Babiš: Krajské organizace ANO jsou v úzkém kontaktu s radnicemi kvůli mítinkům

Krajské organizace ANO jsou nyní v ještě užším kontaktu s místními radnicemi, aby byli všichni na mítinky hnutí připraveni. ČTK to dnes sdělil předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš, který minulý týden čelil na shromážděních hlasitým protestům svých odpůrců. V pondělí uvedl, že hnutí nově na mítincích pokaždé vyhradí místo pro odpůrce. Policejní prezident Martin Vondrášek ale večer řekl, že preventivní rozdělování členů shromáždění by bylo protizákonné a protiústavní.

Andrej Babiš

Babiš v pondělí ve svém videu na sociálních sítích hovořil o tom, že hnutí vyhradí místo pro odpůrce na základě doporučení policejního prezidenta. Vondrášek v pátek na tiskové konferenci reagoval na dotaz, zda bude policie na budoucích Babišových setkáních oddělovat odpůrce od příznivců. "Ty dva tábory má oddělovat pořadatel, když to bude nutné, tak to bude dělat policie. A to je ta subsidiární role. My nemáme na první dobrou přebírat odpovědnost pořadatele. A jen když to pořadatel nezvládne, měl by dokonce požádat policii a policie by měla konat," řekl tehdy.

V pondělí večer ale Vondrášek po schůzce s ministrem vnitra Vítem Rakušanem (STAN) uvedl, že preventivní rozdělování členů shromáždění by bylo protizákonné a protiústavní a že žádnému svolavateli nic takového nedoporučoval.

Babiš následně v reakci pro ČTK uvedl, že vycházel z odpovědi policejního prezidenta na páteční tiskové konferenci. "Naši právníci nám pak na základě tohoto vyjádření připravili stanovisko, jak máme na následujícím mítinku postupovat. Na další tiskové konferenci se ale proti takové interpretaci (Vondrášek) ohrazoval," poznamenal dnes bývalý ministerský předseda.

Doufá v to, že se situace uklidní, a znovu vyzval šéfy koaličních stran, aby o to také požádali své komunální politiky a voliče. "A samozřejmě, že naše krajské organizace jsou teď ještě v užším kontaktu s místními radnicemi, aby byli všichni na ten krátký čas, co u nich strávíme na mítinku, připraveni. Nikdo nechce žádné další konflikty, podporovatelé, kteří za námi chodí, se musí cítit v bezpečí," dodal Babiš.

Babiš od začátku léta jezdí po Česku za voliči, pořídil si k tomu obytný vůz. Odmítá tvrzení, že jde o kampaň před prezidentskými volbami. Cesty podniká jako předseda hnutí ANO v souvislosti se senátními a komunálními volbami, řekl už dřív. Koncem června Babiš uvedl, že plánuje oznámit rozhodnutí ohledně své případné prezidentské kandidatury nejspíš 4. listopadu. Tento týden ve čtvrtek a v pátek Babiše čekají mítinky v Středočeském, Ústeckém a Karlovarském kraji.

Kritiku vyvolal například zákrok v Borovanech, při němž neuniformovaní policisté zaklekli na školáka, který chtěl odnést Babišovi reproduktor, či zásah rovněž neuniformovaných policistů v Českém Krumlově. Rakušan a Vondrášek v pondělí oznámili, že pokud bude policie muset zakročit na politických mítincích, měli by primárně zasahovat jasně označení uniformovaní policisté.

Rakušan také minulý týden řekl, že bude požadovat prošetření zásahů, kázeňské postihy pro chybující policisty nebo viditelné označení policistů na podobných akcích. Premiér Petr Fiala (ODS) kvůli zákroku v pátek požádal Rakušana a ředitele Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) Radima Dragouna, aby chování policistů na politických mítincích v jižních Čechách prověřili.

Vondrášek v pondělí v návaznosti na zásahy na mítincích jednal také s krajskými a územními policejními řediteli. Velitelé městských a obvodních policejních ředitelství a územních odborů dostanou školení o zásazích a přítomnosti policie na shromážděních. Jednodenní školení začnou tento měsíc a zúčastní se jich zhruba 240 policistů.

Radnice o Babišových mítincích vědí, policie se na ně připravuje

Radnice několika obcí ve Středočeském, Ústeckém a Karlovarském kraji, kde se koncem týdne uskuteční další mítinky expremiéra a předsedy ANO Andreje Babiše, o shromážděních zpravidla vědí. Pořadatel je podle shromažďovacího zákona úřadům předem ohlašuje. Opatření kvůli nim podle dostupných vyjádření nechystají. Na mítinky, které minulý týden v jižních Čechách provázela vyhrocená atmosféra i kritizované zásahy policistů v civilu proti Babišovým odpůrcům, se připravují policisté i strážníci.

Krajská policie v Ústeckém kraji kvůli čtvrtečním mítinkům ANO přijala bezpečnostní opatření. Budou v Ústí nad Labem, v Chabařovicích na Ústecku a v Krupce na Teplicku. "Síly a prostředky, které jsou do akce nasazeny, odpovídají informacím, které máme aktuálně k dispozici. Konkrétní počty policistů, kteří se opatření zúčastní, nemůžeme konkretizovat, neboť se v průběhu mohou měnit podle aktuální situace," řekl ČTK mluvčí krajské policie Daniel Vítek.

