Argentinský senát se dohodou s MMF snaží odvrátit státní bankrot

Argentinský senát ve čtvrtek večer schválil novou dohodu s Mezinárodním měnovým fondem (MMF) v objemu 45 miliard dolarů (asi bilion Kč). Dohoda, která má podle vlády odvrátit riziko státního bankrotu, rozdělila vládní koalici a v uplynulých týdnech vyvolala protesty, uvedla agentura EFE. Návrh smlouvy už minulý týden schválila dolní komora, poslední slovo bude mít vedení měnového fondu.

Argentina

Nová dohoda upravuje podmínky splácení úvěru za 45 miliard dolarů, který s MMF dojednala v roce 2018 předchozí vláda konzervativního prezidenta Mauricia Macriho. Stávající levicový prezident Alberto Fernández počínání svého předchůdce opakovaně kritizoval. Dohoda s MMF je ale podle něj jedinou možností, aby se země opět nedostala do platební neschopnosti, což by mělo velmi tvrdé dopady na argentinské hospodářství.

Dohoda rozdělila vládní koalici. Nepodpořili ji především zákonodárci, kteří mají blízko k viceprezidentce Cristině Fernándezové Kirchnerové. Ta se hlasování v horní komoře nezúčastnila. Dohodu s mezinárodní institucí naopak podpořila část opozice.

Proti nové smlouvě s MMF demonstrovaly v uplynulých týdnech v hlavním městě Buenos Aires tisíce lidí. Podle demonstrantů nová dohoda způsobí rozpočtové škrty, zvýší životní náklady a prohloubí sociální krizi v zemi.

Nová dohoda prodlouží splatnost dluhu vůči MMF do roku 2034. Podle platné smlouvy by Argentina musela vrátit velkou část úvěru letos a příští rok, uvedla agentura AP.

Upravenou smlouvu musí ještě schválit vedení MMF. Podle mluvčího organizace by se tak mělo stát brzy.

Témata: Argentina

Průměrná mzda loni nominálně stoupla, ale reálně poklesla

05.03.2024 15:34 Průměrná mzda činila v loňském roce 43 341 korun, v meziročním srovnání byla o více než tři tisíce…

Související:

Nejnovější