V Česku se objevil první případ opičích neštovic

V Česku se předběžně potvrdil první případ opičích neštovic, které se v poslední době šíří z Afriky i do jiných států. V tiskové zprávě to dnes uvedl Státní zdravotní ústav (SZÚ), jehož laboratoř vzorky s podezřením na nákazu zkoumá. Nakažený člověk podle SZÚ pobýval začátkem května na hudebním festivalu v Antverpách v Belgii. SZÚ prověřoval další dva vzorky, odpoledne informoval, že oba jsou negativní.

Ilustrační foto

Na první potvrzený případ s odkazem na předsedu společnosti infekčního lékařství České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně Pavla Dlouhého upozornil server Seznam Zprávy. Podle něj je pacient v pražské Ústřední vojenské nemocnici (ÚVN). Nemocnice v tiskové zprávě uvedla, že pacient je v izolaci a personál používá osobní ochranné pomůcky. "Specifickou léčbu proti opičím neštovicím nedostává, je stabilní, léčeny jsou pouze symptomy onemocnění," napsala mluvčí nemocnice Jitka Zinke.

Národní referenční laboratoř pro chřipku a nechřipková virová onemocnění SZÚ uvádí, že jde o předběžné potvrzení, protože vzorek byl dnes dopoledne vyšetřen elektronovou mikroskopií. Pro konečné potvrzení je podle vedoucí laboratoře Heleny Jiřincové nutné udělat celogenomovou sekvenaci či PCR metodu. "Definitivní výsledky tedy budou známy zřejmě příští týden," uvedla.

Celkem laboratoř dostala tři vzorky. "Další dva podezřelé vzorky budeme zpracovávat v následujících hodinách," uvedl Daniel Krsek, vedoucí laboratoře pro průkaz infekčních agens elektronovou mikroskopií.

Pražská hygienická stanice hned po podezření na nákazu opičími neštovicemi zahájila epidemiologické šetření, které má zjistit možné rizikové kontakty nemocných a nastavit u nich protiepidemická opatření, tedy především karanténu.

"K pozitivně testované osobě lze (...) v obecnější rovině uvést, že začátkem května s přáteli pobývala na hudebním festivalu v belgických Antverpách. Po návratu začala vnímat první nespecifické příznaky od zarudlých až slzících očí, přes postupný výskyt vyšších tělesných teplot od 37,5 do 39 stupňů Celsia, až po výsev bolestivých pupínků na pokožce připomínajících akné na určitých částech těla. Pupínky se postupně měnily v praskající puchýřky, které po prasknutí bolet přestaly," uvedla ředitelka pražské hygieny Zdeňka Shumová.

Opičí neštovice jsou vzácné virové onemocnění podobné lidským neštovicím, obvykle ale mají mírnější projevy. K přenosu je třeba podle odborníků dlouhodobý a blízký kontakt. Poprvé byly zaznamenány v Demokratické republice Kongo v 70. letech minulého století a nyní se vyskytují v částech střední a západní Afriky. Až do nedávna se v jiných částech světa nemoc vyskytovala jen zřídka.

Podle SZÚ se opičí neštovice projevují horečkou, zimnicí, bolestmi hlavy, svalů, zad, vyčerpáním, zduřením lymfatických uzlin a vyrážkou. Onemocnění trvá dva až čtyři týdny, inkubační doba je 6 až 16 dní, může být až 21 dní. Většina lidí se uzdraví, podle studií z Afriky činí smrtnost asi 3,6 %.

Světová zdravotnická organizace (WHO) dnes oznámila, že eviduje 131 potvrzených případů opičích neštovic a 106 podezření na tuto nemoc v 19 zemích, kde se toto onemocnění běžně nevyskytuje. V Evropě se nemoc objevila například v Dánsku, Skotsku, Španělsku, Itálii, Slovinsku či Rakousku.

Mluvčí ministerstva zdravotnictví Ondřej Jakob dnes na dotaz ČTK uvedl, že neexistují údaje o tom, zda vakcíny proti pravým neštovicím chrání i proti opičím neštovicím. Odborníci ale usuzují, že díky podobnosti viru by účinné být mohly, uvedl předseda České vakcinologické společnosti Roman Chlíbek. Lidé očkovaní v ČR před rokem 1980, kdy plošná vakcinace skončila, ale podle něj už prakticky žádnou ochranu nemají. Podle stanoviska Společnosti infekčního lékařství České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně mohou ale očkované chránit před vážným průběhem.

Fialova vláda uvalila sankce na lidi z proruské skupiny působící v Česku

27.03.2024 17:32 Vláda se ve středu rozhodla uvalit sankce na trojici subjektů z proruské sítě, která se pokoušela…

BIS za účasti prezidenta zhodnotila bezpečnostní situaci

26.03.2024 12:59 Petr Pavel v úterý jako první prezident od dob Václava Havla navštívil sídlo Bezpečnostní…

Zemanův stav se zlepšuje, propuštění z nemocnice se ale nechystá

25.03.2024 15:50 Hospitalizace exprezidenta Miloše Zemana v pražské Fakultní nemocnici Motol pokračuje. Lékaři v…

Česko eviduje další úmrtí člověka nakaženého černým kašlem

25.03.2024 11:42 V České republice letos zemřel druhý člověk, který byl nakažen černým kašlem. Zemřelá pacientka…

Zemana přeloží na standardní pokoj. Hospitalizace pokračuje

22.03.2024 11:10 Bývalý prezident Miloš Zeman je už přes týden hospitalizován v pražské Fakultní nemocnici Motol.…

Za několik dní začne platit letní čas. Kdy přeřídit hodinky?

20.03.2024 21:44 Na dnešní den 20. března připadl den jarní rovnodennosti, po meteorologickém tak začalo i…

Zeman je stabilizovaný, v pátek by ho mohli přeložit

20.03.2024 19:16 Exprezident Miloš Zeman, který po operaci zůstává v pražské Fakultní nemocnici Motol, je při vědomí…

Zemanův zdravotní stav se nemění, uvedla nemocnice

19.03.2024 14:08 Zdravotní stav bývalého prezidenta Miloše Zemana se v noci z pondělí na úterý nezměnil. Zeman od…

Počasí: Meteorologové varují před nočním mrazem

19.03.2024 12:32 Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) v úterý vydal novou výstrahu před mrazem ve vegetačním…

Zeman je při vědomí, hospitalizace bude pokračovat

18.03.2024 14:10 Lékaři v pondělí zhodnotili zdravotní stav exprezidenta Miloše Zemana, který od minulého týdne leží…

Související:

Nejnovější