Vítězné Spolu přijde o Plzeň? ANO se dohodlo s SPD, Piráty a STAN, Bartoš i Rakušan jsou proti

Lídr vítězného Spolu v Plzni David Šlouf míní, že vznikající koalice ve volbách druhého ANO, Pirátů a STAN byla domluvená předem. Spolu, tedy ODS, TOP 09 a KDU-ČSL komunální volby v Plzni vyhrálo, skončí ale v opozici. ANO, Piráti a STAN po sečtení hlasů oznámili, že mají 23 křesel v 47členném zastupitelstvu a že ANO získalo dva další zastupitele za SPD. Předseda Pirátů Ivan Bartoš i šéf Starostů Vít Rakušan se postavili proti.

Plzeň

Hned po komunálních volbách podepsali lídři ANO, Pirátů a STAN memorandum. Lídr ANO Roman Zarzycký, který by se měl stát primátorem, už v noci spekulace o předem domluvené koalici odmítl.

"Jenom čekali ANO, Piráti a STAN), kolik (mandátů) budou muset dokoupit z SPD. S tím se těžko bojuje, k tomu není co říct," řekl dnes ČTK o vznikající koalici David Šlouf z ODS, jednička na kandidátce Spolu. Koalice Spolu po poledni vyzvala zástupce Pirátů a STAN k jednání o budoucím uspořádání a koaliční spolupráci na plzeňské radnici.

Podle Zarzyckého mohli ANO, Piráti a STAN novou koalici utvořit tak rychle, protože půl roku funguje dobrá a široká spolupráce stejných stran a hnutí na Plzeňském kraji. "Vyměnili jsme si informace a zjistili jsme, že další partneři s námi nejednají fér," uvedl. Už v noci na dotaz ČTK odmítl, že byla koalice domluvená předem. "Dostal jsem SMS zprávy, které nám nabízely koalici s ODS a s dalším partnerem, a kolegové dostávali totožné nabídky, které ale byly zcela v rozporu s tím, jak by se koalice mohla vyvíjet," řekl.

"Nevím, kdo komu co psal, ale já jsem nikomu žádnou SMS neposílal, žádnou nabídku jsem nedával," prohlásil Šlouf. Dodal, že Spolu bylo připraveno jednat o spolupráci s různými úspěšnými subjekty. "Když je v půlnoci oznámená koalice a hodinu předtím se sečetly výsledky, tak to museli mít připravené," řekl a poděkoval za vítězství voličům i všem, kdo se podíleli na kampani. "Možná, že nějaký prostor pro vyjednávání ještě bude, uvidíme," podotkl. Spolu je podle něj ochotno jednat, řekl bez detailů. Zůstanou-li v opozici, budou podle Šloufa čtyři roky pracovat na 100 procent.

"Věříme, že v kontextu současné obtížné situace je spolupráce demokratických stran na vládním půdorysu jediným možným nástrojem, jak udržet stabilitu a zajistit budoucí rozvoj města. Občané Plzně si nezaslouží vedení města, jehož pevnou součástí budou zastupitelé zvolení za SPD," uvedla Spolu ve výzvě. Podepsali ji kromě Šloufa Štěpán Krňoul (KDU-ČSL) a Michal Vozobule (TOP 09). Zapojení zastupitelů zvolených za SPD do vedení města by podle nich pošlapalo hodnoty, které jejich strany společně sdílejí a ohrozilo praktické fungování města.

ODS je v plzeňské komunální politice nejúspěšnější stranou ve městě Plzni. Ve vládnoucí koalici je od roku 1994 a pouze jedno volební období - v letech 2014 až 2018 - neměla primátora.

Zarzycký do nynějška působil jako první náměstek primátora a ekonomický náměstek hejtmana. Podpis dohody potvrdili kromě ANO ještě Aleš Tolar za STAN a Pavel Bosák za Piráty, který se má stát prvním primátorovým náměstkem. Hnutí ANO bude mít většinu - primátora a čtyři členy rady a Piráti a STAN po dvou radních. Zarzycký dále ČTK řekl, že zhruba do 1,5 měsíce dokončí sestavení krajského rozpočtu a poté z krajské rady odstoupí a bude se věnovat pouze práci primátora na magistrátu města.

Bartoš i Rakušan jsou proti koalici

Předseda Pirátů Ivan Bartoš i šéf Starostů Vít Rakušan se postavili proti vznikající koalici ANO, Pirátů a STAN s podporou dvou zastupitelů za SPD ve vedení Plzně. Bartoš na twitteru uvedl, že chce případně využít kontrolní mechanismy v pirátské straně. O věci také jednal s Rakušanem. Ten ČTK napsal, že žádná spolupráce v Plzni s SPD uzavřena nebyla. S koalicí, která by se opírala o podporu SPD, nesouhlasí.

Bartoš uvedl, že má s ustavovanou koalicí v Plzni osobně velký problém. "U Pirátů rozhodují místní sdružení samostatně, existují ale kontrolní mechanismy. Pokud nebude zbytí, budu chtít jejich využití," dodal. Podrobnosti se ČTK snaží zjistit.

