Babiš se omluvil z jednání o nedůvěře vládě, které vyvolalo jeho hnutí. Šel na klenoty

Prezidentský kandidát Andrej Babiš (ANO) je z dnešního jednání Sněmovny o vyslovení nedůvěry vládě řádně omluven. Nevylučuje to, že se připojí v závěru k hlasování, řekla dnes novinářům předsedkyně klubu ANO Alena Schillerová. Vláda podle ní 13 měsíců kupila chyby, neplnila programové prohlášení a porušovala sliby, které dala lidem a Poslanecké sněmovně.

Andrej Babiš

Protože opozice nemá potřebných alespoň 101 hlasů, dá se očekávat, že Sněmovna nedůvěru vládě nevysloví. Ze 17 pokusů o vyslovení nedůvěry vládě uspěl v historii samostatné ČR jeden, v roce 2009 Sněmovna sesadila vládu Mirka Topolánka (ODS).

"Právě proto, aby mu nikdo nemohl podsouvat, že hlasování o nedůvěře vládě využívá v prezidentské kampani, tak jsem se s ním dohodla, je řádně omluven a samotného jednání o nedůvěře vlády se neúčastní," uvedla Schillerová. "Což nevylučuje, že se připojí v závěru k hlasování," dodala.

Kritizovala také to, že se koalice rozhodla revidovat své programové prohlášení. Označila to za podvod na lidi a na Sněmovnu, které je vláda povinna se zodpovídat.

Hlasování vyvolalo právě ANO. Důvodem bylo jednání Sněmovny minulé úterý, kdy koaliční většina neumožnila zařadit na program schůze body, které navrhovali poslanci ANO. "Koalice mu mohla předejít. Stačilo jenom alespoň některé body zařadit, anebo aby s námi alespoň někteří ministři této vlády komunikovali," dodala Schillerová.

Předpokládá, že většina členů klubu ANO přítomných na schůzi vystoupí. Klub čítá 72 členů. Schillerová také řekla, že požádala předsedu klubu ODS Marka Bendu, aby s přednostním právem vystupovali střídavě koaliční a opoziční poslanci. Zároveň je možné, že dnes bude například před půlnocí schůze přerušena a pokračovat se v ní bude ve středu ráno.

Opoziční hnutí kritizovalo například nedávné zrušení elektronické evidence tržeb (EET), koaliční debaty o zvyšování daní, narušení sociálního smíru, chaos ve zdravotnictví a neschopnost zajistit dostatek léků, neřešení "korupční kauzy vládních stran" nebo "nepovedené předsednictví v Radě Evropské unie".

ANO také kritizuje nedostatečnou a pomalou pomoc firmám postiženým energetickou krizí. Podle prvního místopředsedy ANO Karla Havlíčka vláda propadla v EU v klimaticko-energetické oblasti.

Kritizoval také skutečnost, že pracovníci úřadu vlády a ministerstva vnitra vypracovali plán na boj s dezinformacemi, podle kterého by stát mohl jejich šiřitele stíhat, odstřihnout takové weby od reklamy státních institucí nebo desítkami miliony korun podporovat nezávislá média, která se snaží dezinformace potírat.

Kde je Babiš? Na výstavě korunovačních klenotů

Prezidentský kandidát a bývalý premiér Andrej Babiš (ANO) dnes navštívil výstavu korunovačních klenotů na Pražském hradě. Dorazil zhruba v 09:40 a asi dvě hodiny čekal ve frontě, v níž před ním původně byly stovky lidí. Server iDNES.cz v pondělí přitom uvedl, že Babiš se rozhodl návštěvu chrámu svatého Víta zrušit.

Před návštěvou výstavy měl původně Babiš v plánu zavítat do kostela Pražské Jezulátko, který ale kvůli tomu zůstal dnes dopoledne uzavřený. Správci nechtěli, aby předseda hnutí ANO zneužil poutní místo k útočné a strach vyvolávající kampani, řekl ČTK v pondělí večer rektor kostela Pavel Pola. Babiš ČTK následně řekl, že návštěvu ke kampani zneužít nechtěl. Byl tam už třikrát a nikde to nezveřejnil, uvedl.

Serveru Seznam Zprávy dnes na Hradě Babiš řekl, že se chce podívat, jak dlouho fronta na výstavu trvá. Uvedl, že by jako prezident zvažoval vystavení korunovačních klenotů vždy o svátcích. Když ale dnes frontu viděl, poznamenal, že "by to asi chtělo nějakou trvalou výstavu".

"Výstava je jenom do soboty, což je podle mě špatně, protože mnoho lidí určitě přijede v sobotu a v neděli. Možná by to mohli prodloužit," řekl později zpravodaji ČTK Babiš. Dnes má v plánu ještě několik rozhovorů pro média.

Ve Sněmovně od 10:00 začalo jednání o vyslovení nedůvěry vládě, kterou vyvolalo Babišovo hnutí ANO. Podle šéfky poslaneckého klubu Aleny Schillerové je expremiér ze schůze řádně omluven, nevyloučila ale, že samotného hlasování se zúčastní. Z vyjádření poslanců vyplývá, že pokud by se nestihlo hlasovat během dneška, mohla by být schůze před půlnocí přerušena a pokračovat by se mělo ve středu.

"Kdybych byl ve Sněmovně, tak zase budou média říkat, že to je nějaká prezidentská kampaň. To určitě nemá nic společného. Ale budu se snažit přijít na hlasování, to by mělo být zítra (ve středu)," řekl ČTK Babiš.

