Vakcína Pfizer/BionTech bude chránit i před omikronem, očekává výrobce

Německá společnost BioNTech, která vyvinula vakcínu proti covidu-19 společně s firmou Pfizer, očekává, že její očkovací látka bude chránit před těžkým průběhem onemocnění i u lidí nakažených novou variantou omikron. Dnes to řekl šéf firmy Ugur Sahin a dodal, že by BioNTech byl schopen poměrně rychle svou vakcínu upravit "na míru" omikronu, pokud by to bylo nutné.

Očkování, ilustrační fotografie.

Světová zdravotnická organizace (WHO) nicméně zatím nevidí důkazy o potřebě očkovací látky měnit, rizika spojená s omikronem stále vyhodnocuje.

"Tato varianta by mohla být schopna nakazit očkované lidi. Očekáváme, že nakažení lidé, kteří byli očkováni, budou chráněni před vážným onemocněním," řekl Sahin na konferenci pořádané agenturou Reuters. Dodal, že přesnější informace budou mít vědci za několik týdnů.

Poznamenal však, že časem zřejmě bude potřeba vyvinout novou vakcínu proti covidu-19, otázkou však zůstává kdy. Vzhledem k neustálému mutování viru je stále více pravděpodobné, že se proti onemocnění bude nutné očkovat každý rok, podobně jako je tomu u chřipky, dodal Sahin. Čím více lidí je ale naočkovaných, tím méně je podle něj koronavirus schopen mutovat.

Krizový manažer WHO Mike Ryan se dnes nechal slyšet, že zatím nejdou k dispozici důkazy, které by nasvědčovaly potřebě vyvinout specifické vakcíny proti nákaze novou variantou. "Momentálně máme vysoce účinné vakcíny, které zabírají. Musíme ze zaměřit na to, abychom je spravedlivěji distribuovali. Musíme se zaměřit na naočkování těch, kteří jsou nejvíce ohrožení," citovala jej agentura Reuters.

Mluvčí WHO Christian Lindmeier zároveň novinářům řekl, že podle předběžných dat se stále zdá, že bude omikron nakažlivější než nyní dominující varianty. Ohledně jeho škodlivosti pro lidské zdraví však zatím není dostupných příliš mnoho informaci a WHO potřebuje čas, aby ji posoudila. "Zatím jsem neviděl zprávy o úmrtích spojených s omikronem," řekl.

Ocenil při tom skutečnost, že se farmaceutické společnosti zabývají možností, že bude nutné jejich očkovací látky upravit. "Je velmi chvályhodné, že výrobci vakcíny už začali plánovat dopředu a připravují se na případ, že budou muset upravit nynější vakcíny. Je dobré jen nečekat na to, až zazní poslední varovný signál," řekl mluvčí WHO.

Variantu omikron se poprvé podařilo identifikovat na jihu Afriky, v současné době se však již zřejmě komunitně šíří v řadě zemí po celém světě. Experti se domnívají, že by se brzy mohla stát jednou z dominantních variant. Stále však není jasné, jak vážný způsobuje průběh covidu-19 a zda bude snižovat účinnost vakcín.

"Jak moc bychom se měli obávat? Musíme být připravení a opatrní, nepanikařit, protože jsme v jiné situaci než před rokem," řekla na konferenci Reuters hlavní vědecká pracovnice WHO Soumya Swaminathanová. O omikronu toho vědci podle ní ještě mnoho neví. "Musíme počkat, doufejme, že bude mírnější. Ale je příliš brzy na to dojít k takovému závěru ohledně této varianty jako celku," dodala. Nynější vakcíny však podle ní zjevně poskytují proti omikronu ochranu.

Podle čísel z Jihoafrické republiky by mohla být varianta až třikrát nakažlivější, než delta, která je nyní zodpovědná za 99 procent všech nových infekcí po celém světě. "Tato varianta by musela být ještě nakažlivější, aby překonala (deltu) a stala se dominantní po celém světě. Je to možné, ale není možné to předpovědět," dodala Swaminathanová.

Kde se varianta poprvé objevila, je podle ní nejasné, mohlo to být v zemi, která se příliš nevěnuje genetickému sekvenování odebraných vzorků. "Možná to nikdy nezjistíme," řekla o původu omikronu.

Témata: očkování | Pfizer

Ruské ztráty na Ukrajině vyčíslila BBC. Padly desítky tisíc vojáků

18.04.2024 10:43 Během konfliktu na Ukrajině zahynulo už přes 50.000 příslušníků ruské armády. Uvedla to ve středu…

Rusko se Krymu ani Donbasu nevzdá, prohlásil Fico

17.04.2024 13:22 Slovenský premiér Robert Fico prohlásil, že Rusko nikdy nevrátí Ukrajině anektovaný poloostrov Krym…

Došly nám rakety, přiznává Zelenskyj po zásahu elektrárny pro Kyjev

16.04.2024 15:15 Rusko dokázalo zničit důležitou elektrárnu dodávající elektrickou energii do Kyjeva, protože…

Opozice jde po Netanjahuovi. S pomocí Gance chce sesadit jeho vládu

16.04.2024 11:01 Lídr izraelské opozice Jair Lapid vyzval ministry vlády národní jednoty Bennyho Gance a Gadiho…

Izrael by dnes mohl přikročit k odvetě za íránský útok

15.04.2024 19:34 Izraelská reakce na víkendový íránský útok může přijít už dnes, napsal americký deník Wall Street…

Zelenskyj si kvůli sílícím ruským útokům stěžuje na obcházení sankcí

15.04.2024 10:48 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli vyzval Západ, aby učinil další kroky proti…

Medvěd na Slovensku dnes zranil dva turisty

14.04.2024 20:01 Dnes došlo ve středoslovenském pohoří Poľana k incidentu, kdy medvěd zranil dva turisty. Na místě…

Írán: Noční útok dosáhl všech svých cílů

14.04.2024 13:39 Náčelník štábu íránských ozbrojených sil Mohammad Bagheri dnes uvedl, že noční útok "dosáhl všech…

Netanjahu oznámil, že jeho zemi se podařilo odrazit íránský útok

14.04.2024 11:37 Izraelský premiér Benjamin Netanjahu oznámil, že jeho zemi se podařilo odrazit íránský útok. IDF…

Írán provedl odvetný útok na Izrael, vypustil desítky bezpilotních dronů a…

14.04.2024 08:45 Televizní vysílání v sobotu večer ukázalo, že Íránské Revoluční gardy provedly odvetný útok na…

Související:

Nejnovější