NASA vybrala na Měsíci lokalitu, kde bude VIPER pátrat po vodě

Americká vesmírná agentura NASA vybrala na Měsíci lokalitu, kde má za dva roky začít pátrat po vodě a dalších zdrojích její robotické vozítko VIPER. Místem přistání bude západní okraj kráteru Nobile na jižním lunárním pólu, sdělila agentura na svém webu.

Robotické vozítko VIPER (Credit: Daniel Rutter)

Dopravení VIPERu na Měsíc svěřila NASA dvěma soukromým firmám. Bezproblémové usazení vozítka na měsíční povrch má v roce 2023 zajistit přistávací modul Griffin společnosti Astrobotic. Griffina s VIPERem vynese do vesmíru dnes již prověřená raketa Falcon Heavy společnosti SpaceX.

Měsíční jižní pól je podle expertů jednou z nejchladnějších oblastí naší sluneční soustavy. Žádné předchozí mise tento kout Měsíce přímo na povrchu nezkoumaly. Vědci oblast prozatím studovali pouze pomocí přístrojů pro dálkový průzkum, jako je například družice NASA Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO).

Na základě doposud získaných údajů odborníci dospěli k závěru, že v trvale zastíněných regionech poblíž lunárních pólů se nachází led a také další možné zdroje. Hornatá oblast u západního okraje kráteru Nobile byla pro přistání vybrána díky terénu, který je pro VIPER přístupný, a také vzhledem k řadě blízkých vědecky zajímavých lokalit, včetně oblastí ležících v trvalém stínu.

"Až bude VIPER na měsíčním povrchu, poskytne skutečná měření z místa ohledně přítomnosti vody a dalších zdrojů na jižním pólu Měsíce a oblasti kolem kráteru Nobile se zdají být nejslibnější v tomto vědeckém úsilí," řekl šéf vědeckých misí NASA Thomas Zurbuchen.

"Data, která VIPER pošle zpět, poskytnou lunárním vědcům na celém světě další pohled na kosmický původ, vývoj a historii našeho Měsíce. Pomohou také informovat budoucí mise Artemis na Měsíci i mimo něj tím, že nám umožní lépe porozumět lunárnímu prostředí v těchto dříve neprobádaných oblastech," dodal Zurbuchen.

Program Artemis je zaměřený na průzkum a využití zdrojů ve vesmíru, včetně Měsíce a v budoucnu i Marsu. Má ambici dostat Američany opět na povrch Měsíce, kde byli naposledy v roce 1972. Poprvé by na něm měla stanout také žena.

Témata: VIPER (NASA) | Měsíc

Související:

Nejnovější