Ruská vojska u Ukrajiny se přes víkend přeskupila do bojových pozic

Aktivita ruských vojsk u hranic s Ukrajinou se přes víkend proměnila. Namísto shromažďování většího počtu vojáků a techniky lze nyní spatřit menší jednotky, které se dostávají do pozic mimo základny a cvičiště, což naznačuje větší bojovou připravenost. V noci na dnešek to uvedla společnost Maxar Technologies, která s pomocí satelitních snímků již několik týdnů monitoruje aktivity ruské armády.

Ruská armáda, ilustrační fotografie.

Analytici se v poslední době zaměřují především na oblast kolem ruského města Bělgorod, odkud podle nich pravděpodobně vzejde hlavní část případné ofenzivy vůči Ukrajině. Moskva i přes vojenské manévry opakovaně odmítá, že by měla v plánu svého souseda napadnout.

Nad regionem bylo v posledních dnech zamračeno a pohyby vojsk proto nešlo sledovat z oběžné dráhy. V neděli se však vyjasnilo a podle analýzy stop ve sněhu od firmy Maxar se zdá, že řada menších jednotek nedávno vyjela ze základen a začala se rozmisťovat u okrajů lesů. "Pro mě je to náznakem větší (bojové) připravenosti," řekl vysoce postavený činitel firmy Maxar Stephen Wood.

Agentura Reuters poznamenává, že se jí satelitní fotografie poskytnuté firmou nepodařilo nezávisle ověřit.

Podle Maxar byla rovněž zjištěna nová technika u nedalekého města Valujki asi 15 kilometrů od ukrajinských hranic a nové jednotky jsou také v terénu severozápadně od Bělgorodu. Z jednoho z místních polí rovněž ruská armáda udělala přistávací plochu pro vrtulníky.

Činitelé amerických tajných služeb podle médií již v pátek varovali, že asi 40 až 50 procent z celkem 150.000 ruských vojáků u ukrajinských hranic se přesunulo do bojových pozic. Prezident USA Joe Biden pak prohlásil, že se jeho ruský protějšek Vladimir Putin k invazi na Ukrajinu již rozhodl a že k ní může dojít v řádu dní.

Napětí kolem situace na Ukrajině je v posledních dnech velmi vysoké. Obavy posílilo mimo jiné nedělní prodloužení vojenských cvičení v Bělorusku, jichž se účastní asi 30.000 ruských vojáků. Manévry měly původně skončit již o víkendu, což Moskva i Minsk dříve opakovaně potvrzovaly. Západ tvrdí, že by Rusko mohlo tyto jednotky využít v případě invaze k útoku na Kyjev, Kreml to nicméně opět odmítá.

Na východě Ukrajiny se vzájemně viní ze střelby, do Ruska evakuovali tisíce lidí

Proruští separatisté na východě Ukrajiny podle ukrajinské agentury Unian za poslední den osmdesátkrát ostřelovali ukrajinské pozice a jeden ukrajinský voják při tom utrpěl středně těžká zranění. Také proruští separatisté dnes obvinili druhou stranu z porušování příměří, podle agentury TASS při tom ukrajinská armáda zasáhla i tři obytné domy a dvě školy, zemřeli údajně nejméně dva civilisté.

Ukrajinská armáda podle ruských médií, která se odvolávají na úřady neuznaných separatistických republik, ostřelovala vesnici Petrivske v samozvané Doněcké lidové republice (DLR) a vypálila na ni 60 střel. Ukrajinská palba údajně zasáhla i tři domy a dvě školy v Luganské lidové republice (LPR).

Kyjev opakovaně odmítá obviňování z toho, že by v posledních dnech zesiloval násilí a případně přímo plánoval útok na separatistické regiony. Ukrajinská strana uvádí, že vzbouřenecké oblasti a Rusko, které má u ukrajinských hranic desetitisíce vojáků, jen uměle vytvářejí záminku k ruské vojenské invazi do sousední země.

V noci pokračovala i evakuace civilistů, zejména žen a dětí, z obou samozvaných republik. Podle dnešního oznámení úřadujícího ruského ministra pro mimořádné situace Alexandra Čuprijana od pátku dorazilo z této oblasti na ruské území asi 61.000 obyvatel.

Macron zdůraznil potřebu posílení obrany Evropy a zvýšení vlastní zbrojní…

25.04.2024 17:50 Francouzský prezident Emmanuel Macron v projevu na pařížské Sorbonně zdůraznil potřebu posílení…

Sánchez by mohl rezignovat kvůli vyšetřování manželky

25.04.2024 14:49 Španělský premiér Pedro Sánchez ve středu uvedl, že zvažuje možné odstoupení v reakci na oznámení…

Rusko vetovalo rezoluci OSN ohledně jaderného zbrojení ve vesmíru

25.04.2024 11:07 Rusko ve středu vetovalo návrh rezoluce OSN předložené Spojenými státy a Japonskem, která vyzývá…

Izrael připravuje ofenzivu v Rafáhu. Civilisté půjdou do stanů

24.04.2024 18:35 Izrael se podle tamních médií brzy chystá provést ofenzivu do města Rafáh na jihu Pásma Gazy, kde…

Fico skoncoval s RTVS. Nahradí ji televize a rozhlas pod novým názvem a…

24.04.2024 16:18 Vláda slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-SD) ve středu schválila kritizované změny fungování…

Šojgu má problém. Náměstek ruského ministra měl brát úplatky

24.04.2024 14:01 Ruskem otřásá korupční aféra na nejvyšších místech. Moskevský soud ve středu poslal do vazby…

Hackeři napadli ČTK a zveřejnili výmysl o atentátu na Pellegriniho

23.04.2024 15:08 Zpravodajský web České noviny, který provozuje tisková agentura ČTK, se v úterý stal terčem…

Izrael připravuje evakuaci Rafahu v Gaze. Ofenziva do města se zřejmě blíží

23.04.2024 12:33 V období sílícího napětí mezi Izraelem a Íránem se izraelská armáda chystá na evakuaci…

Ukrajina může v sebeobraně útočit i na ruské území, říká Stoltenberg

22.04.2024 09:07 Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg prohlásil po zasedání Rady NATO-Ukrajina v Bruselu, že…

Írán touží po obnovení jednání o jaderné dohodě

21.04.2024 21:49 Írán je navzdory tomu, že Američané pomáhali Izraeli s obranou při nedávném íránském útoku, v…

Související:

Nejnovější