Rusko tvrdí, že obsadilo letiště Hostomel a odřízlo Kyjev ze západu

Ruští výsadkáři obsadili strategické vojenské letiště Hostomel, které se nachází na okraji Kyjeva, uvedlo dnes podle agentury TASS ruské ministerstvo obrany. Tvrdí zároveň, že při dobývání letiště ruští vojáci zlikvidovali 200 příslušníků ukrajinských sil a ruské vojsko posléze odřízlo ukrajinskou metropoli ze západu. Starosta Kyjeva Vitalij Kličko podle agentury Reuters prohlásil, že město vstoupilo do obranné fáze. Ukrajinské ministerstvo obrany mezitím prohlásilo, že během současných bojů bylo na Ukrajině zabito více než 2800 ruských vojáků.

Ukrajinská armáda

Starosta Kyjeva Vitalij Kličko podle agentury Reuters prohlásil, že město vstoupilo do obranné fáze. Ruské síly přišly během invaze o 2800 vojáků, oznámilo ukrajinské ministerstvo obrany. Podle serveru Ukrajinska pravda jde o o zabité, raněné a zajaté. Údaje nelze ověřit z jiných zdrojů a Moskva informace o svých ztrátách nezveřejňuje.

Výsadek ruských vojáků v prostoru letiště Hostomel různé zdroje ohlásily již ve čtvrtek; z této lokality pak prakticky celý den přicházely nepřehledné informace o bojích a nebylo jasné, kdo letiště kontroluje. "Ruské ozbrojené síly 24. února (ve čtvrtek) provedly úspěšnou výsadkou operaci v oblasti letiště Hostomel na předměstí Kyjeva. Při dobytí letiště bylo zlikvidováno více než 200 nacionalistů ze speciálních jednotek Ukrajiny. Ruské ozbrojené síly neutrpěly žádné ztráty," prohlásil mluvčí ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov. Výsadkové jednotky se podle něj spojily s dalšími ruskými silami a armáda prý zablokovala Kyjev od západu.

Ukrajina zatím tuto informaci nepotvrdila.

Starosta metropole Vitalij Kličko mezitím řekl, že Kyjev vstoupil do obranné fáze, situace je podle něj složitá. "V některých čtvrtích jsou nyní slyšet výstřely a výbuchy. Ukrajinští vojáci zneškodňuje diverzní skupiny. Bohužel některé z těchto skupin sabotérů už pronikly do Kyjeva. Nepřítel chce srazit hlavní město na kolena a zničit nás," řekl Kličko podle serveru Ukrajinska pravda.

Starosta zároveň apeloval na obyvatele Kyjeva, zejména ve čtvrti Oboloň, aby neopouštěli své domovy a úkryty. "Udělejte si zásoby vody, jídla a nezbytných věcí, připravte si teplé oblečení, deky, které si můžete vzít do úkrytu," dodal.

Podle agentury Unian, která se odvolává na poradce ukrajinského ministra vnitra, vjíždí do metropole ukrajinská vojenská technika, aby armáda město bránila. Poradce zároveň požádal obyvatele města, aby pohyby vojska nefotografovali a nenatáčeli a případné záběry nezveřejňovali.

Letiště v Hostomelu má dlouhou vzletovou a přistávací dráhu vhodnou pro těžká dopravní letadla. Jeho obsazení umožňuje Rusku přepravovat vojáky přímo na předměstí Kyjeva. Hostomel leží sedm kilometrů severozápadně od Kyjeva.

Jeden z poradců ukrajinské vlády dnes uvedl, že očekává, že se Rusko během dneška pokusí proniknout do Kyjeva. Informace o střelbě ve městě přicházely už dopoledne. Ukrajinské ministerstvo obrany ráno varovalo obyvatele Kyjeva před přítomností ruských sabotérů v Oboloni, což je jedno ze sídlišť v severní části metropole. Ministerstvo Kyjevany požádalo, aby si připravili zápalné lahve a nepřítele pomohli zneškodnit, uvedla agentura Unian. Civilistům radilo, aby zůstali doma a hlásili pohyby ruské techniky.

Náměstkyně ministra obrany Hanna Maljarová mezitím sdělila, že ruské síly přišly během invaze o 2800 vojáků, přičemž podle serveru Ukrajinska pravda jde o zabité, raněné a zajaté. Agentura Reuters dnes s odvoláním na ministerstvo informovala o 1000 zabitých ruských příslušnících ozbrojených sil. Ukrajinska pravda píše, že více než 1000 vojáků ruská armáda ztratila jen během dnešního dne, přičemž v tomto případě nezmiňuje, zda je o zabité nebo i zraněné a zajaté.

Maljarová dále tvrdí, že ruské síly přišly od začátku invaze o zhruba 80 tanků, 516 bojových obrněných vozidel, deset letadel, sedm vrtulníků.

Kyjev tvrdí, že Rusko přišlo za invaze o 2800 vojáků, jde také o raněné

Ruské síly přišly během invaze o 2800 vojáků, tvrdí ukrajinské ministerstvo obrany. Podle serveru Ukrajinska pravda jde o zabité, raněné a zajaté. Náměstkyně ministra obrany Hanna Maljarová dále tvrdí, že ruské síly přišly od začátku invaze o zhruba 80 tanků, 516 bojových obrněných vozidel, deset letadel a sedm vrtulníků. Údaje nelze ověřit z jiných zdrojů.

Američané se seznámili s plánem Izraelců na evakuaci Rafáhu

05.05.2024 16:04 Izrael v tomto týdnu seznámil představitele americké vlády s plánem na evakuaci civilistů z Rafáhu…

McCainová je přesvědčena, že v Gaze vládne plnohodnotný hladomor

05.05.2024 08:58 Na severu Pásma Gazy vládne plnohodnotný hladomor, prohlásila ředitelka Světového potravinového…

Německá policie šetří napadení europoslance, který vylepoval plakáty

04.05.2024 21:37 Německého europoslance Matthiase Eckeho (SPD) v pátek napadla a vážně zranila skupina útočníků při…

Polsko si stěžuje na ruské kybernetické útoky

04.05.2024 18:02 Polsko v sobotu odsoudilo kybernetické útoky ruské skupiny APT28 a uvedlo, že se rovněž stalo…

Rusko má ukrajinského prezidenta Zelenského na seznamu hledaných osob

04.05.2024 15:59 Rusko vydalo zatykač na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, informovala v sobotu ruská…

Američané si nadále nepřejí izraelský postup do Rafáhu

04.05.2024 10:15 Washington nadále odrazuje Izrael od útoku na Rafáh na jihu Pásma Gazy. Podle amerického ministra…

Izrael chce najít nové zahraniční dodavatele, zvažuje i Česko

03.05.2024 21:50 Izrael se po rozhodnutí turecké vlády o zastavení vzájemného obchodu chystá najít nové zahraniční…

Izrael dává Hamásu týden na přijetí dohody o příměří

03.05.2024 19:49 Izrael dává palestinskému radikálnímu hnutí Hamás týden na přijetí dohody o příměří a propuštění…

Rusko tajně dodává ropu do KLDR, upozornili Američané

03.05.2024 09:26 Rusko tajně dodává rafinovanou ropu do Severní Koreje v množství, které pravděpodobně přesahuje…

NATO znepokojuje ruská hybridní válka. Cílem je i Česko

02.05.2024 21:43 NATO je znepokojeno nedávnými škodlivými aktivitami, které Rusko v rámci hybridní války provádí na…

Související:

Nejnovější