Zdravotníci v nemocnicích začali očkovat třetími dávkami

Zdravotníci v nemocnicích začali očkovat třetími dávkami vakcíny proti covidu-19 lidi, kteří už mají osm měsíců od dokončeného očkování. Nejčastěji jde o zdravotníky právě z nemocnic a nejstarší seniory. K dnešnímu dni má nárok asi 7800 lidí. V pražských nemocnicích se podle zjištění ČTK dnes očkují první desítky zdravotníků.

Očkování, ilustrační foto

Podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) jsou oni, nejstarší senioři a chronicky nemocní skupinou, která bude z přeočkování nejvíc profitovat. Počty třetích dávek na webu k očkování ministerstvo zatím nezveřejňuje, publikovány by měly být od úterý.

Hodnotit zájem je podle ministra předčasné. "Doporučujeme tu posilující dávku lidem, kteří jsou ve větším riziku. To jsou chronicky nemocní pacienti, kteří mají predispozici mít těžší průběh covidu, senioři starších 60 let, zdravotníci a sociální pracovníci. To jsou skupiny, kterým doporučujeme, aby se nechali přeočkovat. U těch ostatních to záleží na jejich vůli, není to úplně tak nezbytné," řekl dnes ministr novinářům. Očekává, že zájem bude nabíhat pomaleji. "Část lidí využije služeb svého praktického lékaře, nevyužijí registraci do očkovacího místa," dodal.

Už od začátku září mohou dostat dávku, která ochranu před koronavirem posílí, na doporučení lékaře také lidé s oslabenou imunitou. "Na dnešek je u nás ke třetí dávce registrovaných 90 zdravotníků. Kromě nich jsme dosud třetí dávkou očkovali jen 15 pacientů po transplantaci plic," řekla ČTK vedoucí PR oddělení Fakultní nemocnice v Motole Ludmila Šimáčková. Podobně už se očkují také pacienti, kteří transplantace orgánů podstoupili v Institutu klinické a experimentální medicíny.

Ve Všeobecné fakultní nemocnici v Praze se podle náměstkyně ředitele pro nelékařské profese Dity Svobodové registrují zatím zdravotníci, tento týden asi 75 denně. "Už se nám dopoledne přihlásili i lidé z řad veřejnosti. Ty začneme očkovat příští týden," řekla ČTK. Také Nemocnice Na Homolce a Fakultní nemocnice Bulovka dnes spustily registrace. "Naši zdravotníci se mohli interně objednávat na očkování třetí dávkou již od minulého týdne. K této chvíli jsme naočkovali cca 30 našich zdravotníků," napsala ČTK před 13:00 mluvčí Bulovky Eva Libigerová.

Lidé, kterým od dnešního dne uplynula osmiměsíční lhůta od podání druhé dávky vakcíny, by dnes měli dostat na svůj mobilní telefon SMS zprávu, která je na možnost přeočkování upozorní. K dnešku jich je asi 7800, do konce září 40.000 a do konce roku více než milion.

Očkování proti covidu-19 v ČR začalo 27. prosince. Mezi prvními se kromě zdravotníků v nemocnicích očkovali zejména senioři v pobytových zařízeních sociální péče, od poloviny ledna pak také ostatní nad 80 let. Od konce února se pak mohli vakcinovat učitelé a od prvního března se registrace spustily pro lidi nad 70 let.

Aplikovat třetí dávku budou zdravotníci v očkovacích centrech v nemocnicích a také praktičtí lékaři. Očkovat se bude látkami Moderna a Pfizer/BioNTech, tu ale zatím praktici k dispozici nemají. Podle ministra Vojtěch ji začne distributor do ordinací rozvážet v průběhu října, minimální dodávka bude třicet dávek a bude ji třeba vypotřebovat zhruba za měsíc. "Stále je důležité, aby se praktičtí lékaři snažili přesvědčit ty, kdo ještě očkovaní nebyli. To je priorita maximální," dodal.

Zeman je při vědomí, hospitalizace bude pokračovat

18.03.2024 14:10 Lékaři v pondělí zhodnotili zdravotní stav exprezidenta Miloše Zemana, který od minulého týdne leží…

Evropská komise obdržela návrh Česka na stavbu továrny na penicilin

17.03.2024 15:22 Evropská komise obdržela návrh Česka na výstavbu továrny na penicilin. Pokud bude návrh schválen,…

Případy školáků s černým kašlem se mají posuzovat individuálně

15.03.2024 17:13 Žádné dítě, které není očkováno proti černému kašli, nebude vyřazeno z výuky. Výklad Hygienické…

Zeman je po operaci a ve vážném stavu, uvedla nemocnice

15.03.2024 12:52 Bývalý prezident Miloš Zeman, který byl ve čtvrtek operován kvůli kritickému nedokrvení nohy, je ve…

Miloš Zeman je po operaci v nemocnici

14.03.2024 19:09 Bývalý prezident Miloš Zeman byl hospitalizován v Motolské nemocnici kvůli náhlému nedokrvení nohy,…

Pohonné hmoty malinko zlevnily. Výhledově ceny opět porostou

14.03.2024 13:32 V Česku se od března zastavilo zhruba půldruhého měsíce trvající zdražování pohonných hmot. Benzin…

ANO by v únoru vyhrálo volby. Nový průzkum mu přisuzuje "jen" 31 procent

14.03.2024 09:09 V únorových sněmovních volbách by hnutí ANO získalo 31 procent hlasů. Na druhém místě by se…

Sněmovna bude Babišovo chování řešit příští týden v úterý

13.03.2024 17:49 Poslanecká sněmovna se bude příští týden zaobírat chováním bývalého premiéra Andreje Babiše (ANO).…

Tragédie u Řevnic zastavila vlaky. Pád sloupu nepřežil dělník

13.03.2024 15:18 Tragédie se ve středu stala u středočeských Řevnic. Po pádu starého sloupu elektrického vedení…

Poslanci se sejdou na mimořádné schůzi kvůli Babišovi

12.03.2024 21:11 Strany vládní koalice se v úterý dohodly na svolání mimořádné schůze Poslanecké sněmovny kvůli…

Související:

Nejnovější