Benzinky opět výrazně zdražily, úlevám od státu navzdory

Benzin v Česku dál výrazně zdražuje, naopak nafta v uplynulém týdnu opět zlevnila. Zhruba po třech měsících je tak nyní nafta levnější než benzin. Natural 95 stojí nyní v průměru 46,21 koruny za litr, od minulé středy zdražil o 91 haléřů.

Ilustrační foto

Cena nafty klesla o 16 haléřů na průměrných 46,19 koruny za litr. Vyplývá to z údajů společnosti CCS, která ceny sleduje. V meziročním srovnání jsou nyní paliva výrazně dražší než loni, benzin zhruba o 14 a nafta o 16 korun.

Pohonné hmoty v Česku během předchozího měsíce mírně zlevnily na 45,13 Kč za litr z březnových 46,01 Kč, ukazují data společnosti CCS. Ještě v únoru však lidé průměrně tankovali litr za 36,85 Kč.

Naposledy byl v Česku benzin dražší než nafta letos na začátku března, tehdy ceny paliv rostly shodně ke 40 korunám za litr. Kolem 10. března vystoupaly v důsledku ruského vpádu na Ukrajinu na rekordní maxima. Benzin stál v průměru víc než 47 korun za litr, průměrná cena litru dieselu přesáhla 49,50 koruny.

V současné době nejlevnější benzin natankují řidiči v Královéhradeckém kraji, kde je litr v průměru za 45,84 koruny. Nafta je nejlevnější v Jihočeském kraji, litr tam prodávají průměrně za 45,59 koruny. Naopak nejdražší paliva nabízejí pumpy v Praze, kde litr benzinu stojí průměrně 46,75 koruny. Nafta se tam tankuje za 46,79 koruny za litr.

Vláda reaguje na zvýšení cen pohonných hmot snížením spotřební daně z nafty a benzinu, od začátku června do konce září se sníží o 1,50 koruny na litr. Další změnou je konec povinného přimíchávání biosložky do motorové nafty a benzinu od letošního července.

Omezí se i okruh vozidel, za která musí podnikatelé platit silniční daň. Zaměstnanci, kteří využívají k soukromým účelům služební nízkoemisní vozidla, například elektromobily, se dočkají daňového zvýhodnění proti klasickým vozidlům na benzin nebo naftu.

Témata: pohonné hmoty

Průměrná mzda loni nominálně stoupla, ale reálně poklesla

05.03.2024 15:34 Průměrná mzda činila v loňském roce 43 341 korun, v meziročním srovnání byla o více než tři tisíce…

Související:

Nejnovější