Zeman není v ohrožení života, potvrdil to Pražský hrad

Vyšetření prezidenta Miloše Zemana v Ústřední vojenské nemocnici (ÚVN) nezjistila žádné problémy, které by ho ohrožovaly na životě. Trpí dehydratací a mírným vyčerpáním, uvedl jeho mluvčí na webu Pražského hradu. ČTK následně řekl, že prezident nemocnici opustí v řádu dnů.

Miloš Zeman

K pracovnímu programu se vrátí ve středu, kdy má naplánované schůzky s ministryní financí Alenou Schillerovou (za ANO), předsedou ODS Petrem Fialou a předsedou SPD Tomiem Okamurou. Ve čtvrtek pak na pravidelném setkání přijme místopředsedu vlády a šéfa ČSSD Jana Hamáčka (ČSSD).

Před polednem Zemana v nemocnici navštívil premiér Andrej Babiš (ANO). Předseda vlády se setkal také s bývalým prezidentem Václavem Klausem, který je v ÚVN od úterý kvůli vysokému tlaku.

Zeman do nemocnice nastoupil v úterý, média od té doby spekulovala o jeho zdravotním stavu, protože Pražský hrad hospitalizaci nekomentoval. "Lékaři provedli zevrubné zdravotní vyšetření prezidenta republiky: CT, sonografii a krevní odběry," napsal dnes mluvčí. Uvedl, že lékaři nezjistili nadlimitní hodnoty u cukrovky. Přetrvává podle něj neuropatie dolních končetin.

"Nyní se dokončí rekondiční pobyt v Ústřední vojenské nemocnici v Praze, zahrnující infuze, v příštím týdnu plánuje prezident republiky normální pracovní program," dodal mluvčí Jiří Ovčáček.

Prezidenta dnes v ÚVN navštívil jeho kancléř Vratislav Mynář. "Pan prezident se cítí naprosto v pohodě," řekl ČTK. Zemanovi podle něj lékaři naordinovali infuze, všechna vyšetření už má hotová. Těší se, že po absolvování léčby odjede zpět na zámek do Lán, dodal. O délce pobytu v ÚVN nechtěl kancléř spekulovat, odhadl, že by v nemocnici mohl strávit i víkend.

Pražský hrad čelil kritice, že o Zemanově hospitalizaci neinformoval. "Nechtěli jsme tu zprávu vydávat před tím, než se provedla kompletní vyšetření a všechny věci, které k tomu patří. Proto jsme se na nějakou chvíli odmlčeli, protože potom to jsou jenom spekulace," řekl kancléř.

Babiš novinářům po návštěvě Zemana řekl, že ho chtěl vidět, protože se v médiích objevovaly různé "informace a dezinformace". "Pan prezident byl hospitalizován podle plánu. Hrad se k tomu nevyjadřoval až do doby, než byla (dokončena) vyšetření a ta jsou v pořádku. Takže pan prezident je v pořádku a příští týden se vrátí normálně do práce," poznamenal. Zeman byl podle něj za návštěvu rád. Kromě zdravotního stavu mluvili i o aktuálních politických otázkách nebo o inflaci.

Premiér zároveň navštívil i bývalého prezidenta Klause. "Když už jsem tady byl, slyšel jsem, že i pan prezident Klaus je tady, tak ze slušnosti jsem ho šel pozdravit," komentoval schůzku. Na dotaz, jak se Klausovi vede, Babiš odpověděl, že myslí, že dobře. Mluvili o tom, co by měla dělat v souvislosti s inflací Česká národní banka, nebo o Evropské unii. Hovořili také o blížícím se odchodu německé kancléřky Angely Merkelové z funkce. Podle Babiše je škoda, že končí. "Ona je ta, která chodila kolem stolu a dojednávala kompromisy," podotkl.

Klaus byl o víkendu hospitalizován kvůli problémům s tlakem, do ÚVN se vrátil v úterý. Propuštěn by mohl být podle středečního vyjádření jeho mluvčího Petra Macinky koncem týdne, na víkend by tak už mohl být doma.

Ve vojenské nemocnici byl Zeman v posledních letech několikrát. Loni mu v ní operovali zlomenou ruku, kterou si zranil při pádu. O rok dříve v ÚVN zůstal čtyři dny na rekondičním pobytu. Vojenští lékaři mu také například vyšetřili sluch. Letos byl v ÚVN očkován proti koronaviru, očkování spojil s preventivní prohlídkou. Dlouhodobě se prezident léčí s neuropatií nohou a cukrovkou. Kvůli potížím s nohama začal letos používat invalidní vozík.

Témata: Miloš Zeman

Zeman je při vědomí, hospitalizace bude pokračovat

18.03.2024 14:10 Lékaři v pondělí zhodnotili zdravotní stav exprezidenta Miloše Zemana, který od minulého týdne leží…

Evropská komise obdržela návrh Česka na stavbu továrny na penicilin

17.03.2024 15:22 Evropská komise obdržela návrh Česka na výstavbu továrny na penicilin. Pokud bude návrh schválen,…

Případy školáků s černým kašlem se mají posuzovat individuálně

15.03.2024 17:13 Žádné dítě, které není očkováno proti černému kašli, nebude vyřazeno z výuky. Výklad Hygienické…

Zeman je po operaci a ve vážném stavu, uvedla nemocnice

15.03.2024 12:52 Bývalý prezident Miloš Zeman, který byl ve čtvrtek operován kvůli kritickému nedokrvení nohy, je ve…

Miloš Zeman je po operaci v nemocnici

14.03.2024 19:09 Bývalý prezident Miloš Zeman byl hospitalizován v Motolské nemocnici kvůli náhlému nedokrvení nohy,…

Pohonné hmoty malinko zlevnily. Výhledově ceny opět porostou

14.03.2024 13:32 V Česku se od března zastavilo zhruba půldruhého měsíce trvající zdražování pohonných hmot. Benzin…

ANO by v únoru vyhrálo volby. Nový průzkum mu přisuzuje "jen" 31 procent

14.03.2024 09:09 V únorových sněmovních volbách by hnutí ANO získalo 31 procent hlasů. Na druhém místě by se…

Sněmovna bude Babišovo chování řešit příští týden v úterý

13.03.2024 17:49 Poslanecká sněmovna se bude příští týden zaobírat chováním bývalého premiéra Andreje Babiše (ANO).…

Tragédie u Řevnic zastavila vlaky. Pád sloupu nepřežil dělník

13.03.2024 15:18 Tragédie se ve středu stala u středočeských Řevnic. Po pádu starého sloupu elektrického vedení…

Poslanci se sejdou na mimořádné schůzi kvůli Babišovi

12.03.2024 21:11 Strany vládní koalice se v úterý dohodly na svolání mimořádné schůze Poslanecké sněmovny kvůli…

Související:

Nejnovější