Audit v těžební firmě OKD ukázal podezřelé smlouvy za stovky milionů korun

Audit v těžební firmě OKD ukázal podezřelé smlouvy za stovky milionů korun. Uvedla to na svém webu Česká televize (ČT). OKD řídí od roku 2018, kdy byly zmíněné smlouvy uzavřeny, státní podnik Prisko spadající pod ministerstvo financí. Předseda představenstva Priska Marian Klásek se ke smlouvám odmítl vyjádřit. Podle OKD byly smlouvy uzavřeny za standardních podmínek. Audit nechala udělat státní firma Diamo, která od OKD přebírá uzavírané doly. Diamo připravuje kvůli smlouvám podání trestního oznámení.

OKD

Firma OKD, vlastněná dříve v Nizozemsku registrovanou společností New World Resources (NWR), skončila v roce 2016 kvůli klesajícím cenám uhlí i vlastní předluženosti v insolvenci. V roce 2018 OKD převzal stát prostřednictvím firmy Prisko. Doly, kde je utlumována těžba, přebírá od OKD Diamo. "Státní podnik Diamo si zadal audit všech smluv, které souvisely s odkoupením části OKD a převodem na státní podnik Diamo," uvedla mluvčí Diama Jana Dronská. Audit provedený firmou Ernst & Young ukázal podle ní několik smluv, které by podnik měl detailněji řešit. Kvůli zjištěním auditora pověřila dozorčí rada Diama ředitele podniku, aby připravil trestní oznámení.

Čtyři ze zmíněných smluv jsou podle auditu vysoce rizikové. Už od roku 2010 má OKD kontrakt se společností PKP Cargo International na dopravu a zemní práce. V roce 2018 se však OKD zavázala v dodatku ke smlouvě hradit za dopravu v Dole Darkov paušální platby bez ohledu na skutečný rozsah služeb. Zatímco v roce 2018 OKD platila za tyto služby 32 milionů korun, každý další rok to bylo kvůli novým dodatkům ještě o 100 milionů více. Firma platila takovou částku i letos, kdy už je Důl Darkov uzavřený.

"Není zřejmé, jakým způsobem byla výše paušální sazby stanovena, a zejména proč došlo k výraznému navýšení mezi roky 2018 a 2019. Dle vyjádření ředitele Diamo, pana Kašpara, PKP Cargo International ani OKD v tomto ohledu neposkytly detailnější informace," píše se podle ČT v auditu. Firma PKP Cargo International nechtěla podle televize smlouvu komentovat.

Další riziková smlouva je s konsorciem firem DXC Technology Czech Republic a Atos IT Solutions and Services za IT služby. Přestože OKD má ukončit činnost na konci roku 2022, vedení firmy podepsalo dodatek smlouvy zhruba za 400 milionů na poskytování služeb až do konce roku 2025. "S ohledem na plánovaný útlum dolů byla v době podepsání dodatku potřeba rozsahu a délky poskytovaných služeb sporná a vícenáklady s ním spojené potenciálně marně vynaloženy," píše auditor. Podle konsorcia byla smlouva i s dodatkem uzavřena v souladu s předpisy a s ohledem na tehdejší potřeby OKD.

V dalších dvou rizikových smlouvách se OKD zavázala platit za dodávky energií a dusíku až do konce roku 2023. Hrozí tak podle auditu, že dodavatelé budou dolům účtovat platby i v případě, kdy už firma nebude ve skutečnosti služby čerpat. Protistranami ve smlouvách jsou společnosti Green Gas DPB a Veolia Průmyslové služby ČR. "K detailům smluvních vztahů se nemůžeme vyjadřovat z důvodu ochrany obchodního tajemství," sdělil ČT mluvčí Green Gas DPB Jaroslav Baďura. Také OKD odmítla smlouvy komentovat. "Smlouvy a jejich podmínky podléhají mlčenlivosti, a proto se nebudeme a ani nemůžeme vyjadřovat ke konkrétním podmínkám a závazkům ze smluv," řekla ČT mluvčí OKD Naďa Chattová.

Náměstek právní sekce ministerstva financí Ondřej Landa řekl ČT v reakci na dotazy ke smlouvám, že odpovědnost nese představenstvo OKD, na které dohlíží dozorčí rada určovaná z většiny Priskem. "Dozorčí radu ze dvou třetin jmenuje jediný akcionář společnosti (OKD). Tím je společnost Prisko," uvedl Landa. Podle předsedy představenstva Priska Kláska firma nekontroluje každou smlouvu. "Já opravdu nevím, jaké je zjištění nějakého auditu. Já jsem o auditu slyšel od vás (ČT), já o tom nemám žádnou jinou informaci," řekl televizi Klásek.

Témata: OKD

Průměrná mzda loni nominálně stoupla, ale reálně poklesla

05.03.2024 15:34 Průměrná mzda činila v loňském roce 43 341 korun, v meziročním srovnání byla o více než tři tisíce…

Související:

Nejnovější