Američanům pomalu dochází zásoby zbrojních systémů pro Ukrajinu

Spojeným státům docházejí vysoce moderní zbraňové systémy a munice, které by mohly dodávat Ukrajině. S odvoláním na americké představitele obeznámené se situací o tom dnes informovala zpravodajská stanice CNN.

Ukrajinská armáda, ilustrační fotografie.

Nápor na zbrojní zásoby a schopnost amerického průmyslu dostát poptávce patří ke klíčovým problémům, s nimiž se potýká administrativa prezidenta Joea Bidena. USA posílají Ukrajině k jejímu boji proti ruské armádě zbraně za miliardy dolarů.

Jeden ze zdrojů řekl CNN, že po devíti měsících zásobování Kyjeva se zásoby tenčí a že existuje "konečné množství" nadbytečných zásob, které mohou USA poslat. Obavy panují zejména kolem toho, zda USA budou schopné dostát ukrajinským požadavkům na dělostřeleckou munici ráže 155 milimetrů a střel Stinger. Pochybnosti jsou i o dostatečně rychlé výrobě střel HARM, raket GLMRS pro systémy HIMARS a protitankových střel Javelin, byť USA výrobu těchto zbraní navýšily.

CNN upozorňuje, že po stažení z Afghánistánu a změně úkolů v Iráku USA poprvé po dvou desetiletích nejsou zapojeny do žádného konfliktu a nemají potřebu vyrábět množství munice. Připravenost USA k boji ale není ohrožena, protože zbraně posílané Ukrajině nepocházejí ze zásob určených k nepředvídatelnému zásahu americké armády.

Tenčící se zásoby jsou předmětem debaty na ministerstvu obrany. Zdroje uvádějí, že USA nedopustí, aby byla ohrožena jejich vlastní bojová připravenost, a každá zásilka Ukrajině se měří jejím důsledkem pro americké strategické rezervy a bojové plány.

Panují obavy, že americký průmysl nedokáže držet s poptávkou krok. Ani evropští spojenci nemohou dostát požadavkům ukrajinské armády, protože musejí zajistit zásobování svých vlastních jednotek. "Je to stále těžší. Mysleli jsme si, že ta válka skončí za několik dní, ale vidíme, že to mohou být roky. Jakmile se dodavatelské řetězce ztenčí, bude Západ těžko plnit požadavky," řekl Mike Quigley z výboru pro zvláštní informační služby Sněmovny reprezentantů.

Tiskový tajemník ministerstva obrany Patrick Ryder řekl, že USA budou Ukrajinu podporovat tak dlouho, jak bude třeba. Podle něj žádná dodávka zbraní na Ukrajinu neohrozila bojovou připravenost USA.

Ministr obrany Lloyd Austin ve středu řekl, že vše, oč Ukrajina žádá, jsou bojové systémy. "Jsme připraveni je poskytnout," řekl s připomínkou, že se k dalším zbraňovým dodávkám zavázalo šest dalších států.

V září Pentagon oznámil, že chce Ukrajině dodat 806.000 dělostřeleckých nábojů ráže 155 milimetrů. Mark Cancian z Centra pro strategická a mezinárodní studia uvedl, že množství munice dodávané Ukrajině je v porovnání s výrobními kapacitami a zásobami USA relativně malé, ale v některých případech už se zásoby dostaly na minimální úroveň potřebnou pro zajištění výcviku a bojových plánů. "Klíčové je, jak velké riziko jsou USA ochotné přijmout," uvedl. Podle něj se blíží limitu zásoby houfnic ráže 155 milimetrů, jež je schopno dodávat více než 12 jiných států.

Náměstek působící v Pentagonu Colin Kahl řekl, že nepřipadá v úvahu, aby dodávky Ukrajině vytvořily tlak na zásoby v USA a u jejich spojenců. "Po mnoha desetiletích čelíme konvenční válce vysoké intenzity a vyvolává to tlak nejen na zúčastněné země, ale i na průmysl těch, které pomáhají. Ministr Austin se od začátku zaměřil na to, aby zajistil, že na sebe nevezmeme přehnané riziko," řekl Kahl.

Debata o odčerpávání zásob na Ukrajinu se vede v době, kdy Pentagon dokončuje rozpočtové plány pro tento fiskální rok. Armáda pravidelně navyšuje požadavky na své financování, administrativa v úterý poslala Kongresu žádost o dalších 37,7 miliardy dolarů (890 miliard Kč) na financování pomoci Ukrajině. Zahrnuje 21,7 miliardy dolarů pro Pentagon, který z nich má zčásti hradit nedostatek zbraní.

Nové poměry ve Sněmovně reprezentantů, v níž nyní budou mít většinu republikáni, mohou administrativě plány na pomoc Ukrajině zkomplikovat, uvádí CNN. Vůdce konzervativců Kevin McCarthy řekl, že republikáni nevydají Ukrajině bianko šek.

Témata: Armáda Ukrajina | USA

Izrael by dnes mohl přikročit k odvetě za íránský útok

15.04.2024 19:34 Izraelská reakce na víkendový íránský útok může přijít už dnes, napsal americký deník Wall Street…

Zelenskyj si kvůli sílícím ruským útokům stěžuje na obcházení sankcí

15.04.2024 10:48 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli vyzval Západ, aby učinil další kroky proti…

Medvěd na Slovensku dnes zranil dva turisty

14.04.2024 20:01 Dnes došlo ve středoslovenském pohoří Poľana k incidentu, kdy medvěd zranil dva turisty. Na místě…

Írán: Noční útok dosáhl všech svých cílů

14.04.2024 13:39 Náčelník štábu íránských ozbrojených sil Mohammad Bagheri dnes uvedl, že noční útok "dosáhl všech…

Netanjahu oznámil, že jeho zemi se podařilo odrazit íránský útok

14.04.2024 11:37 Izraelský premiér Benjamin Netanjahu oznámil, že jeho zemi se podařilo odrazit íránský útok. IDF…

Írán provedl odvetný útok na Izrael, vypustil desítky bezpilotních dronů a…

14.04.2024 08:45 Televizní vysílání v sobotu večer ukázalo, že Íránské Revoluční gardy provedly odvetný útok na…

Rusko zničilo většinu ukrajinských tepelných elektráren

13.04.2024 21:55 Vlna ruských útoků na ukrajinskou energetickou infrastrukturu, kterou Moskva spustila minulý měsíc,…

Papež František se obává probíhající války mezi Izraelem a Hamásem

13.04.2024 19:12 Papež František vyjádřil svou obavu z probíhající války mezi Izraelem a palestinským radikálním…

Biden varoval Írán před útokem na Izrael

13.04.2024 16:02 Prezident USA Joe Biden prohlásil, že podle jeho očekávání se Írán pokusí zaútočit na Izrael v…

Situace na východní frontě na Ukrajině se v posledních dnech výrazně…

13.04.2024 12:23 Situace na východní frontě na Ukrajině se v posledních dnech výrazně zhoršila, oznámil v sobotu…

Související:

Nejnovější