Afričané se netají podporou Putina. Přibývá kritiků Západu

Na sociálních sítích v subsaharské Africe přibývá podpory Ruska v příspěvcích členů vlád, osob z opozice i od zastánců panafrikanismu. Televize v mnoha zemích přebírají ruskou verzi zpravodajství o válce na Ukrajině, lidé se netají podporou ruského prezidenta Vladimira Putina, píše agentura AFP.

Vladimir Putin

"Putin chce pozdvihnout svou zem, nemá na rukou otrokářskou ani kolonizační krev. I když to není můj mesiáš, dávám mu přednost před všemi těmi zatracenými africkými prezidenty podřízenými západní oligarchii," prohlásil na videu zastánce panafrikanismu Kemii Seba. Podobně se vyjádřil i vůdce jihoafrické radikální levice Julius Malema: "Říkáme NATO a Americe, že už je nepodporujeme. Jsme s Ruskem a chceme mu poděkovat. Dejte jim (Západu) lekci, potřebujeme nový světový pořádek, unavuje nás přijímat rozkazy Američanů."

Na sociálních sítích přibývá kritiků "imperialistů" a také těch, kdo schvalují postup Ruska. "Na YouTube bují kanály, jež šíří destabilizující debatu. Oddalují Západ od afrických režimů a slouží zájmům Ruska," řekl Mahama Tawat z univerzity ve švédském Malmö.

V praxi lze vliv Ruska pozorovat v ulicích Bamaka, Ndjameny i Ouagadougou, kde demonstranti s ruskými vlajkami v rukou projevují odpor k francouzské vojenské přítomnosti v Sahelu. A viditelný je také v médiích.

Panafrická televize Afrique Média, která vysílá v Kamerunu, pravidelně zařazuje debaty, v nichž zaznívá jasná podpora Kremlu a často je vidět Sebu. "Ukrajinsko-ruská válka: jak Putinova vláda zasela paniku na Západě", "Plán na zavraždění Vladimira Putina: jak daleko může Západ zajít?" jsou příklady debatních témat na facebooku stanice.

Tuto proruskou atmosféru podporují i některé africké vlády, jak dokazuje hlasování Valného shromáždění OSN z 2. března o rezoluci odsuzující Rusko za invazi na Ukrajinu. Z 35 zemí, jež se hlasování zdržely, bylo 16 afrických. K nim je nutné přičíst Eritreu, která hlasovala proti rezoluci, a osm dalších afrických států, jež se nezúčastnily.

"Mezi těmi, které se hlasování zdržely, jsou až na Senegal buď země s autoritářskými vládami, nebo ty, jež mají historické a často vojenské vazby z dob sovětského bloku," řekl Tawat.

Některé africké země se otevřeně přiklonily k Moskvě. Například Středoafrická republika ji požádala o pomoc při ofenzívě ozbrojených skupin v roce 2020. Jednotky působící v zemích podle OSN už dva roky nabírají posily v podobě stovek ruských žoldnéřů z Wagnerovy (v ruském přepisu Vagnerovy) skupiny. Mali, jež vyzvalo francouzské vojáky z odchodu ze svého území, dostává z Ruska zbraně včetně bojových vrtulníků. Jeho armáda hovoří o "dávném a upřímném" partnerství s Ruskem. Do Bamaka míří také množství Rusů označovaných za instruktory, jež Francie a její spojenci považují za členy ke Kremlu blízké Wagnerovy skupiny.

Anglofonní Afrika na tom je podobně. Tanzanie s Ruskem roku 2016 podepsala dohodu o vojenské spolupráci, k níž patří výcvik afrických vojáků v ruských základnách.

Syn ugandského prezidenta Yoweriho Museveniho významný generál Muhoozi Kainerugaba nedávno vyjádřil jasnou podporu Putinovi tweetem: "Většina (nebělošského) lidstva ruské akce na Ukrajině podporuje. Putin má naprostou pravdu."

Jak uvádí v analýze Francouzský institut pro mezinárodní vztahy, Rusko svá prohlášení modifikuje podle publika, jemuž jsou určeny. "Xenofobní výpady a prohlášení proti migrantům a muslimům míří k evropské veřejnosti, zatímco k muslimům a do subsaharské Afriky míří výzvy k dekolonizaci a skoncování se západním imperialismem," uvádí zpráva institutu.

V Africe vznikla úrodná půda pro šíření dezinformací. Se začátkem ukrajinské války se shoduje boom panafrických sociálních sítí, na nichž je obhajována ruská invaze na Ukrajinu a předvádí se vojenská síla Ruska.

Témata: Afrika | Vladimir Putin

Vláda schválila další příspěvek na dodávky munice Ukrajině

27.03.2024 20:02 Prezenční studenti v doktorském studijním programu na vysoké škole by měli mít zákonem garantovaný…

Rusové nestojí o pomoc s vyšetřováním teroru u Moskvy

27.03.2024 15:24 Rusko nepotřebuje pomoc Západu při vyšetřování útoku v koncertním sále Crocus City Hall u Moskvy.…

Na Slovensku zastřelili medvěda, který se vydal do města

27.03.2024 13:09 Třicetitisícové slovenské okresní město Liptovský Mikuláš si může oddechnout. Ministr životního…

NATO uvažuje o sestřelování ruských raket nad svým územím

27.03.2024 10:45 NATO zvažuje možnost, že by sestřelovalo ruské rakety, které se přiblíží k hranicím…

Zelenskyj vyměnil šéfa RNBO Danilova

26.03.2024 21:50 Ředitele ukrajinské Rady národní bezpečnosti a obrany (RNBO) Olexije Danilova byl odvolán z funkce…

Moskevský soud prodloužil vazbu pro novináře Gershkoviche

26.03.2024 18:18 Déle než rok stráví ve vazbě v Rusku americký novinář Evan Gershkovich. Moskevský městský soud mu v…

Rusko se nepouští ukrajinské stopy. V pozadí teroru prý jsou i Američané a…

26.03.2024 15:40 Navzdory slovům prezidenta Vladimira Putina, že páteční teroristický útok v koncertní síni u Moskvy…

Orbánovo Maďarsko čelí podezření, že skrývá Bolsonara

26.03.2024 10:02 Bývalý brazilský prezident Jair Bolsonaro byl nedávno dva dny hostem na maďarském velvyslanectví v…

Putin prohlásil, že za útokem na koncertní halu u Moskvy stojí radikální…

25.03.2024 21:32 Ruský prezident Vladimir Putin v pondělí prohlásil, že za útokem na koncertní halu u Moskvy stojí …

RB OSN poprvé od začátku války v Pásmu Gazy schválila rezoluci o příměří

25.03.2024 18:44 Rada bezpečnosti OSN v pondělí poprvé od začátku probíhající války v Pásmu Gazy schválila rezoluci,…

Související:

Nejnovější