Antigenní testy odhalí koronavirus jen v asi 43 procentech případů, zjistili vědci

Vědci z německé univerzity ve Würzburgu a její univerzitní kliniky došli k závěru, že rychlé antigenní testy odhalí koronavirovou nákazu jen v necelých 43 procentech případů. Informoval o tom dnes server Business Insider. Vědci přitom analyzovali přes 5000 výsledků testů u lidí, kteří si nechali provést jak antigenní, tak PCR test.

Test na přítomnost nemoci covid-19

Pro mnohé se již antigenní testy staly běžnou součástí života a lidé je podstupují, než jdou do restaurace či do kina. Antigenní testy jsou levné, rychlé a je snadné je provést. Nicméně ze studie německých odborníků vyplývá, že koronavirovou infekci odhalují podstatně méně spolehlivěji než PCR test.

Ze studie vyplývá, že pouze u 42,6 procenta nakažených ukáže rychlý antigenní test pozitivní výsledek. Správně negativní výsledek se však testům dařilo odhalit v 98,68 procenta případů.

Antigenní testy sice obvykle spolehlivě rozpoznaly nákazu u lidí s vysokou virovou náloží, vzorky s nízkou virovou zátěží ale často vykazovaly falešně negativní výsledek. Podle vedoucího studie Manuela Kroneho je tato skutečnost problematická zejména v počátečním stadiu onemocnění, kdy daná osoba ještě nemá vysokou míru virové zátěže, ale je již infekční.

"Rychlé antigenní testy mohou v některých případech dát správný výsledek až později než PCR test, a mohou tak u nemocného vyvolat falešný pocit bezpečí," podotkl Krone. Falešně negativní výsledky ke konci onemocnění již podle autorů studie nepředstavují takové riziko, protože nebezpečí přenosu onemocnění tehdy klesá.

Vědci spočítali, kolik lidí trpí obezitou. Číslo je alarmující

02.03.2024 10:10 Podle serveru BBC, který se odvolává na studii zveřejněnou v odborném časopise The Lancet, je na…

Související:

Nejnovější