Agentura zlepšila výhled hodnocení úvěrové spolehlivosti Slovenska

Mezinárodní ratingová agentura Fitch Ratings zlepšila výhled hodnocení úvěrové spolehlivosti Slovenska z negativního na stabilní. Signalizovala tak, že se v dohledné době nechystá úvěrový rating zhoršit. Zároveň potvrdila ratingovou známku Slovenska na dosavadním stupni A. Ve své zprávě poukázala na zlepšující se vyhlídky pro slovenské veřejné finance.

Slovensko, ilustrační foto

Slovenské ministerstvo financí rozhodnutí Fitch přivítalo. "Nejnovější hodnocení agentury je opravdu dobrou zprávou pro Slovensko. Zlepšení výhledu je totiž oceněním našeho zodpovědného přístupu k veřejným financím," uvedl náměstek slovenského ministra financí Marcel Klimek.

Fitch nicméně ve své zprávě zhoršila odhad letošního růstu slovenské ekonomiky na 4,4 procenta z dříve předpokládaných 4,5 procenta. Tempo růstu v příštím roce nyní odhaduje na 4,6 procenta namísto dříve očekávaných 5,9 procenta. Úpravy prognóz zdůvodnila potížemi, kterým čelí automobilový průmysl v důsledku globálního nedostatku čipů a dalších součástek.

Úvěrový rating je důležitým vodítkem pro investory, neboť jim ukazuje, jaká je pravděpodobnost řádného splácení půjček. Má významný vliv na ochotu věřitelů příslušnému státu či jinému subjektu půjčovat a rovněž na podmínky půjčky, například na úrokovou sazbu. Čím je rating vyšší, tím lépe je dlužník vnímán v očích věřitelů a tím je i pravděpodobnější, že si bude schopen zajistit levnější půjčky.

Témata: Slovensko | ekonomika

Související:

Nejnovější