Apple představil dvoje nové Apple Watch a čtyři modely iPhone 15

Americký technologický gigant Apple uspořádal dlouho očekávanou prezentaci svých nejnovějších produktů. Představil dvě dlouho očekávané novinky, zbrusu novou řadu chytrých telefonů pod názvem iPhone 15 a revoluční chytré hodinky Apple Watch.

Apple Watch Series 9

Jako první se představila nová generace hodinek. Jedna ze zásadních novinek se týká Siri, která nově funguje přímo v hodinkách a nemusí se tak nadále připojovat k iPhonu či cloudu. Apple také slibuje vyšší výkon, lepší rozeznávání hlasu a až osmnáctihodinovou výdrž na jedno nabití.

Novinkou je také funkce ovládání gestem ruky. Například hovor lze přijmout pouhým dvojím klepnutím palce a ukazováčku o sebe, podobně jako ovládat budík či stopky. Tato funkce bude dostupná později.

Apple také představil Watch Ultra 2. Ty, podobně jako Apple Watch Series 9, pohání watchOS 10, který přináší přepracované aplikace, novou Chytrou sadu, nové funkce pro cyklistiku, možnosti pro prozkoumávání okolí a nový ciferník Modular Ultra.

Apple Watch Ultra 2 mají mít výdrž 36 hodin při běžném užívání a až 72 hodin v režimu nízké spotřeby.

Představení se dočkal i iPhone 15. Dostane zaoblený hliníkový rám, záda z tvrzeného skla a OLED displej o světlosti 1 600 nitů, na slunci 2 000 nitů. iPhone 15 bude velký 6,1" panel, 15 Plus 6,7".

Novinkou v základní dvojici telefonů je Dynamic Island, který se dočkal nových funkcí. Bude ukazovat hovory, navigaci, ale i odlety letadel a podobně. iPhone 15 a iPhone 15 Plus přicházím s 48MP hlavním fotoaparátem s novým výchozím rozlišením 24 MP, které pořizuje fotky v supervysokém rozlišení, novou možností dvojnásobného přiblížení a portréty nové generace.

Apple také představil nový iPhone 15 Pro a iPhone 15 Pro Max, které jsou vyrobené z leteckého titanu. Design přináší nově tvarované hrany a nastavitelné tlačítko Akce, které uživatelům umožňuje přizpůsobit si práci s iPhonem podle svého. U iPhonu 15 Pro Max se pak objeví zcela nový fotoaparát s pětinásobným přiblížením.

Jednou z klíčových změn u této nové řady oblíbených iPhonů bude přechod k nabíječce typu USB-C. Apple dosud využíval vlastní adaptér známý jako Lightning pro své iPhony. Nicméně loni Evropská unie schválila nařízení, které požaduje, aby výrobci od podzimu příštího roku používali výhradně kabely a konektory typu USB-C.

Témata: Apple

Související:

Nejnovější