Fiala: O nedůvěře se hlasuje opět před volbami, přičítá to Babišově kampani

Premiér Petr Fiala (ODS) dnešní hlasování o nedůvěře vládě v Poslanecké sněmovně přičítá kampani expremiéra a šéfa opozičního hnutí ANO Andreje Babiše před druhým kolem prezidentské volby. Na tiskové konferenci ji označil za nízkou a nepravdivou. Připomenul, že vláda, která disponuje ve Sněmovně pohodlnou většinou, čelí jednání o nedůvěře podruhé, přičemž i to první na podzim minulého roku se odehrálo krátce před volbami.

"Nemohu se ubránit dojmu, že není o tom, jak vláda pracuje, ale je součástí volební kampaně," uvedl Fiala ke schůzi svolané opozičním hnutím ANO. Vládní koalice podle Fialy a předsedů ostatních vládních stran přistoupí k jednání pozitivně, využije ji k prezentování výsledků ročního působení kabinetu. "Od nás žádnou agresi neuslyšíte, uslyšíte věcné argumenty a výčet toho, čeho jsme dosáhli," uvedl předseda STAN Vít Rakušan.

"Když něco vypadá jako kampaň, svolává se jako kampaň, tak je to kampaň," řekla předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. Dodala, že jeden den zasedání Sněmovny stojí 3,9 milionu korun, přičemž je jasné, že tato schůze věcný závěr nepřinese. Dnes by měly zasedat výbory.

Podle šéfa Pirátů Ivana Bartoše jde o kampaň za peníze daňových poplatníků, hru pro voliče, on i lídři dalších koaličních stran zdůraznil, že opozice právo na svolání schůze o nedůvěře má. Předseda lidovců Marian Jurečka zároveň připomenul, že Babiš se jednání nezúčastní, i když by jako předseda opoziční strany měl.

Fiala předpokládá, že na začátku schůze někdo z ANO shrne výhrady a důvody svolání schůze, pak vystoupí jako premiér. Následovat budou vystoupení poslanců podle toho, jak se do debaty přihlásili, ministři i poslanci jsou připraveni vystupovat "velmi věcně a velmi konstruktivně".

Babiš je z dnešního jednání Sněmovny o vyslovení nedůvěry vládě řádně omluven. Nevylučuje to, že se připojí v závěru k hlasování, řekla dnes novinářům předsedkyně klubu ANO Alena Schillerová. Vláda podle ní 13 měsíců kupila chyby, neplnila programové prohlášení a porušovala sliby, které dala lidem a Poslanecké sněmovně.

Fiala dnes zopakoval, že vládní strany se do kampaně před druhým kolem prezidentské volby, kam s Babišem postoupil bývalý vysoce postavený voják Petr Pavel, aktivně nezapojí. K podpoře Pavla ve druhém kole vyzval předseda vlády ihned po sobotním sečtení prvního kola voleb. Půjde podle něj o souboj demokracie a respektu k ústavě proti populismu a lži.

Protože opozice nemá potřebných alespoň 101 hlasů, dá se očekávat, že Sněmovna nedůvěru vládě nevysloví. Ze 17 pokusů o vyslovení nedůvěry vládě uspěl v historii samostatné ČR jeden, v roce 2009 Sněmovna sesadila vládu Mirka Topolánka (ODS).

Koaliční poslanci předpokládají, že jednání bude dnes dlouhé a možná bude pokračovat i v následujících dnech. Pokud dnes nebudou hlasovat, počítají s vyhlášením přestávky v pozdějších večerních či nočních hodinách.

ANO by v březnu vyhrálo volby, hlas by mu dala necelá třetina voličů

24.04.2024 08:44 Jen pět politických stran nebo hnutí by se dostalo do Poslanecké sněmovny podle březnového…

Během pátečního Speed Marathonu policie zaznamenala tisíce dopravních…

23.04.2024 20:36 Během pátečního celostátního bezpečnostního opatření dopravní policie zaznamenala celkem 2166…

Bývalý hradní kancléř Mynář čelá obžalobě kvůli dotaci na penzion

23.04.2024 08:22 Státní zástupce podal obžalobu proti bývalému hradnímu kancléři Vratislavu Mynářovi v souvislosti s…

Pavel hodlá pokračovat v jednáních o důchodové reformě

22.04.2024 21:10 Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost…

Ferimu potvrdil odvolací soud tříletý trest za znásilnění

22.04.2024 14:43 Exposlanec Dominik Feri půjde na tři roky do vězení za znásilnění dvou dívek a jeden další pokus o…

Případ Vrbětice se blíží do závěru. Policejní vyšetřování finišuje

21.04.2024 18:41 Policie by v květnu mohla uzavřít vyšetřování explozí v muničních skladech ve Vrběticích. Ministr…

Andrej Babiš se rozchází se svou manželkou Monikou

19.04.2024 19:20 Předseda hnutí ANO a někdejší premiér Andrej Babiš se rozchází se svou manželkou Monikou.

Do letošních eurovoleb se hlásí 30 uskupení

19.04.2024 17:44 Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského…

Slováci vybrali peníze pro českou iniciativu na nákup munice pro…

18.04.2024 21:50 Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro…

Fiala a Rakušan zradili ČR, řekl Babiš na schůzi k migračnímu paktu

18.04.2024 13:02 Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší…

Související:

Nejnovější