Ani třetí den volby předsedy nově zvolené Sněmovně reprezentantů v USA nepřináší změnu

Třetí den volby předsedy nově zvolené Sněmovně reprezentantů USA začal v zásadě stejně jako dva předchozí - dvacítka členů republikánské většiny dál blokuje nástup republikánského lídra Kevina McCarthyho do čela komory. McCarthy si při dalších dvou hlasováních nepřipsal žádný nový hlas, přestože podle médií předtím nabídl vnitrostranickým odpůrcům ústupky. Někteří rebelové tvrdí, že pro něj nikdy hlasovat nebudou, což živí spekulace o možných alternativních kandidátech.

Budova Kapitolu

Volba nového předsedy od úterka paralyzuje větší ze dvou komor amerického Kongresu, která bez zvoleného předsedy nemůže vykonávat žádnou ze svých funkcí. Formálně sněmovna v tuto chvíli ani nemá žádné členy, neboť vítězové listopadových voleb ještě nesložili přísahu. Takový vývoj nastal poprvé od roku 1923, kdy kongresmani vybrali nového předsedu až v devátém kole hlasování.

Letošní volba tento počet minimálně vyrovná, neboť dnešní sedmé ani osmé hlasování nepřineslo prakticky žádný posun v rozložení sil. Zatímco menšina Demokratické strany zůstává jednotná za svým lídrem Hakeemem Jeffriesem, McCarthyho v obou případech opět nepodpořilo 21 jeho stranických kolegů. Jedná se o příslušníky ultrapravicového křídla strany, kteří McCarthyho nepovažují za ideologického spojence a dožadují se razantní změny ve vedení sněmovního bloku.

Většina z nich dnes stejně jako ve středu hlasovala pro zástupce Floridy Byrona Donaldse, jeden z lídrů rebelie Matt Gaetz tentokrát hlasoval pro exprezidenta USA Donalda Trumpa, který se čistě teoreticky předsedou Sněmovny reprezentantů může stát také. V osmém hlasování zase dvojice z tábora označovaného výrazem "nikdy Kevina" podpořila republikána s tímto křestním jménem, místo McCarthyho to ale byl Kevin Hern z Oklahomy. Přestože se základní situace nemění, hlasování podle pravidel musí pokračovat, dokud nepřinese nového předsedu nebo se většina sněmovny neshodne na přerušení volby.

McCarthy potřebuje podporu téměř všech spolustraníků, neboť republikáni mají po volbách 222 ze 435 mandátů. Podle médií svým odpůrcům po šesti porážkách z úvodních dvou dní nabídl další ústupky, které by z něj v případě zvolení učinily slabšího předsedu. Rozuzlení sporu se však stále zdá být v nedohlednu.

"Máme velmi dobré pokroky a konverzace. Myslím, že všichni v té debatě chtějí najít řešení," řekl dnes novinářům republikánský lídr. Zástupci rebelující frakce ovšem nedávají najevo velkou ochotu ke kompromisu a požadují McCarthyho odstoupení. "Nemusíte se mě znovu ptát, jestli budu hlasovat 'ne'. Pro Kevina McCarthyho nikdy hlasovat nebudu," citoval deník The New York Times kongresmana Boba Gooda.

Vyjednávání mezi dvěma stranami mezitím pokračují v zákulisí i na samotném plénu sněmovny, kde se mezi jednotlivými hlasováními nebo i během nich utvářejí hloučky republikánů, často zahrnující zástupce obou táborů. McCarthyho tým se přitom snaží prezentovat jako úspěch, že dnes žádné hlasy neztrácí. "To je pro dnešek velmi pozitivní známka," řekl novinářům Patrick McHenry považovaný za jednoho z nebližších spojenců 57letého stranického lídra.

S jeho přibývajícími porážkami se ale množí spekulace o tom, že by jej nakonec i jeho spojenci mohli vyzvat k odstoupení z předsednické volby. Podle listu The New York Times by v takovém případě byl pro mnohé republikány jasnou alternativou Steve Scalise, který je ve stranické sněmovní hierarchii druhý hned za McCarthym. "Mezi sněmovními republikány není terčem takové osobní nevole jako McCarthy," píše list.

Témata: USA

Ruské ztráty na Ukrajině vyčíslila BBC. Padly desítky tisíc vojáků

18.04.2024 10:43 Během konfliktu na Ukrajině zahynulo už přes 50.000 příslušníků ruské armády. Uvedla to ve středu…

Rusko se Krymu ani Donbasu nevzdá, prohlásil Fico

17.04.2024 13:22 Slovenský premiér Robert Fico prohlásil, že Rusko nikdy nevrátí Ukrajině anektovaný poloostrov Krym…

Došly nám rakety, přiznává Zelenskyj po zásahu elektrárny pro Kyjev

16.04.2024 15:15 Rusko dokázalo zničit důležitou elektrárnu dodávající elektrickou energii do Kyjeva, protože…

Opozice jde po Netanjahuovi. S pomocí Gance chce sesadit jeho vládu

16.04.2024 11:01 Lídr izraelské opozice Jair Lapid vyzval ministry vlády národní jednoty Bennyho Gance a Gadiho…

Izrael by dnes mohl přikročit k odvetě za íránský útok

15.04.2024 19:34 Izraelská reakce na víkendový íránský útok může přijít už dnes, napsal americký deník Wall Street…

Zelenskyj si kvůli sílícím ruským útokům stěžuje na obcházení sankcí

15.04.2024 10:48 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli vyzval Západ, aby učinil další kroky proti…

Medvěd na Slovensku dnes zranil dva turisty

14.04.2024 20:01 Dnes došlo ve středoslovenském pohoří Poľana k incidentu, kdy medvěd zranil dva turisty. Na místě…

Írán: Noční útok dosáhl všech svých cílů

14.04.2024 13:39 Náčelník štábu íránských ozbrojených sil Mohammad Bagheri dnes uvedl, že noční útok "dosáhl všech…

Netanjahu oznámil, že jeho zemi se podařilo odrazit íránský útok

14.04.2024 11:37 Izraelský premiér Benjamin Netanjahu oznámil, že jeho zemi se podařilo odrazit íránský útok. IDF…

Írán provedl odvetný útok na Izrael, vypustil desítky bezpilotních dronů a…

14.04.2024 08:45 Televizní vysílání v sobotu večer ukázalo, že Íránské Revoluční gardy provedly odvetný útok na…

Související:

Nejnovější