Tajemník ústeckého magistrátu Miloš Studenovský sdělil ČTK, že radnice informaci o shromáždění dostala. "To jsou politické věci, ke kterým mi nepřísluší, abych se vyjadřoval," řekl na dotaz, zda jsou úředníci v kontaktu s krajskou organizací ANO.

Kladenští policisté podle mluvčí Michaely Richterové zatím neobdrželi oficiální oznámení o plánovaných shromážděních na Kladensku. Bližší informace o případných opatřeních poskytnou ve středu odpoledne. Přímé sdělení o Babišově účasti nedostala ani starostka Unhoště Iveta Koulová (TOP 09). Informaci podle ní získalo vedení obce z oznámení předvolebního setkání, kde bude obytný vůz, z čehož se dalo odvodit, že Babiš přijede. "Žádná opatření dělat nebudeme," řekla ČTK starostka. Podle ní by měli organizaci zajistit pořadatelé akce.

O mítinku byla předem informována ostrovská radnice v Karlovarském kraji. Ostrov je jedním z pěti měst, kam se Babiš v pátek chystá. "Byli jsme informováni i z hlediska shromažďovacího, že tato akce proběhne. My ze strany města takové akce nemáme důvod nepovolit. V případě, že by konflikty nastaly, tak jsme připraveni i z hlediska zákona nařídit rozpuštění akce, ale pevně věřím, že k ničemu takovému nedojde," uvedl starosta města Jan Bureš. Připravují se také ostrovští strážníci.

Babiš dnes ČTK sdělil, že krajské organizace ANO jsou nyní v ještě užším kontaktu s místními radnicemi, aby byli všichni na mítinky hnutí připraveni. V pondělí uvedl, že hnutí nově na mítincích pokaždé vyhradí místo pro odpůrce, podle Babiše to vyplynulo ze slov policejního prezidenta Martina Vondráška. Policejní šéf se ale večer proti takové interpretaci ohradil a řekl, že preventivní rozdělování účastníků shromáždění by bylo protizákonné a protiústavní.

Babiš věří, že se situace uklidní. "Nikdo nechce žádné další konflikty, podporovatelé, kteří za námi chodí, se musí cítit v bezpečí," dodal bývalý předseda vlády.

Vondrášek a ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) se shodli, že budou-li muset policisté zakročit na politických shromážděních, měli by to primárně dělat uniformovaní příslušníci. Velitelé městských a obvodních policejních ředitelství a územních odborů se zúčastní školení o zásazích policie na podobných akcích.

Zásah policistů v civilu v Českém Krumlově, při němž z mítinku ANO odvezli ženu protestující proti Babišovi neoznačeným autem na služebnu., řeší odbor vnitřní kontroly policejního prezidia. Případnou trestní odpovědnost policistů, kteří zase na Babišově setkání v Borovanech klekli na autistického školáka, jenž chtěl odnést z akce reproduktor, řeší Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Kázeňskému řízení čelí policista, který měl na Babišově shromáždění na hlavě čepici s logem a heslem hnutí.

Česko bude nadále podporovat firmy vyvážející zboží na Ukrajinu

17.04.2024 21:58 Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na…

Ukrajina dostane první kusy dělostřelecké munice v červnu, uvedl Fiala

17.04.2024 19:00 Ukrajina by mohla dostat první dělostřelecké granáty pořízené v rámci české iniciativy v červnu,…

Zeman se po letech konečně omluvil Šarapatkovi

17.04.2024 16:49 Exprezident Miloš Zeman se po letech soudních tahanic konečně omluvil bývalému poradci Zdeňku…

Česko eviduje výpadek léku Algifen. Lékaři znají alternativy

16.04.2024 12:28 Z výrobních důvodů panuje v Česku krátkodobý výpadek léku Algifen NEO. Ministerstvo zdravotnictví v…

Fialu přijali v Bílém domě. Biden ocenil spojenectví s Českem

15.04.2024 23:40 Americký prezident Joe Biden přijal v pondělí odpoledne místního času v Oválné pracovně Bílého domu…

Česko má nasmlouváno 180 tisíc granátů pro ukrajinskou armádu, řekl Fiala

15.04.2024 21:53 Česko má nasmlouváno 180 tisíc kusů dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu a pracuje na…

V Česku přibylo za týden téměř 1500 nových případů černého kašle

15.04.2024 16:02 V Česku během uplynulého týdne přibylo dalších 1494 nových případů černého kašle, uvedl Státní…

Volby do Sněmovny by vyhrálo hnutí ANO

14.04.2024 21:23 Podle posledního průzkumu agentury Kantar pro Českou televizi (ČT) by opoziční hnutí ANO vyhrálo…

Schillerová si nedokáže představit, že by ANO vytvořilo vládu s SPD

14.04.2024 16:00 Alena Schillerová, předsedkyně poslaneckého klubu ANO, v pořadu České televize Otázky Václava…

V pražské ZOO se letos narodila již druhá gorila

12.04.2024 09:41 V noci na dnešek přišlo na svět v pražské zoologické zahradě další mládě gorily nížinné. Jeho…

Související:

Nejnovější