Analytici: Zvýšení základní sazby ČNB se rychle projeví ve zdražení úvěrů

Dnešní rozhodnutí České národní banky zvýšit základní úrokovou sazbu o jeden procentní bod na 3,75 procenta se rychle projeví ve zdražení úvěrů, zejména hypoték. Úroky brzy přesáhnou pět procent. Ve zvyšování úročení vkladů budou banky pomalejší. Shodli se na tom analytici oslovení ČTK.

bydlení, ilustrační fotografie

Základní úroková sazba je nejvyšší od roku 2008. Zároveň dnes šlo o třetí nadstandardní zvýšení základní sazby o více než 0,25 procentního bodu v řadě za sebou.

"Růst repo sazby se vcelku svižně projeví u úvěrových produktů. Od nového roku proto můžeme očekávat další zvýšení sazeb hypotečních úvěrů pro nové klienty a pro klienty, kteří potřebují refixaci sazby. Sazby se pravděpodobně dostanou nad pět procent. Podobně se zvýší sazby spotřebitelských úvěrů," řekl ČTK analytik Partners Martin Mašát.

Dnešní navýšení základní úrokové sazby se promítne do finálních úrokových sazeb u hypoték a spotřebitelských úvěrů velice rychle, uvedl analytik společnosti Patron Daniel Horňák. Banky podle něj obvykle upravují sazby od prvního dne v měsíci, takže s novým rokem budou i nové sazby, které se budou blížit pěti procentům.

U depozitních produktů se podle Mašáta nejrychleji projeví lepší úročení u spořících účtů, které některé banky používají v konkurenčním boji na přilákání klientů. U běžných účtů se měnová politika ČNB projeví se zpožděním, protože většina klientů příliš neřeší úročení svých běžných vkladů. Určité vylepšení lze od nového roku i u termínových vkladů, kde se roční vklady mohou posunout ke 3,5 procenta, podotkl.

U spořících účtů bude reakce bank podle Horňáka o něco pomalejší. Banky, které chtějí získat klienty do svého portfolia ale sazby upraví. "Mohli bychom se tedy dočkat úročení na spořících účtech přes tři procenta," odhadl. Trinity Bank, stejně jako po minulém zasedání ČNB, ihned reaguje na zvýšení úrokových sazeb ČNB a zvyšuje sazbu na spořicím účtu na 3,08 procenta.

Analytik Broker Consulting Martin Novák u spotřebitelských úvěrů zatím pozoruje, že na rozdíl od hypotečních úvěrů se zvyšování základních sazeb ČNB do sazeb pro spotřebitele tak silně nepromítá. U spotřebitelských úvěrů totiž hraje významnou roli výše úvěru a doba splatnosti. "Jsem přesvědčen, že u termínovaných vkladů a u spořicích účtů bude nárůst výrazně menší. U velkých bankovních domů pak neočekávám dramatické zvýšení vkladových sazeb jako v případě těch menších," uvedl.

V důsledku dnešního navýšení sazeb ze strany ČNB lze očekávat, že sazby u bank v ČR vzrostou do jara zhruba o procentní bod, míní investiční stratég Jan Sušánka ze společnosti Sušánka & partneři. Banky podle něj zatím vyčkávají, která z nich razantně zvedne sazby jako první. Ve střednědobém horizontu už počítá s razantními navýšeními sazeb u půjček, hypoték, i spořicích produktů až na pět procent. Doba nízkých sazeb je definitivně pryč, poznamenal.

Témata: hypotéky | ČNB | byty

Průměrná mzda loni nominálně stoupla, ale reálně poklesla

05.03.2024 15:34 Průměrná mzda činila v loňském roce 43 341 korun, v meziročním srovnání byla o více než tři tisíce…

Související:

Nejnovější