Analytici: Ruská ekonomika odolává, návrat na předválečnou úroveň je však daleko

Ruská ekonomika v loňském roce prokázala nečekanou odolnost vůči rozsáhlým hospodářským sankcím ze strany západních zemi, návrat prosperity Ruska na úrovně z doby před začátkem války na Ukrajině ale může být podle analytiků velmi vzdálený. Uvedla to dnes agentura Reuters.

Rubl, ilustrační fotografie.

Analytici mimo jiné upozorňují, že vládní výdaje v Rusku se více zaměřily na armádu, což bude mít časem negativní dopad na rozvoj civilní ekonomické infrastruktury.

Prognózy, včetně odhadů ruských úřadů, těsně po začátku útoku ruských vojsk na Ukrajinu předpovídaly, že ruská ekonomika vykáže za rok 2022 více než desetiprocentní pokles. Ruské ministerstvo hospodářství například v jednu chvíli předpokládalo, že ekonomika klesne o více než 12 procent. To by byl nejhorší propad od rozpadu Sovětského svazu v roce 1991.

Podle pondělních předběžných údajů ruského statistického úřadu se však loni hrubý domácí produkt (HDP) snížil pouze o 2,1 procenta. Negativní dopady sankcí na ruskou ekonomiku pomohly zmírnit vysoké ceny energií. Ty spolu s poklesem importu vedly k rekordnímu přebytku běžného účtu platební bilance.

Loňský pokles ruské ekonomiky zhruba odpovídá prognóze Mezinárodního měnového fondu (MMF). Ten koncem ledna ve svém aktualizovaném výhledu světové ekonomiky odhadl, že ruská ekonomika loni klesla o 2,2 procenta po nárůstu o 4,7 procenta v předchozím roce. Na letošní rok MMF očekává, že ruská ekonomika se vrátí k růstu, který fond nyní odhaduje na 0,3 procenta.

Analytici nicméně upozorňují, že útok na Ukrajinu vedl k výraznému a dlouhodobému zhoršení vyhlídek ruské ekonomiky. Před začátkem konfliktu ruská vláda předpokládala, že HDP za rok 2022 vykáže tříprocentní růst.

"Skutečnost, že ekonomika loni každého překvapila, je (pro ruské hospodářství) rozhodně příznivý faktor," uvedl na sociální síti Telegram analytik kanálu My Investments Grigorij Žirnov. "Je však vhodnější porovnávat dynamiku s tím, jaká by byla, kdyby pokračoval dřívější trend," dodal. Předpověděl také, že výkon ruské ekonomiky se na úroveň z roku 2021 nevrátí dříve než ve roce 2025.

Témata: Rusko | ekonomika | rubl

Související:

Nejnovější