ANO vítězem voleb, pokud by se konaly nyní. ODS má velký odstup

Opoziční hnutí ANO by podle modelu STEM pro televizi CNN Prima News v prosinci vyhrálo sněmovní volby se ziskem 30,8 procenta. Druhá ODS by měla 13,9 procenta, třetí je SPD s 12,4 procenta hlasů. Volební model dnes televizní stanice zveřejnila v pořadu Partie Terezie Tománkové. Pod pětiprocentní hranicí potřebnou pro vstup do Sněmovny byly vládní KDU-ČSL a TOP 09 a dále ČSSD a KSČM. Do dolní komory Parlamentu by se dostalo pět subjektů.

Volby, ilustrační fotografie.

V zářijovém modelu STEM mělo hnutí prezidentského kandidáta a bývalého premiéra Andreje Babiše 30 procent hlasů, druhé tehdy bylo hnutí SPD Tomia Okamury s 14,3 procenta, ODS byla těsně třetí s 14,2 procenta.

Podle místopředsedy Sněmovny a prvního místopředsedy ANO Karla Havlíčka lidé oceňují, že hnutí je opozicí, která jen nekritizuje, ale navrhuje řešení. "Funguje nám stínová vláda, neustále komentujeme vše, chodíme do médií. Jsme aktivní opozicí a nebojíme se lidí, jezdíme do regionů," řekl v Partii.

Pro občanské demokraty je výsledek motivací pracovat, řekl v pořadu místopředseda Sněmovny Jan Skopeček (ODS). "Věřím, že ta čísla půjdou nahoru tak, jak se budou projevovat opatření vlády,“ uvedl. Vláda podle něj zatím kvůli válce na Ukrajině a rostoucím cenám energií neměla šanci prosazovat to, co chtěla, protože priority se zcela přeskládaly.

Spokojený byl s výsledky průzkumu poslanec Radek Koten z SPD. "Naši voliči vnímají, že mluvíme konzistentně a neměníme názory," konstatoval v Partii.

Za ANO, ODS a SPD byli v aktuálním průzkumu čtvrtí Piráti se ziskem 9,4 procenta a hnutí STAN se 6,4 procenta. Piráti zůstali na svém zisku ze zářijového modelu STEM, Starostové a nezávislí si polepšili z pěti procent. Poslanec Ondřej Lochman (STAN) výsledek průzkumu komentoval v Partii tak, že voliči po kauze Dozimetr postupně obnovují svou důvěru ke Starostům a nezávislým. "Když si to odpracujeme, lidé pochopí, že děláme systematické změny," řekl. Věří, že STAN za rok či dva ve volbách - například v evropských - dosáhne úspěchu.

TOP 09 si pohoršila na 4,6 procenta, na rozdíl od září, kdy ještě byla na hranici pro vstup do Sněmovny. Lidovci získali 4,9 procenta hlasů. Komunisté měli 4,2 procenta a sociální demokraté čtyři procenta. KSČM a ČSSD jsou nyní mimo Sněmovnu. "Dokud ekonomická témata nebudou ve společenské debatě nejdůležitější, sociální demokracie se zvednout nemůže. Veřejností teď hýbe prezidentská volba," řekl k tomu předseda ČSSD Michal Šmarda.

Výzkumu STEM se zúčastnilo 2005 obyvatel starších 18 let. Dotazování se uskutečnilo mezi 29. listopadem a 5. prosincem.

V říjnových volbách do Sněmovny loni zvítězila do té doby opoziční koalice Spolu tvořená ODS, KDU-ČSL a TOP 09, pro kterou hlasovalo 27,8 procenta voličů. Dosud vládní hnutí ANO dostalo 27,1 procenta hlasů a vzhledem k volebnímu systému o jeden mandát víc než Spolu. Předvolební modely přitom vítězství Spolu nepředpokládaly, agentury favorizovaly ANO. Třetí skončila koalice Pirátů a STAN, dostala 15,6 procenta hlasů. SPD volilo 9,6 procenta voličů. Ostatní kandidující strany mandáty nezískaly. Vládu vytvořili občanští demokraté, lidovci, TOP 09, Piráti a STAN. Pětice stran se ve dvousetčlenné Sněmovně opírá o většinu 108 hlasů.

Rusko nezaútočí na Česko? Čeští politici Putinovi nevěří

29.03.2024 10:12 Ruský prezident Vladimir Putin ve čtvrtek prohlásil, že nemá zájem napadnout Polsko či Česko. Čeští…

Feriho čeká v dubnu odvolací jednání soudu

28.03.2024 19:41 V dubnu se k soudu vrátí případ bývalého poslance Dominika Feriho, který byl obviněn ze znásilnění.…

Zemanův stav se nadále zlepšuje, odhad termínu propuštění ale nezná

28.03.2024 17:06 Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle…

Fialova vláda uvalila sankce na lidi z proruské skupiny působící v Česku

27.03.2024 17:32 Vláda se ve středu rozhodla uvalit sankce na trojici subjektů z proruské sítě, která se pokoušela…

BIS za účasti prezidenta zhodnotila bezpečnostní situaci

26.03.2024 12:59 Petr Pavel v úterý jako první prezident od dob Václava Havla navštívil sídlo Bezpečnostní…

Zemanův stav se zlepšuje, propuštění z nemocnice se ale nechystá

25.03.2024 15:50 Hospitalizace exprezidenta Miloše Zemana v pražské Fakultní nemocnici Motol pokračuje. Lékaři v…

Česko eviduje další úmrtí člověka nakaženého černým kašlem

25.03.2024 11:42 V České republice letos zemřel druhý člověk, který byl nakažen černým kašlem. Zemřelá pacientka…

Zemana přeloží na standardní pokoj. Hospitalizace pokračuje

22.03.2024 11:10 Bývalý prezident Miloš Zeman je už přes týden hospitalizován v pražské Fakultní nemocnici Motol.…

Za několik dní začne platit letní čas. Kdy přeřídit hodinky?

20.03.2024 21:44 Na dnešní den 20. března připadl den jarní rovnodennosti, po meteorologickém tak začalo i…

Zeman je stabilizovaný, v pátek by ho mohli přeložit

20.03.2024 19:16 Exprezident Miloš Zeman, který po operaci zůstává v pražské Fakultní nemocnici Motol, je při vědomí…

Související:

Nejnovější