Babiš chce řešit emisní povolenky na Evropské radě

Premiér Andrej Babiš (ANO) dnes řekl, že požádal o zařazení tématu emisních povolenek na program Evropské rady na 5. října. Podle něj je nutné rychlé řešení ohledně negativních dopadů cen emisních povolenek a spekulací s nimi. Uvedl to při návštěvě maďarského předsedy vlády Viktora Orbána v Ústí nad Labem.

Andrej Babiš

Na severu Čech vede Babiš volební kandidátku svého hnutí ANO a po skončení pracovního programu se oba politici, kteří udržují dobré vztahy a kritizují migraci do EU, sejdou v ústeckém divadle s příznivci a členy hnutí. Večer přijme Orbána prezident Miloš Zeman v Lánech na Kladensku. Pracovní návštěva Orbána se koná zhruba týden před sněmovními volbami v ČR.

Příští českou vládu čeká podle Babiše hlavní bitva v Evropské unii právě ohledně emisních povolenek. "Já jsem včera psal dopis a také jsem si esemeskoval s předsedkyní Ursulou von der Leyenovou a předsedou Evropské rady (Charlesem Michelem), že zkrátka analýzu, kterou udělala Evropská komise na vývoj emisních povolenek, že se vůbec netrefila a že ty emisní povolenky, které jsou předmětem spekulací, mají obrovský negativní dopad na náš průmysl a předpoklady se vůbec nenaplnily a dopadají negativně na naše firmy a přenáší se to na naše obyvatele," uvedl Babiš. "Potřebujeme zamezit spekulacím a potřebujeme zastropovat ceny energií tak, jako jsme to udělali my pro teplárny," uvedl. O stanovení horní hranice ceny emisních povolenek Babiš hovořil i po pondělní schůzce s prezidentem Milošem Zemanem na lánském zámku.

S Orbánem, kterého Babiš označil za přítele, debatovali politici o migraci a vzájemných vztazích. Maďarský premiér ocenil, že přijel právě do Ústí nad Labem, protože pro jeho generaci v Maďarsku byla šlágrem kniha Milenci a vrazi Vladimíra Párala, která se v severočeském průmyslovém městě odehrává. Orbán zdůraznil, že nechce zasahovat do českých voleb. Do České republiky podle svých slov přijel, aby potvrdil význam česko-maďarského křídla ve Visegrádské čtyřce.

Na premiéry čekalo v Praze i v Ústí nad Labem několik aktivistů, kteří vyjadřovali nesouhlas s politikou obou mužů. Orbán řekl, že mu to nevadí, protože to patří k profesi premiéra a za svobodu vyjadřovat vlastní názor bojoval.

Večer v 19:00 Orbána přijme na zámku v Lánech prezident Zeman. Podle ředitele zahraničního odboru Pražského hradu Rudolfa Jindráka by spolu měli mluvit například o aktuální politické situaci. Zatímco Česko čekají volby již příští týden, v Maďarsku se budou konat za půl roku. Na asi hodinové schůzce, které se zúčastní i zástupci maďarské a české delegace, budou řešit i otázky migrace, situaci ve Visegrádu, kam kromě ČR a Maďarska patří také Polsko a Slovensko, nebo blížící se české předsednictví EU. Jednou z hlavních českých priorit bude otázka integrace západního Balkánu, tedy sousedů Maďarska, do evropských struktur. Zeman s Orbánem by se mohli bavit také o zdražování energií nebo o stavbě maďarské jaderné elektrárny, na které Maďarsko spolupracuje s Ruskem.

Fialova vláda uvalila sankce na lidi z proruské skupiny působící v Česku

27.03.2024 17:32 Vláda se ve středu rozhodla uvalit sankce na trojici subjektů z proruské sítě, která se pokoušela…

BIS za účasti prezidenta zhodnotila bezpečnostní situaci

26.03.2024 12:59 Petr Pavel v úterý jako první prezident od dob Václava Havla navštívil sídlo Bezpečnostní…

Zemanův stav se zlepšuje, propuštění z nemocnice se ale nechystá

25.03.2024 15:50 Hospitalizace exprezidenta Miloše Zemana v pražské Fakultní nemocnici Motol pokračuje. Lékaři v…

Česko eviduje další úmrtí člověka nakaženého černým kašlem

25.03.2024 11:42 V České republice letos zemřel druhý člověk, který byl nakažen černým kašlem. Zemřelá pacientka…

Zemana přeloží na standardní pokoj. Hospitalizace pokračuje

22.03.2024 11:10 Bývalý prezident Miloš Zeman je už přes týden hospitalizován v pražské Fakultní nemocnici Motol.…

Za několik dní začne platit letní čas. Kdy přeřídit hodinky?

20.03.2024 21:44 Na dnešní den 20. března připadl den jarní rovnodennosti, po meteorologickém tak začalo i…

Zeman je stabilizovaný, v pátek by ho mohli přeložit

20.03.2024 19:16 Exprezident Miloš Zeman, který po operaci zůstává v pražské Fakultní nemocnici Motol, je při vědomí…

Zemanův zdravotní stav se nemění, uvedla nemocnice

19.03.2024 14:08 Zdravotní stav bývalého prezidenta Miloše Zemana se v noci z pondělí na úterý nezměnil. Zeman od…

Počasí: Meteorologové varují před nočním mrazem

19.03.2024 12:32 Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) v úterý vydal novou výstrahu před mrazem ve vegetačním…

Zeman je při vědomí, hospitalizace bude pokračovat

18.03.2024 14:10 Lékaři v pondělí zhodnotili zdravotní stav exprezidenta Miloše Zemana, který od minulého týdne leží…

Související:

Nejnovější