Královna Alžběta II. byla závislá. Její kuchař prozradil, bez čeho nedokázala žít

královna Alžběta II.
královna Alžběta II., foto: Instagram Royal Family
Libor Novák 14. prosince 2024 08:46
Sdílej:

Královna Alžběta II. byla údajně vášnivou milovnicí čokolády. Přiznal to její bývalý osobní kuchař Darren McGrady.

Zesnulá královna Alžběta II. byla nejdéle vládnoucí britskou panovnicí. Milovala jízdu na koni, psy a trávení času v přírodě. Nebylo to ani zdaleka to jediné, . 

Osobní kuchař Darren McGrady prozradil, na čem si ráda pochutnávala. Darren, který vařil pro Alžbětu II., princeznu Dianu, prince Williama a prince Harryho, v rozhovoru pro britská média řekl, že královna byla absolutní "čokoholičkou".

Podle něj zbožňovala všechny čokoládové dezerty. Její oblíbený čokoládový koláč, známý jako "chocolate perfection pie", obsahuje čokoládovou pěnu, skořicový krém a čokoládové pusinky.

Dezert lze připravit i doma. Budete k tomu potřebovat 1 a 1/4 šálku strouhaných piškotů, 1/4 šálku rozpuštěného másla, 1 a 1/4 šálky polosladkých čokoládových čipů, 1/2 šálku horkého mléka, 2 lžíce rozpuštěného másla, 1 lžičku vanilkového extraktu, 2 velká vajíčka, 1 šálek šlehačky na šlehání , 1/4 šálku cukru a 1/4 šálku kakaového prášku (neslazeného).

Nejprve předehřejte troubu na 175 stupňů Celsia a rozmíchejte strouhané piškoty a rozpuštěné máslo v misce. Směsí vytvořte těsto na piškotový základ. Těsto rozprostřete na dno 9-palcové (asi 23 cm) dortové formy. Tlačte těsto do dna a na okraje formy tak, aby vytvořilo pevný základ. Těsto pečte v předehřáté troubě po dobu 10 minut, dokud se nezačne lehce zbarvovat. Poté vyjměte z trouby a nechte vychladnout.

V malém hrnci nechte horké mléko téměř vařit, pak jej odstraňte z tepla. Přidejte polosladké čokoládové čipy do horkého mléka a promíchejte, dokud se čokoláda úplně nerozpustí. Přidejte rozpuštěné máslo a vanilkový extrakt do čokoládové směsi a dobře promíchejte. V samostatné misce rozšlehejte vajíčka a postupně je vmíchejte do čokoládové směsi. Vlijte čokoládovou nádivku na piškotový základ ve formě. Pečte v troubě po dobu 25-30 minut, dokud nádivka stuhne. Měla by zůstat trochu vláčná uprostřed.

Během pečení připravte šlehačku na šlehání. Smíchejte šlehačku, cukr a kakaový prášek, dokud nevytvoříte tuhou, krémovou šlehačku. Po upečení dort nechte vychladnout na pokojovou teplotu, poté uložte do lednice na minimálně 2 hodiny, aby se nádivka ztuhla. Před servírováním posypte vrchol dortu připravenou kakaovou šlehačkou. Nakrájejte na porce a podávejte. 

Stalo se
Počasí
Ilustrační foto

Svatý Martin na bílém koni nebude. Očekává se inverzní počasí

Poměrně teplé podzimní počasí se očekává i během právě začínacího týdne. Svatý Martin tak na bílém koni nedorazí, dokonce i na horách bude díky inverzi svítit sluníčko. Vyplývá to z předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). 

Domácí
Ilustrační fotografie.

Potravinová sbírka dopadla dobře. Pořadatelé prozradili výsledky

Podzimní kolo Sbírky potravin potvrdilo, že solidarita a ochota pomáhat jsou v Česku živou tradicí. Lidé po celé republice darovali celkem 719 tun potravin a drogerie, což představuje nárůst o 15 procent oproti minulé sbírce. Jen potravin se vybralo 645 tun, což odpovídá více než 1 290 000 porcím jídla. Dalších 74 tun tvořily hygienické potřeby. 

Domácí
Petr Fiala

Fiala a Stanjura reagují na Babišovu kritiku rozpočtu. Jen výmluvy, říká premiér

Odcházející ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) zdůraznil, že výdaje i příjmy státního rozpočtu pro příští rok odsouhlasili nezávislí experti. Na kritiku ze strany Andreje Babiše (ANO) reagoval i končící premiér Petr Fiala (ODS). Babiš se podle jeho názoru neustále jen vymlouvá.

České celebrity
Michal Suchánek

Suchánek si chtěl podat Hřiba kvůli dopravě. Pirát vyrukoval s reakcí

Pražská doprava je a zřejmě už navždy bude budit velké vášně. Do končícího náměstka pro dopravu Zdeňka Hřiba (Piráti) se nejnověji pustil herec Michal Suchánek. Hřib se ale nedal a rozhodl se reagovat, přičemž Suchánka označil za naivního.