Královna Alžběta II. byla závislá. Její kuchař prozradil, bez čeho nedokázala žít

královna Alžběta II.
královna Alžběta II., foto: Instagram Royal Family
Libor Novák 14. prosince 2024 8:46
Sdílej:

Královna Alžběta II. byla údajně vášnivou milovnicí čokolády. Přiznal to její bývalý osobní kuchař Darren McGrady.

Zesnulá královna Alžběta II. byla nejdéle vládnoucí britskou panovnicí. Milovala jízdu na koni, psy a trávení času v přírodě. Nebylo to ani zdaleka to jediné, . 

Osobní kuchař Darren McGrady prozradil, na čem si ráda pochutnávala. Darren, který vařil pro Alžbětu II., princeznu Dianu, prince Williama a prince Harryho, v rozhovoru pro britská média řekl, že královna byla absolutní "čokoholičkou".

Podle něj zbožňovala všechny čokoládové dezerty. Její oblíbený čokoládový koláč, známý jako "chocolate perfection pie", obsahuje čokoládovou pěnu, skořicový krém a čokoládové pusinky.

Dezert lze připravit i doma. Budete k tomu potřebovat 1 a 1/4 šálku strouhaných piškotů, 1/4 šálku rozpuštěného másla, 1 a 1/4 šálky polosladkých čokoládových čipů, 1/2 šálku horkého mléka, 2 lžíce rozpuštěného másla, 1 lžičku vanilkového extraktu, 2 velká vajíčka, 1 šálek šlehačky na šlehání , 1/4 šálku cukru a 1/4 šálku kakaového prášku (neslazeného).

Nejprve předehřejte troubu na 175 stupňů Celsia a rozmíchejte strouhané piškoty a rozpuštěné máslo v misce. Směsí vytvořte těsto na piškotový základ. Těsto rozprostřete na dno 9-palcové (asi 23 cm) dortové formy. Tlačte těsto do dna a na okraje formy tak, aby vytvořilo pevný základ. Těsto pečte v předehřáté troubě po dobu 10 minut, dokud se nezačne lehce zbarvovat. Poté vyjměte z trouby a nechte vychladnout.

V malém hrnci nechte horké mléko téměř vařit, pak jej odstraňte z tepla. Přidejte polosladké čokoládové čipy do horkého mléka a promíchejte, dokud se čokoláda úplně nerozpustí. Přidejte rozpuštěné máslo a vanilkový extrakt do čokoládové směsi a dobře promíchejte. V samostatné misce rozšlehejte vajíčka a postupně je vmíchejte do čokoládové směsi. Vlijte čokoládovou nádivku na piškotový základ ve formě. Pečte v troubě po dobu 25-30 minut, dokud nádivka stuhne. Měla by zůstat trochu vláčná uprostřed.

Během pečení připravte šlehačku na šlehání. Smíchejte šlehačku, cukr a kakaový prášek, dokud nevytvoříte tuhou, krémovou šlehačku. Po upečení dort nechte vychladnout na pokojovou teplotu, poté uložte do lednice na minimálně 2 hodiny, aby se nádivka ztuhla. Před servírováním posypte vrchol dortu připravenou kakaovou šlehačkou. Nakrájejte na porce a podávejte. 

Stalo se
České celebrity
Libor Bouček s manželkou.

Libor Bouček na zásadním místě. Tady se před 11 lety začal psát krásný příběh

Libor Bouček se svou rodinou utíká před zimou na exotickou dovolenou, kde si dopřejí slunce a teplo. Zvolili Mauricius, destinaci, která pro něj a jeho manželku Gabrielu nese hluboký emocionální význam a spoustu nezapomenutelných vzpomínek.

Počasí
podzimní počasí, ilustrační fotografie

Rok 2024 byl z pohledu počasí významný. Bohužel ne moc pozitivně

Rok 2024 se stal významným milníkem v dějinách klimatické změny, když byl poprvé zaznamenán průměrný globální nárůst teploty o více než 1,5 °C ve srovnání s předindustriálním obdobím. Tento symbolický práh, který byl stanoven jako ideální hranice v Pařížské dohodě, je varovným signálem pro celý svět. Vědci však zdůrazňují, že tento nárůst je zatím pouze dočasný, a naléhavě vyzývají k rozhodné akci, která by mohla změnit trajektorii budoucího klimatu. 

České celebrity
Tomáš Macháč

Nový československý pár? Tomáš Macháč odráží spekulace

Na kurtu i mimo tenisový dvorec tvořil český tenista Tomáš Macháč pár s kolegyní Kateřinou Siniakovou. Loni spolu získali olympijské zlato, když už ale v osobním životě nedrželi pospolu. Nyní se objevily spekulace o možném novém vztahu reprezentanta. 

Počasí
Lyžování

Počasí bude lákat na hory. Meteorologové řekli, jak tam o víkendu bude

Do víkendu zbývají poslední hodiny, během nichž už mnozí lidé vyrazí za zimními radovánky na české hory. Meteorologové pro ně mají dobré zprávy.