Nedostatek slunečního světla může vést k problémům se spánkem, varují vědci

Nedostatečné vystavení slunečnímu světlu přes den může vést k problémům se spánkem v noci. Podle serveru Independent to vyplývá ze studie, která doporučuje, aby lidé chodili ráno ven na slunce, i kdyby to mělo být jen na "malou chvíli".

Spánek, ilustrační foto

Autoři výzkumu využívali náramkové monitory ke sledování spánku a vystavení světlu u více než 500 studentů Washingtonské univerzity v USA v letech 2015 až 2018. Vědci zjistili, že studenti usínali později večer a probouzeli se později ráno hlavně v zimním období, kdy je doba jejich vystavení dennímu světlu v kampusu omezená.

"Naše tělo má přirozené cirkadiánní hodiny, které nám říkají, kdy máme jít v noci spát. Pokud se během dne, kdy svítí slunce, dostatečně nevystavujete světlu, ‘zpožďuje’ to vaše hodiny a odsouvá to nástup spánku v noci," uvedl hlavní autor studie Horacio de la Iglesia z Washingtonské univerzity.

Vědci zjistili, že zatímco studenti spali každou noc zhruba stejně dlouho bez ohledu na roční období, v zimě chodili spát v průměru o 35 minut později a probouzeli se o 27 minut později než v létě.

"Očekávali jsme, že v létě budou studenti vzhůru déle kvůli světlu, které je v tomto ročním období k dispozici," uvedl de la Iglesia.

Vědci mají podezření, že v zimě cirkadiánní cykly studentů něco "posouvá". Říkají, že vnitřní hodiny těla, které řídí, kdy jsou lidé vzhůru a kdy spí, běží přibližně 24 hodin a 20 minut a jsou denně "kalibrovány" podle našeho prostředí.

Studie naznačuje, že tyto cirkadiánní cykly u studentů byly v zimě až o 40 minut opožděnější než v létě.

"Světlo během dne - zejména ráno - urychluje vaše hodiny, takže se večer unavíte dříve, ale vystavení světlu pozdě večer nebo v noci vaše hodiny zpozdí, čímž se posune doba, kdy se budete cítit unavení," uvedl de la Iglesia. "V konečném důsledku je doba, kdy usínáte, výsledkem vzájemného ovlivňování těchto protichůdných účinků působení světla v různých denních dobách," dodal.

"My jsme zde zjistili, že vzhledem k tomu, že studenti nebyli v zimě dostatečně vystaveni dennímu světlu, jejich cirkadiánní hodiny byly ve srovnání s létem zpožděné," vysvětlil de la Iglesia.

Vzhledem k rostoucímu počtu lidí na celém světě, kteří se stěhují do měst a obcí s umělým osvětlením a životním stylem, který je přes den drží v uzavřených prostorách, vědci vyzývají, aby vyráželi ven, "i když jen na chvíli a zejména ráno", a vystavili se tak přirozenému světlu.

"Večer minimalizujte čas strávený u obrazovek a umělého osvětlení, což vám pomůže usnout," dodal de la Iglesia.

Témata: spánek | vědci

Související:

Nejnovější