Benzin během týdne výrazně zdražil

Cena benzinu v České republice čtvrtý týden v řadě výrazně vzrostla. Natural 95 od minulé středy zdražil o 1,05 koruny na průměrných 45,30 korun za litr. Naopak mírně zlevnila nafta. Litr dieselu se nyní prodává za průměrných 46,35 korun za litr, což je o devět haléřů méně než před týdnem. Vyplývá to z údajů společnosti CCS, která ceny sleduje.

Ilustrační foto

Pohonné hmoty v Česku během předchozího měsíce mírně zlevnily na 45,13 Kč za litr z březnových 46,01 Kč, ukazují data společnosti CCS. Ještě v únoru však lidé průměrně tankovali litr za 36,85 Kč.

Na rekordní maxima vystoupaly ceny benzinu i nafty kolem 10. března v důsledku ruského vpádu na Ukrajinu, benzin stál v průměru i více než 47 korun za litr, průměrná cena litru dieselu přesáhla 49,50 koruny.

V meziročním srovnání jsou nyní paliva výrazně dražší než loni. Za benzin platí řidiči v průměru o 13,24 koruny více, za naftu dokonce o 16,46 korun více.

Nejlevnější benzin nabízejí čerpací stanice ve Zlínském kraji, kde je litr v průměru za 44,82 koruny. Nafta je nejlevnější v Jihočeském kraji, litr tam prodávají průměrně za 45,81 koruny. Naopak nejdražší paliva jsou v Praze. Litr benzinu stojí v hlavním městě průměrně 46,16 koruny, litr nafty pak 46,90 koruny.

Spotřební daň z nafty a benzinu se od začátku června do konce září sníží o 1,50 koruny na litr. Novelu zákona podepsal ve středu prezident Miloš Zeman. Čtyřměsíční snížení daně je vládní reakcí na zvýšení cen pohonných hmot, které podle analytiků způsobily hlavně inflační tlaky a invaze ruských vojsk na Ukrajinu.

Senát také ve středu schválil konec povinného přimíchávání biosložky do motorové nafty a benzinu od letošního července. Omezí se i okruh vozidel, za která musí podnikatelé platit silniční daň. Zaměstnanci, kteří využívají k soukromým účelům služební nízkoemisní vozidla, například elektromobily, se dočkají daňového zvýhodnění proti klasickým vozidlům na benzin nebo naftu.

Témata: pohonné hmoty

Průměrná mzda loni nominálně stoupla, ale reálně poklesla

05.03.2024 15:34 Průměrná mzda činila v loňském roce 43 341 korun, v meziročním srovnání byla o více než tři tisíce…

Související:

Nejnovější