V Bohumíně se srazilo pendolino s lokomotivou, strojvedoucí zemřel

Vlak pendolino odjíždějící do Prahy se dnes brzo ráno srazil ve stanici Bohumín na Karvinsku s posunovací lokomotivou. Srážku nepřežil strojvedoucí. Ve vlaku se lehce zranila členka vlakového personálu, na posunovací lokomotivě čtyři zaměstnanci společnosti ČD Cargo.

V Bohumíně se srazilo pendolino s posunovací lokomotivou

ČTK to řekli mluvčí Českých drah Petr Šťáhlavský a generální inspektor Drážní inspekce Jan Kučera. Škoda půjde do desítek milionů. Drážní inspekce předběžně připustila, že vlak neměl projet návěstidlem.

"Pravděpodobná možnost je takzvaná nedovolená jízda, to znamená, že pendolino projelo návěstidlo zakazující jízdu, takže nemělo ještě správně postaveno výhybky a vjelo tam, kam nemělo," řekl Kučera. Hmotná škoda podle něj půjde do desítek milionů. Později v ČT řekl, že vyšetřovatelé vědí téměř s jistotou, že vlak neměl projet návěstidlem a zjišťují, proč se rozjel.

Kriminalisté zahájili úkony trestního řízení pro podezření z obecného ohrožení z nedbalosti. "Identifikovali jsme strojvedoucího z vlaku. Jedná se o muže ročník 1968, který utrpěl devastující zranění, jimž na místě podlehl. Bude nařízena soudní pitva," řekla policejní mluvčí Soňa Štětínská.

Mluvčí moravskoslezské zdravotnické záchranné služby Lukáš Humpl řekl, že muži z posunovací lokomotivy od 40 do 53 let byli zraněni lehce a středně těžce. "Utrpěli lehká a středně těžká poranění, otřes mozku a poranění končetin," řekl. Sanitky převezly zraněné do nemocnic v Bohumíně, Karviné a Městské nemocnice Ostrava. Podle mluvčího moravskoslezských hasičů Petra Kůdely jelo ve vlaku 16 cestujících a tři členové posádky, kteří vyvázli bez zranění. Cestující byli evakuováni, spoj s plánovaným odjezdem ve 04:59 byl zrušen. Provoz ve stanici Bohumín byl půl hodiny přerušený.

Provoz na železnici mezi Bohumínem a polskými Chalupkami se na několik hodin zastavil. Po 12:00 mluvčí Správy železnic Jan Nevola ČTK řekl, že byl v omezeném režimu obnoven. "Vlaky ale musejí místo nehody objíždět přes Vrbici. Takže mohou nabrat zpoždění," uvedl. I v ostatních směrech je provoz v Bohumíně stále omezený.

Nehoda se stala v 05:02 a vykolejily při ní dva vagony, poškozeny byly výhybky. "Šetření bude nadlouho, potrvá několik měsíců," řekl Kučera. Zdůraznil, že všechny informace jsou předběžné. "Strojvedoucí pendolina zahynul a zatím nemůžeme říct, že za nehodu může on," uvedl.

Kůdela řekl, že pendolino se po výjezdu ze stanice střetlo se záložní posunovací lokomotivkou řady 742 zvanou Kocour. Vlak podle něj přijede usadit na koleje speciální technika z Prahy a Přerova, zřejmě až odpoledne. "Budou u toho asistovat drážní hasiči. My jsme tam pro všechny, kdo nehodu vyšetřují a pohybují se tam, udělali zázemí, klimatizovaný stan s vodou," řekl Kůdela.

Nevola řekl, že po některých kolejích se kvůli vyšetřování nehody nedá jezdit. "Pohyb souprav po nádraží je značně omezený a bude to trvat ještě nějakou dobu. Je tam i velké depo, odkud se vypravuje většina dálkových spojů. Dodal, že policie už na místě ukončila svou činnost a začalo se s odstraňováním poškozených souprav. "Práce potrvají určitě do večera," uvedl.

Šťáhlavský ČTK řekl, že vlak 516 SC Pendolino s odjezdem ve 4:59 měl dorazit do Prahy v 08:30. Cestující z pendolina mohli využít následné vlaky.

České dráhy vlastní sedm pendolin, z nichž šest denně vypravují a sedmé prochází plánovanou údržbou. "Když je jedno poškozené, bude se to samozřejmě muset řešit nějakou náhradou, ale v tuhle chvíli je ještě brzy říct jakou formou," řekl Šťáhlavský. Běžnou údržbu je podle něj třeba provádět pravidelně i ve větším rozsahu. "Třeba je souprava odstavena do dílen i na několik týdnů. Musí se to prohlížet v nějakých režimech," řekl Šťáhlavský.

Zeman je při vědomí, hospitalizace bude pokračovat

18.03.2024 14:10 Lékaři v pondělí zhodnotili zdravotní stav exprezidenta Miloše Zemana, který od minulého týdne leží…

Evropská komise obdržela návrh Česka na stavbu továrny na penicilin

17.03.2024 15:22 Evropská komise obdržela návrh Česka na výstavbu továrny na penicilin. Pokud bude návrh schválen,…

Případy školáků s černým kašlem se mají posuzovat individuálně

15.03.2024 17:13 Žádné dítě, které není očkováno proti černému kašli, nebude vyřazeno z výuky. Výklad Hygienické…

Zeman je po operaci a ve vážném stavu, uvedla nemocnice

15.03.2024 12:52 Bývalý prezident Miloš Zeman, který byl ve čtvrtek operován kvůli kritickému nedokrvení nohy, je ve…

Miloš Zeman je po operaci v nemocnici

14.03.2024 19:09 Bývalý prezident Miloš Zeman byl hospitalizován v Motolské nemocnici kvůli náhlému nedokrvení nohy,…

Pohonné hmoty malinko zlevnily. Výhledově ceny opět porostou

14.03.2024 13:32 V Česku se od března zastavilo zhruba půldruhého měsíce trvající zdražování pohonných hmot. Benzin…

ANO by v únoru vyhrálo volby. Nový průzkum mu přisuzuje "jen" 31 procent

14.03.2024 09:09 V únorových sněmovních volbách by hnutí ANO získalo 31 procent hlasů. Na druhém místě by se…

Sněmovna bude Babišovo chování řešit příští týden v úterý

13.03.2024 17:49 Poslanecká sněmovna se bude příští týden zaobírat chováním bývalého premiéra Andreje Babiše (ANO).…

Tragédie u Řevnic zastavila vlaky. Pád sloupu nepřežil dělník

13.03.2024 15:18 Tragédie se ve středu stala u středočeských Řevnic. Po pádu starého sloupu elektrického vedení…

Poslanci se sejdou na mimořádné schůzi kvůli Babišovi

12.03.2024 21:11 Strany vládní koalice se v úterý dohodly na svolání mimořádné schůze Poslanecké sněmovny kvůli…

Související:

Nejnovější