Jak extrémní počasí změní naše životy? Nejoblíbenější nápoj Čechů může prakticky zmizet

Ilustrační foto
Ilustrační foto, foto: Pixabay
Libor Novák VČERA 21:01
Sdílej:

Ceny kávy v posledních měsících prudce vzrostly, což je do značné míry způsobeno extrémními klimatickými jevy, které výrazně ovlivnily produkci kávy. V roce 2024 došlo k výraznému nárůstu cen až o 103 %. Tento vývoj je spojen s kombinací vyšších srážek a teplot v oblastech pěstování kávy, což způsobilo farmářům vážné problémy, uvedl server Euronews.

Rok 2024 byl podle vědců nejteplejším rokem v historii, a tento trend pokračuje i v počátečních měsících roku 2025. Odborníci varují, že extrémní a nepředvídatelné klimatické události budou nadále narůstat, což bude mít přímý vliv na ceny a dostupnost kávy, ale také na její chuť. Zároveň jsou tímto trendem zasaženy i podniky, jako jsou kavárny v Evropě, které čelí zvýšeným nákladům.

Zpráva organizace Christian Aid z roku 2023 varuje, že globální oteplování bude mít devastující dopady na výrobu kávy. Klimatické změny, jako jsou rostoucí teploty, nepředvídatelné dešťové vzorce, nemoci, sucho a sesuvy půdy, ohrožují pěstování kávy. V některých zemích, jako je Brazílie, Etiopie a Vietnam, kde kávoví farmáři přímo závisí na produkci kávy pro svůj příjem, jsou účinky klimatických změn obzvláště závažné.

Mnozí farmáři, jako například Mackson Ng'ambi z Malawi, uvedli, že časté období slabých nebo zcela chybějících dešťů má výrazně negativní dopad na květy kávovníků. Podobné problémy zaznamenávají farmáři po celém světě, zejména v rozvojových zemích, kde jsou zemědělci špatně odměňováni za svou produkci a kde jsou dopady změny klimatu mnohem citelnější.

Změna klimatu způsobuje nárůst chorob, jako je například kávová rez, která se stává běžným problémem v kávových plantážích. Podle organizace Christian Aid by se množství půdy vhodné pro pěstování kávy mohlo snížit o více než polovinu, což představuje obrovský problém pro globální trh s kávou.

Navíc samotná produkce kávy přispívá k emisím skleníkových plynů. Výzkumy ukazují, že na výrobu jednoho kilogramu kávy je potřeba tolik energie, která odpovídá emisím 15,33 kilogramu oxidu uhličitého. Změna způsobu pěstování, přepravy a konzumace kávy by mohla pomoci snížit tuto uhlíkovou stopu.

Odborníci doporučují, aby výrobci potravin a maloobchodníci diverzifikovali své dodavatelské řetězce, aby se snížila závislost na regionech, které jsou náchylné k neúrodám způsobeným klimatickými změnami. V případě, že ceny kávy nadále porostou, je pravděpodobné, že koneční spotřebitelé, tedy i milovníci kávy, pocítí ještě větší nárůst nákladů.

Christian Aid rovněž vyzvala vládu Spojeného království, aby zvýšila klimatické financování a odpustila "nespravedlivé" historické dluhy rozvojovým zemím. Vlády bohatších států by měly naplnit své závazky a poskytnout finanční pomoc farmářům v chudších zemích, aby mohli pěstovat klimaticky odolné plodiny a diversifikovat své příjmy.

Pokud se nic nezmění, někteří odborníci varují, že káva může být v budoucnosti luxusem, který si bude moci dovolit jen málokdo.

Témata:
Stalo se