Očkování ani pobyt v zahraničí nejsou překážkou darování krevní plazmy

Naočkování lidé, kteří pravidelně darují krevní plazmu, případně ji chtějí darovat, v tom mohou bez problému pokračovat i po aplikaci vakcíny proti nemoci covid-19.

Dárcovství krve

V pražském odběrovém centru společnosti Cara Plasma má skoro polovina dárců alespoň jednu dávku mRNA nebo vektorové vakcíny za sebou. Nejedná se ale o překážku, která by prvodárce ani pravidelné dárce odrazovala. “Očkování vakcínou typu mRNA jsem si naplánovala tak, abych nemusela ani jeden odběr vynechat, když si to člověk dobře spočítá, tak to není problém,” komentuje pravidelná dárkyně pražské pobočky společnosti Cara Plasma Karolína Kopecká. Pokud dárci chodí na odběr pravidelně, který je možný ze zákona jednou za dva týdny, a naplánují si aplikaci vakcíny typu mRNA maximálně týden po odběru, nemusejí následující návštěvu odběrového centra Cara Plasma nijak posouvat. Delší pauza u darování plazmy nastává pouze po každé aplikaci vektorové vakcíny.

Jediné, co musejí dárci respektovat je týdenní povinný odklad u mRNA vakcín (Pfizer/BioNTech a Moderna), pokud byl někdo očkovaný vektorovou vakcínou (Astrazeneca a Johnson&Johnson) odklad činí 28 dní.

Co dělat, když je dárce pozitivní na covid-19, nebo se vrací ze zahraničí?

Po prodělání nemoci covid-19 může přijít zdravý člověk 28. den od prvního dne bez příznaků. Při prokázané infekci PCR testem, ale bez jakéhokoliv projevu nemoci, je samotný odběr možný 28 dní od provedení pozitivního testu.

Dárci se nemusí obávat omezení v dárcovství ani po návratu z dovolené v zahraničí. V případě cestování mimo Českou republiku v rámci Evropské unie je darování možné hned po návratu zpět domů. Odklad jeden měsíc po návratu je nutný pouze v případě vycestování mimo Evropu.

Co je dobré vědět

Dárci by si měli zapamatovat jakou vakcínou byli očkování. Každý dárce krevní plazmy před odběrem vyplňuje dotazník, ve kterém je uvedena povinná otázka přímo na očkování proti covidu-19, kde je potřeba uvést kdy a čím byl dárce naočkovaný. Toto platí pro prvodárce i pravidelné dárce krevní plazmy.

Související:

Nejnovější