Babiš odmítl kritiku svazu průmyslu, ten vidí hlavní problém na trhu práce

Trh práce neexistuje, končící vláda jej naprosto neřešila, selhala v podpoře přijímání zahraničních pracovníků, řekl dnes prezident Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Hanák na sněmu svazu v Brně. V projevu kritizoval také podle něj nevhodný školský systém, který neodpovídá potřebám zaměstnavatelů, a prohlásil, že vědu a vývoj vláda podporovala jen na papíře.

Andrej Babiš

Na jeho slova reagoval na sněmu premiér Andrej Babiš (ANO), který kritiku odmítl a uvedl, že jeho vláda udělala ve srovnání s předchozími kabinety nejvíc práce. K trhu práce uvedl, že během pandemie se zásluhou vlády podařilo udržet nízkou nezaměstnanost.

Sněm Svazu průmyslu a dopravy se dnes uskutečnil po roční pauze s Mezinárodním strojírenským veletrhem, loni se konal pouze on-line.

"Trh práce neexistuje, je to největší problém české ekonomiky. Nás nezajímá, kolik procent je nezaměstnanost, ale zajímá nás, kolik těch lidí reálně chce pracovat, nebo zda chtějí být na dávkách a zároveň v šedé ekonomice. Problém je, že tady 30.000 seniorů odejde do důchodu a nemá je kdo nahradit. A jediným řešením je jasná politika pro přijímání zahraničních pracovníků," prohlásil Hanák. Zatímco v Dánsku je podle něj možné zaměstnat cizince do měsíce, v České republice to celé trvá i devět měsíců.

Problematické je podle Hanáka i české školství, které podle něj "nikdo neřeší". Hanák míní, že jeho úroveň naprosto neodpovídá požadavkům firem ve 21. století. Plošnému zvýšení platů učitelů vytkl právě to, že bylo plošné. "Když jsem přišel s tím, že je zapotřebí motivační program pro mladé učitele, aby ve školství zůstávali, byl jsem nepochopen," řekl.

Zopakoval kritiku přístupu vlády k takzvanému kurzarbeitu i princip minimální mzdy, kterou označil za zlý nástroj. Přidal i výhrady k podobě státního rozpočtu. "Veřejné finance se propadly kvůli populistickým rozhodnutím. Přihazovalo se důchodcům, a přitom nejpostiženější byli ti, kdo nemohli podnikat, museli zavřít své podniky a byly to i firmy mimo oblast cestovního ruchu," řekl prezident Svazu průmyslu a dopravy. Babiš opáčil, že stát se zadlužil kvůli tomu, aby mohl během covidu pomoci těm, kteří podnikat nemohli a vynaložil 460 miliard korun. Premiér dodal, že Česko patří k nejméně zadluženým zemím v Evropě.

Hanák také řekl, že vláda nepředložila žádnou studii dopadu snižování emisí podle evropského Green Dealu na Českou republiku a její ekonomiku. Babiš k tomu uvedl, že on s Poláky na nedávné klimatické konferenci v Glasgow vybojoval možnost zvolit si v každé zemi vlastní energetický mix na cestě k nízkouhlíkové ekonomice.

V projevu, v němž Hanák komentoval práci končící vlády za poslední rok, naopak pochválil dokončenou modernizaci dálnice D1, investice do železnice i program Antivirus. Uvedl, že od slibované digitalizace státní správy čekal víc, ale ocenil zavedení bankovní identity.

Na závěr svého projevu připojil i komentář na adresu premiéra Andreje Babiše (ANO), který se sněmu účastnil. "Přežili jsme dvě okupace, přežili jsme finanční krizi, zvládáme i covidovou krizi. A přežili jsme i tvoji vládu, Andreji," zakončil Hanák.

Fialova vláda uvalila sankce na lidi z proruské skupiny působící v Česku

27.03.2024 17:32 Vláda se ve středu rozhodla uvalit sankce na trojici subjektů z proruské sítě, která se pokoušela…

BIS za účasti prezidenta zhodnotila bezpečnostní situaci

26.03.2024 12:59 Petr Pavel v úterý jako první prezident od dob Václava Havla navštívil sídlo Bezpečnostní…

Zemanův stav se zlepšuje, propuštění z nemocnice se ale nechystá

25.03.2024 15:50 Hospitalizace exprezidenta Miloše Zemana v pražské Fakultní nemocnici Motol pokračuje. Lékaři v…

Česko eviduje další úmrtí člověka nakaženého černým kašlem

25.03.2024 11:42 V České republice letos zemřel druhý člověk, který byl nakažen černým kašlem. Zemřelá pacientka…

Zemana přeloží na standardní pokoj. Hospitalizace pokračuje

22.03.2024 11:10 Bývalý prezident Miloš Zeman je už přes týden hospitalizován v pražské Fakultní nemocnici Motol.…

Za několik dní začne platit letní čas. Kdy přeřídit hodinky?

20.03.2024 21:44 Na dnešní den 20. března připadl den jarní rovnodennosti, po meteorologickém tak začalo i…

Zeman je stabilizovaný, v pátek by ho mohli přeložit

20.03.2024 19:16 Exprezident Miloš Zeman, který po operaci zůstává v pražské Fakultní nemocnici Motol, je při vědomí…

Zemanův zdravotní stav se nemění, uvedla nemocnice

19.03.2024 14:08 Zdravotní stav bývalého prezidenta Miloše Zemana se v noci z pondělí na úterý nezměnil. Zeman od…

Počasí: Meteorologové varují před nočním mrazem

19.03.2024 12:32 Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) v úterý vydal novou výstrahu před mrazem ve vegetačním…

Zeman je při vědomí, hospitalizace bude pokračovat

18.03.2024 14:10 Lékaři v pondělí zhodnotili zdravotní stav exprezidenta Miloše Zemana, který od minulého týdne leží…

Související:

Nejnovější