"S tím, aby se koalice, jejíž součástí je STAN, opírala o podporu SPD, nesouhlasím. Jednání v Plzni prý ale dál probíhají, věřím, že koalice bude ve výsledku složena z demokratů," napsal Rakušan v sms zprávě ČTK. Identickou zprávu poslal DeníkuN.

Nad spoluprací s SPD se pozastavili také zástupci plzeňského Spolu. Zapojení zastupitelů zvolených za SPD do vedení města by podle nich pošlapalo hodnoty, které Spolu sdílí s dalšími demokratickými stranami, a ohrozilo praktické fungování města. Lídr vítězného Spolu v Plzni David Šlouf vznikající koalici označil za předem domluvenou. Zarzycký to odmítl.

Koalice Spolu získala v Plzni v obecních volbách 27,72 procenta hlasů, což je 15 mandátů v zastupitelstvu. ANO bylo těsně druhé s 27,26 procenta a rovněž 15 mandáty. Ve volbách před čtyřmi lety byla situace opačná, tehdy těsně zvítězilo ANO před ODS. Třetí byla letos PRO Plzeň, čtvrtí Piráti mají čtyři mandáty, čtyři zastupitele bude mít na pátém místě STAN. Šestá je SPD se čtyřmi mandáty.

Šéfovi Pirátů se nelíbí podpora SPD v koalici v Plzni, lídr si za ní stojí

Plzeňský lídr Pirátů Pavel Bosák stojí za vznikající koalicí, kterou Piráti zamýšlejí v Plzni s hnutím ANO a STAN a s kontroverzní podporou od dvou zastupitelů zvolených za SPD. Právě to kritizoval předseda Pirátů Ivan Bartoš. Bosák dnes řekl ČTK, že bude situaci dnes večer vysvětlovat na předsednictvu České pirátské strany v Praze.

"Byl jsem pozván na jednání republikového předsednictva. Já jim musím vysvětlit, jaká je situace v Plzni, která je teď hodně pohyblivá," řekl Bosák ČTK. "Nicméně já jsem něco podepsal, někdo si může myslet, že je to chyba, ale já svoje slovo budu držet," dodal. Večer bude vedení Pirátů vysvětlovat, co ho k tomu vedlo. "Následně uvidíme, co republikové předsednictvo podnikne za kroky a jestli vůbec nějaké," uvedl.

Členská základna v Plzni podle Bosáka projednala povolební strategii, s níž jsou podle něj uvedené kroky v souladu. "Nikdy bychom nejednali s SPD a nikdy bychom nepodpořili městskou radu s SPD," uvedl Bosák. Dodal, že ANO dál shání podporu a zopakoval, že má minimálně 17 hlasů, tedy 15 mandátů z voleb a podporu dalších dvou zastupitelů, kteří kandidovali za SPD, po dalších čtyřech mandátech mají Piráti a STAN.

"Kolik lidí nakonec při ustavujícím zasedání a z jakých stran zvedne ruku pro koalici, tak to já teď ještě nevím. Ale minimálně víme, že ty tři subjekty, které to podepsaly (ANO, Piráti a STAN) spolu budou spolupracovat," uvedl. "Koalice je de facto menšinová, ale shání pro sebe podporu," dodal. Primátorem by měl být podle dohody lídr ANO Roman Zarzycký, dosavadní první náměstek primátora a současně ekonomický náměstek hejtmana.

Témata: Plzeň | Volby

Andrej Babiš se rozchází se svou manželkou Monikou

19.04.2024 19:20 Předseda hnutí ANO a někdejší premiér Andrej Babiš se rozchází se svou manželkou Monikou.

Do letošních eurovoleb se hlásí 30 uskupení

19.04.2024 17:44 Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského…

Slováci vybrali peníze pro českou iniciativu na nákup munice pro…

18.04.2024 21:50 Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro…

Fiala a Rakušan zradili ČR, řekl Babiš na schůzi k migračnímu paktu

18.04.2024 13:02 Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší…

Česko bude nadále podporovat firmy vyvážející zboží na Ukrajinu

17.04.2024 21:58 Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na…

Ukrajina dostane první kusy dělostřelecké munice v červnu, uvedl Fiala

17.04.2024 19:00 Ukrajina by mohla dostat první dělostřelecké granáty pořízené v rámci české iniciativy v červnu,…

Zeman se po letech konečně omluvil Šarapatkovi

17.04.2024 16:49 Exprezident Miloš Zeman se po letech soudních tahanic konečně omluvil bývalému poradci Zdeňku…

Česko eviduje výpadek léku Algifen. Lékaři znají alternativy

16.04.2024 12:28 Z výrobních důvodů panuje v Česku krátkodobý výpadek léku Algifen NEO. Ministerstvo zdravotnictví v…

Fialu přijali v Bílém domě. Biden ocenil spojenectví s Českem

15.04.2024 23:40 Americký prezident Joe Biden přijal v pondělí odpoledne místního času v Oválné pracovně Bílého domu…

Česko má nasmlouváno 180 tisíc granátů pro ukrajinskou armádu, řekl Fiala

15.04.2024 21:53 Česko má nasmlouváno 180 tisíc kusů dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu a pracuje na…

Související:

Nejnovější