Babiš: Zpráva EK o stavu právního státu pro ČR vyznívá znovu celkově pozitivně

Pro Českou republiku vyznívá hodnotící zpráva Evropské komise o stavu právního státu znovu celkově pozitivně, napsal ČTK premiér Andrej Babiš (ANO). Komise podle něj neshledává žádná systémová selhání. Zpráva zmiňuje některé přetrvávající nedostatky i konkrétní auditní nález a riziko střetu zájmů ve vztahu ke specifické kauze, nečiní však žádné nové závěry, poznamenal předseda vlády.

Andrej Babiš

Z druhého ročního hodnocení stavu právního státu ve všech 27 zemích Evropské unie vyplývá, že Česko sice za poslední rok pokročilo v reformách soudnictví, stále však efektivně neřeší střety zájmů na nejvyšší vládní úrovni. Unijní exekutiva vidí nedostatky v zavádění vládní protikorupční strategie do praxe. Pluralita médií v zemi sice podle komise zůstává zaručena, médiím těžce zasaženým covidovou krizí se však nedostalo veřejné podpory a volbu členů Rady České televize provázejí politické tahanice.

"Pro ČR vyznívá zpráva znovu celkově pozitivně, máme dobře fungující systém. Komise neshledává žádná systémová selhání a provedli jsme oproti minulému roku i některá zlepšení, například zvýšení efektivity soudního systému," sdělil Babiš.

Mezi zmíněnými nedostatky jsou podle premiéra stále ve Sněmovně neprojednané zákony o lobbingu a whistleblowingu. Zpráva také zmiňuje konkrétní auditní nález a riziko střetu zájmů ve vztahu ke specifické kauze.

"Nečiní však na tomto základě žádné nové závěry, pouze poukazuje na existenci daného nálezu. ČR se v této věci angažuje, trvá přitom na tom, že v dané věci se jedná o odlišné právní názory státní správy ČR a unijních orgánů, přičemž o správném výkladu může rozhodnout jen Soudní dvůr. Výroční zpráva proto v této věci nepřináší nic nového," dodal premiér.

Auditoři Evropské komise letos dospěli k závěru, že české úřady neřeší systémový problém Babišova střetu zájmů. Premiér podle závěrů auditu stále ovládá holding Agrofert, ačkoli jej vložil do svěřenských fondů. Babiš tvrdí, že střet zájmů nemá a že dodržuje české zákony.

Ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO) ve vyjádření pro ČTK uvedla, že zatím neměla možnost celou zprávu vidět. "Podle informací, které mám, si Česká republika vede v podstatě podobně jako loni," poznamenala.

Dobrou zprávou podle ní je, že komise Česko chválí za reformu soudnictví. "Kritika je za zatím (a toto slovo bych ráda podtrhla) nesplněné plány, které se ale snažíme s ohledem na současnou nelehkou situaci průběžně naplňovat. Ale některé návrhy zákonů (ochrana oznamovatelů, lobbing) jsou hotové a jde jen o to, aby prošly celým legislativním procesem," doplnila ministryně.

Část opozice spojuje hodnocení stavu právního státu právě s Babišem. Podle předsedkyně TOP 09 Markéty Pekarové Adamové předseda vlády trvale porušuje základní zásady právního státu. Senátorka Miroslava Němcová (ODS) má dojem, že skutečným a neřešeným problémem České republiky je premiérův střet zájmů. Na ten poukázal též předseda Pirátů Ivan Bartoš.

Poslanec ANO Jaroslav Bžoch považuje za důležité, že zpráva jako celek pro ČR vyznívá pozitivně. Na výtkách kolem střetu zájmů podle něj ČR dlouhodobě s komisí spolupracuje. Předseda KSČM Vojtěch Filip výhrady komise nesdílí, měla by podle něj řešit spíše nárůst vlastní byrokratické struktury.

Andrej Babiš se rozchází se svou manželkou Monikou

19.04.2024 19:20 Předseda hnutí ANO a někdejší premiér Andrej Babiš se rozchází se svou manželkou Monikou.

Do letošních eurovoleb se hlásí 30 uskupení

19.04.2024 17:44 Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského…

Slováci vybrali peníze pro českou iniciativu na nákup munice pro…

18.04.2024 21:50 Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro…

Fiala a Rakušan zradili ČR, řekl Babiš na schůzi k migračnímu paktu

18.04.2024 13:02 Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší…

Česko bude nadále podporovat firmy vyvážející zboží na Ukrajinu

17.04.2024 21:58 Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na…

Ukrajina dostane první kusy dělostřelecké munice v červnu, uvedl Fiala

17.04.2024 19:00 Ukrajina by mohla dostat první dělostřelecké granáty pořízené v rámci české iniciativy v červnu,…

Zeman se po letech konečně omluvil Šarapatkovi

17.04.2024 16:49 Exprezident Miloš Zeman se po letech soudních tahanic konečně omluvil bývalému poradci Zdeňku…

Česko eviduje výpadek léku Algifen. Lékaři znají alternativy

16.04.2024 12:28 Z výrobních důvodů panuje v Česku krátkodobý výpadek léku Algifen NEO. Ministerstvo zdravotnictví v…

Fialu přijali v Bílém domě. Biden ocenil spojenectví s Českem

15.04.2024 23:40 Americký prezident Joe Biden přijal v pondělí odpoledne místního času v Oválné pracovně Bílého domu…

Česko má nasmlouváno 180 tisíc granátů pro ukrajinskou armádu, řekl Fiala

15.04.2024 21:53 Česko má nasmlouváno 180 tisíc kusů dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu a pracuje na…

Související:

Nejnovější