdo dlouhodobě odmítá, stíhání je podle něj politické a na objednávku.

O zpřístupnění spisu požádal výbor státního zástupce Jaroslava Šarocha zhruba před měsícem. Podle místopředsedy výboru Milana Ferance (ANO) budou mít členové spis k dispozici ve Sněmovně od středečního rána ve všední dny do středy 29. prosince. "Když jsme o tom mluvili, všichni projevili zájem se se spisem seznámit," řekl ČTK. Feranec, jenž byl členem výboru i v minulém volebním období, si projde jen materiály, které nebyly součástí spisu zhruba před čtyřmi lety.

Dokumenty jsou podle Ferance v určené místnosti ve Sněmovně a poslanci budou muset dodržovat některá režimová opatření. V místnosti bude moci být vždy jen jeden a bude se muset zapsat. Členové výboru u sebe nebudou smět mít záznamová zařízení, jako jsou mobilní telefony nebo fotoaparáty, poznamenal Feranec. V projednávání žádosti státního zástupce o Babišovo vydání by měl výbor podle něho pokračovat v lednu.

Je možné, že si výbor pozve Šarocha i Babiše, což je při projednávání žádostí o vydání poslanců k stíhání rovněž běžný postup. Zájem o vystoupení před členy výboru mohou projevit i sami.

Babiš byl v říjnových volbách znovu zvolen poslancem, čímž se mu obnovila imunita v plném rozsahu. Jeho stíhání je přerušeno, o vydání nyní bude muset znovu rozhodnout Sněmovna v novém složení. Sněmovna Babiše ke stíhání v minulosti vydala dvakrát, nejprve v září 2017, následně v lednu 2018 v novém složení.

"Spisový materiál související s věcí v mediálním prostoru označovanou jako kauza Čapí hnízdo byl dnešního dne okolo 13:30 hodin předán mandátovému a imunitnímu výboru Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky. Spisový materiál byl poskytnut (...) v souvislosti s potřebou členů mandátového a imunitního výboru seznámit se s podklady pro posouzení a rozhodnutí o žádosti zdejšího státního zastupitelství o vydání poslance k trestnímu stíhání," uvedl Cimbala. Výbor vydává doporučení plénu, zda má poslance k stíhání vydat, nebo ne.

Kromě Babiše je v případu kolem padesátimilionové dotace na výstavbu rekreačního a konferenčního areálu Čapí hnízdo obviněna i jeho někdejší poradkyně Jana Nagyová (dříve Mayerová). I ona v minulosti odmítla protizákonné jednání. Policie oba obviněné stíhá kvůli poškození finančních zájmů Evropské unie a dotačnímu podvodu.

Cimbala dodal, že součástí předaného spisového materiálu je i znalecký posudek. Server Seznam Zprávy už dříve uvedl, že dozorující státní zástupce Jaroslav Šaroch zadal soudnímu znalci ověřit, zda byl na smlouvě ke koupi akcií společnosti Farma Čapí hnízdo zfalšován podpis premiérova syna Andreje Babiše mladšího, který byl v kauze také původně obviněn a jeho stíhání bylo později zastaveno. Podle webu Babiš mladší během zářijového výslechu zpochybnil, že jeho podpis na smlouvě k nabytí čtyř akcií Farmy Čapí hnízdo je autentický.

Podstatou případu je to, že Čapí hnízdo původně patřilo Babišovu holdingu Agrofert, v prosinci 2007 se však přeměnilo na akciovou společnost s akciemi na majitele a později získalo padesátimilionovou evropskou dotaci v programu pro malé a střední podniky, na kterou by jako součást Agrofertu nemělo nárok. Akcie údajně vlastnily Babišovy děti a partnerka. Společnost se po několika letech pod Agrofert vrátila. Babiš holding v roce 2017 vložil do svých svěřenských fondů.

Feriho čeká v dubnu odvolací jednání soudu

28.03.2024 19:41 V dubnu se k soudu vrátí případ bývalého poslance Dominika Feriho, který byl obviněn ze znásilnění.…

Zemanův stav se nadále zlepšuje, odhad termínu propuštění ale nezná

28.03.2024 17:06 Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle…

Fialova vláda uvalila sankce na lidi z proruské skupiny působící v Česku

27.03.2024 17:32 Vláda se ve středu rozhodla uvalit sankce na trojici subjektů z proruské sítě, která se pokoušela…

BIS za účasti prezidenta zhodnotila bezpečnostní situaci

26.03.2024 12:59 Petr Pavel v úterý jako první prezident od dob Václava Havla navštívil sídlo Bezpečnostní…

Zemanův stav se zlepšuje, propuštění z nemocnice se ale nechystá

25.03.2024 15:50 Hospitalizace exprezidenta Miloše Zemana v pražské Fakultní nemocnici Motol pokračuje. Lékaři v…

Česko eviduje další úmrtí člověka nakaženého černým kašlem

25.03.2024 11:42 V České republice letos zemřel druhý člověk, který byl nakažen černým kašlem. Zemřelá pacientka…

Zemana přeloží na standardní pokoj. Hospitalizace pokračuje

22.03.2024 11:10 Bývalý prezident Miloš Zeman je už přes týden hospitalizován v pražské Fakultní nemocnici Motol.…

Za několik dní začne platit letní čas. Kdy přeřídit hodinky?

20.03.2024 21:44 Na dnešní den 20. března připadl den jarní rovnodennosti, po meteorologickém tak začalo i…

Zeman je stabilizovaný, v pátek by ho mohli přeložit

20.03.2024 19:16 Exprezident Miloš Zeman, který po operaci zůstává v pražské Fakultní nemocnici Motol, je při vědomí…

Zemanův zdravotní stav se nemění, uvedla nemocnice

19.03.2024 14:08 Zdravotní stav bývalého prezidenta Miloše Zemana se v noci z pondělí na úterý nezměnil. Zeman od…

Související:

Nejnovější