Babiš chtěl složku na Lipavského a jeho rodinu

Předseda hnutí ANO a expremiér Andrej Babiš žádal po svých spolupracovnících poptal citlivé informace o ministrovi zahraničí Janu Lipavském (Piráti) a jeho rodině včetně jeho dětí. Upozornil na to server Novinky s odkazem na e-mail, který Babiš zaslal jinam, než původně chtěl.

Andrej Babiš

Babiš v neděli odpoledne podle serveru u svých kolegů mailem poptal materiály týkající se ministra zahraničních věcí Jana Lipavského (Piráti). Učinil tak poté, co jej člen vlády v České televizi označil za bezpečnostní riziko pro Česko.

"Udělejte mi teze, podklady na tohoto zm*da," napsal například Babiš , který se ptal, zda má děti. Mailové vlákno podle serveru obsahuje životopis, odkazy na mediální články nebo zmínky o Lipavského dceři a manželce. Mail však namísto svému poradci Janu Rovenském zaslal ekologickému aktivistovi s totožným jménem. Dostali jej také mluvčí hnutí Martin Vodička či Babišův poslanecký asistent Darek Kysela.

"Dost jsem váhal, jestli ten mail zveřejnit. Fakt nejsem žádný babišobijec, na Letnou jsem nechodil a s panem Babišem jsem si v minulosti pracovně normálně psal a volal. V zásadě jsem smířen i s tím, že na sebe politici sbírají kompro, i když se mi to nelíbí. Ale tahat do toho děti a manželky svých protivníků je fakt přes čáru. Je to odporné, a je to podle mě ve veřejném zájmu, aby se o tom lidé dozvěděli," řekl Novinkám Rovenský.

Babiš následně popřel, že by na ministra sháněl kompromitující materiály. "Příčí se mi reagovat na ukradenou soukromou konverzaci, ale dobrá. Celá vláda stále mluví o válce, dostali jsme se tak daleko, že prezident nahlas mluví o vyslání našich vojáků na Ukrajinu. Pan ministr Lipavský ale za bezpečnostní riziko označuje mě, kvůli tomu, že vyzývám k hledání diplomatického řešení. Nejedná se o žádné kompro, jak se mi snažíte podsunout. Jde přece o podklady z veřejných zdrojů. Chci totiž na ty jeho lži reagovat ve Sněmovně a položit mu jednoduchou otázku, jestli by poslal své děti do války. Já totiž ne. Proto jsem se o to zajímal," řekl serveru.

Babišovy údajné "složky" přitom nejsou ničím novým. Před třemi lety, krátce před parlamentními volbami, předseda vládního hnutí STAN a ministr vnitra Vít Rakušan uvedl, že na něj politická konkurence shání kompromitující materiály, a nepřímo se odkázal právě na Babiše a hnutí ANO.

Ani současné shánění informací vládním politikům neuniklo a ostře ho odsoudili. "Zatahovat děti a manželky protivníků do politického boje je nechutné, stejně jako si dělat na oponenty složky plné hnoje. Piráti to vždycky odsuzovali. Že se toho dopustí ex-agent StB ale není překvapivé," napsal na síti X šéf Pirátů Ivan Bartoš.

"Jednou agent StB, vždycky agent StB. Andrej Babiš často mluví o mafiánských praktikách. To hlavně proto, že on je v nich mistr světa. V každé zemi na západ od nás by musel na své politické funkce rezignovat sám, nebo by jej k tomu donutili spolustraníci," uvedla šéfka Poslanecké sněmovny a předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

"Jednou estébák, vždycky estébák. Akorát dnes už nedonáší, ale donášení si kmotrovsky objednává. Tisíckrát může Babiš tvrdit, že s estébáky se nikdy nezapletl, ale jeho činy ho pravidelně usvědčují z toho, že Babiš = Bureš. V roce 2015 to byl poslanec Šincl, po volbách 2021 ministr Rakušan a dnes ministr Lipavský. Tohle fízlovské chování a hledání osobního kompra je za hranou. Chápu, že s ministrem Lipavským jako opoziční politik nesouhlasí, ale dělat si složku a pátrat po dětech, to jsou mafináské praktiky jak vystřižené z filmu Kmotr. Možná proto je mu tak blízký Robert Fico a současná slovenská garnitura," napsal ministr zdravotnictví Vlastimil Válek.

Lipavská v Maďarsku označil ruský imperialismus za největší hrozbu

26.04.2024 13:40 Podle šéfa české diplomacie Jana Lipavského je ruský imperialismus největší hrozbou pro bezpečnost…

Piráti odmítají návrh lidovců na zvýšení důchodových odvodů pro bezdětné

25.04.2024 21:43 Piráti jednoznačně odmítají návrh lidovců na zvýšení důchodových odvodů pro bezdětné. Podle nich je…

Fialova vláda se promění. Končí ministryně Langšádlová

25.04.2024 08:51 Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi,…

Vláda schválila úpravy současného zákona o zbraních. Následně ho nahradí…

24.04.2024 21:45 Vláda ve středu schválila novelu zákona o zbraních, která urychlí začátek platnosti dvou zásadních…

ANO by v březnu vyhrálo volby, hlas by mu dala necelá třetina voličů

24.04.2024 08:44 Jen pět politických stran nebo hnutí by se dostalo do Poslanecké sněmovny podle březnového…

Během pátečního Speed Marathonu policie zaznamenala tisíce dopravních…

23.04.2024 20:36 Během pátečního celostátního bezpečnostního opatření dopravní policie zaznamenala celkem 2166…

Bývalý hradní kancléř Mynář čelá obžalobě kvůli dotaci na penzion

23.04.2024 08:22 Státní zástupce podal obžalobu proti bývalému hradnímu kancléři Vratislavu Mynářovi v souvislosti s…

Pavel hodlá pokračovat v jednáních o důchodové reformě

22.04.2024 21:10 Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost…

Ferimu potvrdil odvolací soud tříletý trest za znásilnění

22.04.2024 14:43 Exposlanec Dominik Feri půjde na tři roky do vězení za znásilnění dvou dívek a jeden další pokus o…

Případ Vrbětice se blíží do závěru. Policejní vyšetřování finišuje

21.04.2024 18:41 Policie by v květnu mohla uzavřít vyšetřování explozí v muničních skladech ve Vrběticích. Ministr…

Související:

Nejnovější