V Česku se předběžně potvrdil druhý případ opičích neštovic

Státní zdravotní ústav (SZÚ) předběžně potvrdil druhý případ opičích neštovic v ČR. Jde o blízký kontakt prvního nakaženého, který byl potvrzen v úterý, uvedla mluvčí SZÚ Štěpánka Čechová. Podle mluvčího pražských hygieniků Zbyňka Boublíka se příznaky objevily celkem u tří lidí, jejichž vzorky laboratoře vyhodnocují.

Ilustrační fotografie.

Pět osob, které bydlely na dovolené ve stejném ubytování jako první nakažený muž, má nařízenou karanténu, řekl ČTK. K definitivnímu potvrzení nákazy je třeba dalších vyšetření, která budou příští týden.

"Kontakty tohoto druhého infikovaného dále epidemiologicky šetří opět Hygienická stanice hlavního města Prahy," uvedla mluvčí SZÚ Čechová. Karanténa v případě opičích neštovic podle mluvčího hygieniků Boublíka trvá 21 dní od posledního kontaktu. Osoby, jimž je nařízena, nesmějí opustit své bydliště a mají sledovat svůj zdravotní stav.

"V případě výskytu zdravotních obtíží musí daná osoba vyhledat ošetření na spádové infekční klinice. Tyto osoby nesmějí darovat krev, měly by se vyvarovat sexuálních kontaktů. Dále také by se měly vyhnout kontaktu s malými dětmi, těhotnými ženami a osobami s oslabenou imunitou," uvedl Boublík.

Oba pozitivní vzorky byly vyšetřeny elektronovou mikroskopií, k definitivnímu potvrzení nákazy v ČR je potřeba podle pravidel Evropského centra pro kontrolu a prevenci nemocí (ECDC) a Světové zdravotnické organizace (WHO) ještě další vyšetření vzorků.

"Pro definitivní potvrzení či vyvrácení nákazy orthopoxvirem, který způsobuje onemocnění opičími neštovicemi, je (...) ještě nutné potvrdit metodou PCR nebo celogenomovou sekvenací. Definitivní výsledky tedy budou známy zřejmě příští týden," uvedla v tiskové zprávě SZÚ vedoucí Národní referenční laboratoře pro chřipku a nechřipková virová onemocnění Helena Jiřincová.

Případy takzvaných opičích neštovic, které se obvykle vyskytují v zemích střední a západní Afriky, se v Evropě, USA a dalších zemích začaly šířit od začátku května. Potvrzených případů v těchto zemích bylo v úterý zhruba 130, zejména z komunity mužů majících sex s muži.

Onemocnění se šíří blízkým či dlouhodobým kontaktem, může se přenášet i z povlečení či oblečení nakaženého s pupínky. Nákaza při běžném kontaktu není podle odborníků pravděpodobná. Opičí neštovice jsou příbuzné s pravými neštovicemi, proti kterým se v ČR do roku 1980 očkovalo. Podle odborníků sice vakcíny aplikované před tímto rokem už proti nákaze zřejmě nechrání, mohou ale zmírňovat průběh.

Česká lékařská komora upozornila na to, že prodělání planých neštovic před nákazou nechrání, protože jde o jinou nemoc. "Opičí neštovice nemají virologicky nic společného s planými neštovicemi, tedy varicelou, které jsou vyvolány herpetickým virem varicella zoster," uvedla na webu.

Podle afrických studií citovaných ve stanovisku Společností infekčního lékařství České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně je smrtnost opičích neštovic asi 3,7 procenta. Při jejich výskytu v USA v roce 2003 se nakazilo 50 pacientů, žádný ale nezemřel.

Zeman je při vědomí, hospitalizace bude pokračovat

18.03.2024 14:10 Lékaři v pondělí zhodnotili zdravotní stav exprezidenta Miloše Zemana, který od minulého týdne leží…

Evropská komise obdržela návrh Česka na stavbu továrny na penicilin

17.03.2024 15:22 Evropská komise obdržela návrh Česka na výstavbu továrny na penicilin. Pokud bude návrh schválen,…

Případy školáků s černým kašlem se mají posuzovat individuálně

15.03.2024 17:13 Žádné dítě, které není očkováno proti černému kašli, nebude vyřazeno z výuky. Výklad Hygienické…

Zeman je po operaci a ve vážném stavu, uvedla nemocnice

15.03.2024 12:52 Bývalý prezident Miloš Zeman, který byl ve čtvrtek operován kvůli kritickému nedokrvení nohy, je ve…

Miloš Zeman je po operaci v nemocnici

14.03.2024 19:09 Bývalý prezident Miloš Zeman byl hospitalizován v Motolské nemocnici kvůli náhlému nedokrvení nohy,…

Pohonné hmoty malinko zlevnily. Výhledově ceny opět porostou

14.03.2024 13:32 V Česku se od března zastavilo zhruba půldruhého měsíce trvající zdražování pohonných hmot. Benzin…

ANO by v únoru vyhrálo volby. Nový průzkum mu přisuzuje "jen" 31 procent

14.03.2024 09:09 V únorových sněmovních volbách by hnutí ANO získalo 31 procent hlasů. Na druhém místě by se…

Sněmovna bude Babišovo chování řešit příští týden v úterý

13.03.2024 17:49 Poslanecká sněmovna se bude příští týden zaobírat chováním bývalého premiéra Andreje Babiše (ANO).…

Tragédie u Řevnic zastavila vlaky. Pád sloupu nepřežil dělník

13.03.2024 15:18 Tragédie se ve středu stala u středočeských Řevnic. Po pádu starého sloupu elektrického vedení…

Poslanci se sejdou na mimořádné schůzi kvůli Babišovi

12.03.2024 21:11 Strany vládní koalice se v úterý dohodly na svolání mimořádné schůze Poslanecké sněmovny kvůli…

Související:

Nejnovější